Visoke ljetne temperature i dalje ne popuštaju. Nadamo se da se svi u ovom trenutku nalazite u nekoj hladovini, pod klimom ili uz more. Zbog ovakvih vrućina ne možemo ni pomisliti na neku tešku hranu pa se prebacujemo na što laganija jela. Zato ovdje s vama dijelimo recepte koji su jednostavni, a idealni za ljetne sparine. Prošli tjedan pisali smo o ukusnom desertu pečenih marelica, a sada želimo da zajedno s nama probate salatu od krastavca čiji nam je recept velikodušno dao hvaljeni chef Luka Džamarija. Ovaj iskusni mladi kuhar nedavno je postao glavni chef kuhinje Aminess Khalani Beach hotela u Makarskoj te je, bez obzira na količinu posla koju ima, uzeo vremena i osmislio recept za osvježavajuću salatu od krastavca koji je podijelio s nama. Luka zna da je krastavac prava ljetna namirnica i koliko osvježenje ona nudi. Salata od krastavca je lagana, ukusna i odlično se kombinira s nekim hladnim pićem. Isprobajte!


SALATA OD KRASTAVCA
SASTOJCI
200 g salatnog krastavca
50 g kiselog vrhnja
20 g mente
100 ml maslinovog ulja
100 ml biljnog ulja
100 g limuna
5 g soli
5 g papra
PRIPREMA
Umak od vrhnja :
Operite limun, naribajte koricu pa potom od istog limuna iscjedite sok (bez koštica i pulpe). Kiselo vrhnje premjestite u zdjelicu te začinite sa soli, paprom, limunovim sokom te dodajte malo vode i par kapi maslinovog ulja (Gustoča dresinga za salatu). Dobro izmješajte i stavite u frižider na hlađenje.
Krastavac :
Operite krastavac i ogulite guljačem (kore krastavca salatara ostavite i narežite na sitne trakice).Guljačem nastavite guliti krastavac sve do sjemenki. Premjestite trakice krastavca u zdjelu i blago začinite sa soli, paprom i maslinovim uljem. Nakon što se krastavac začinio, krenite ga motati u oblik puža.
Ulje od mente :
100 ml Maslinovog ulja,100 ml biljnog ulja i 20 g mente stavite u blender i miksajte dok se ne dobije zeleno ulje. Kad je ulje gotovo, prebacite ga u usku plastiku te ga stavite u zamrzivač. Nakon nekog vremena, izvadite iz zamrzivača i odvojite zaleđenu vodu iz ulja.
Serviranje :
Malo dresinga stavite u sredinu tanjura te lagano udarite žlicom po umaku. Marinirane trakice posložite na dno tanjura, na trakice stavite puža od krastavca, na vrh krastavca par malih listića mente,a ostatak umaka prebacite u zdjelicu te na njega izlijte ulje. Umak servirajte oko krastavca.