Veganska salata od dinje po receptu nagrađivanog chefa Paula Ivića

Donosimo recept nagrađivanog chefa Paula Ivića u čijim smo specijalitetima ovog ljeta uživali u resortu Falkensteiner Punta Skala
21.08.2022.
IMAGE SOURCE: Press

Iako svi već polako nagovještavaju dolazak jeseni, ljeto još uvijek nije gotovo. More je i dalje toplo, sunce nas grije, a na tržnicama i dalje možemo naići na ljetno voće. Zato želimo maksimalno iskoristiti lubenice, dinje, smokve i nektarine, dok potpuno ne nestanu. Nedavno smo s vama podijelili recept za osvježavajuću salatu od krastavca, a sada na red dolazi dinja. Ona je znak ljeta, a iako je mnogi jedu samu kao voće, ona je zapravo povrće iz porodici tikvovki i samim tim je idealna namirnica za kreiranje osvježavajućih ljetnih avantura za okusne pupoljke. Ovoga puta  cijenjeni austrijski chef hrvatskog porijekla Paul Ivić dijeli svoj recept za zero waste vegansku salatu od dinje. Veganski i vegetarijanski specijaliteti ovog izvrsnog chefa u bečkom restoranu TIAN nose Michellinovu zvjezdicu.

Zahvaljujući suradnji Falkensteiner Hotels & Residences i jednog od top pet vegetarijanskih i veganskih restorana na svijetu TIAN Restaurant Wien, ovog ljeta ste mogli uživati u slasnim zalogajima chefa Paula Ivića nedaleko do Zadra. Pop up restoran TIAN Bistro am Meer u Falkensteiner Resortu Punta Skala mjesto je na kojem do 18. rujna možete isprobati Ivićeve zanimljive delicije, spravljene od sezonskih sastojaka lokalnih organskih proizvođača iz okolice Zadra. U skladu sa zero waste filozofijom, domaći sastojci se dalje procesuiraju od korijena do lista. Dobar primjer kako se to radi je i ovaj recept za slasnu ljetnu salatu od dinje, čija kora se ne baca, već koristi za kimchi. Dok ne probate Ivićeve delicije iz prve ruke, napravite ovu divnu salatu po chefovom receptu.

Sastojci:

½ dinje

150 g malih šampinjona

2 mladog luka

30 g limunske verbene

1 organska limeta

5 žlica soja umaka

1 žlica šećera

Sol

3 žlice sezamovog ulja

1 žlica sezama

Priprema:

Dinju ogulite i narežite na kockice veličine dva centimetra. Koru nemojte baciti, već je možete iskoristiti za kimchi. Šampinjone očistite, narežite na četvrtine ili šestine. Mladi luk operite i dijagonalno narežite na sitne kolutiće. Za marinadu operete limunsku verbenu (limunovac), protresite i otkinite listove. Dio listova ostavite za ukrašavanje, a ostatak sitno nasjeckajte. Limetu operite, osušite, sitno naribajte koricu i iscijedite sok. U posudu stavite verbenu, koricu i sok limete, soja umak, šećer i  prstohvat soli te promiješajte. Kad se sol i šećer otope, umiješajte sezamovo ulje. U marinadu dodajte šampinjone i kockice lubenice, promiješajte te ostavite da kratko odstoji. Sezam prepecite bez ulja na suhoj tavi dok ne zamiriše. Salatu rasporedite na tanjure, ukrasite kolutićima mladog luka i listićima verbene te poslužite posuto sezamom.

SAZNAJ VIŠE: