Ekskluzivno za BURO.: Luka Džamarija otkriva sve o svojoj kulinarskoj karijeri

Luka Džamarija je glavni chef Aminess Khalani Beach hotela s pet zvjezdica u Makarskoj, posjeduje izniman talent i upornost, a s nama je podijelio svoju kulinarsku priču
08.07.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram/ Privatni album
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Ako se pronađete u Makarskoj i odsjednete u nedavno otvorenom Aminess Khalani Beach hotelu s pet zvjezdica, ostat ćete oduševljeni hranom koju hotel nudi. Štoviše, okusi jela će vas doista baciti u trans i vrlo vjerojatno ćete gastro delicije najviše pamtiti sa svojeg putovanja. Za to je zaslužan Luka Džamarija, 25-godišnji kuhar koji je sa svojim ogromnim talentom, trudom i radom, postao glavni chef prestižnog Aminess Khalani Beach hotela, prvog hotela s pet zvjezdica u Makarskoj. Imali smo priliku okusiti njegova jela koja je pomno spremio za nas zajedno sa svojim timom i sa smiješkom nam ih predstavljao, pa nismo mogli ne zapitati se: tko je ovaj mladi talent s ogromnom karizmom, koji nakon 15 sati pripremanja hrane i dalje pršti od energije? Luka nam je na to dao odgovor, a ispričao nam je i sve o svojoj ljubavi prema kuhanju, karijeri te što očekuje od budućnosti.

 Kada je počela tvoja ljubav prema kuhanju? S koliko godina si počeo kuhati?

Ljubav prema kuhanju je krenula već od malih nogu. Uvijek me zanimala hrana i kako se ona priprema, što je zapravo pomalo čudno s obzirom da u obitelji nitko nema veze s profesionalnim kuhanjem, odnosno s ugostiteljstvom. Prvi pokušaji sežu u rano djetinjstvo, ali kuhanje sa smislom krenulo je, takoreći, negdje u srednjoj školi.

Koje je tvoje prvo jelo koje si napravio?

Prva jela su, kao kod većine, bile jednostavne stvari, poput jaja i hrenovki. Dok su prva, malo kompleksnija, jela nastala na školskoj praksi koju sam obavljao u dubrovačkom Hilton Imperial-u.

Tko ti je inspiracija u kuhanju?

Inspiracija u kuhanju nije izričito vezana za nekoga ili nešto. Inspiraciju pronalazim u svakodnevnim situacijama, ljudima, kolegama, prirodi, glazbi, slikama, putovanjima.

Jesi li više za tradicionalna ili moderna jela?

Poštujem i volim jesti i jedno i drugo. Zanimljivo mi je rekreirati tradicionalna jela na neki novi i zanimljiviji način.

Na što si najviše ponosan u svojoj karijeri?

Iako sam poprilično mlad i smatram da jako puno toga imam za vidjeti i naučiti, ipak, moram priznati da postoje stvari na koje sam ponosan. Odlazak u Oman, stažiranje po raznim restoranima, mnoge edukacije, rad s velikim imenima hrvatske i internacionalne scene (Edwin Vinke, Fanny Rey, Jeffry Vella, Luke Borg, Janez Bratovž, David Skoko, Marin Medak) i naposljetku, pozicija Executive Chef-a u Aminess Khalani hotelu.

Postao si glavni chef kuhinje u prestižnom hotelu s 5 zvjezdica. Imali smo priliku probati tvoja vrhunska jela, ali smo primijetili da si stalno u pokretu. Koliko sati na dan radiš, te kako uspijevaš održati osmijeh na licu i svoju karizmatičnost cijeli dan?

Radni dan počinje ranije ujutro, ovisno o obavezama (nekad u 6 h, nekad u 8 h) i traje otprilike sve do 22 h. Osmijeh na licu je više-manje uvijek tu, no nećemo se lagati, bude situacija u poslu koje ti poljuljaju to dobro raspoloženje, ali uvijek se treba potruditi i prevladati sve nedaće na ovaj ili onaj način jer gost nikada ne smije primjetiti da postoji neki problem. Veliku potporu u svemu tome mi daje cijeli moj kuhinjski tim kao i F&B Manager Pero Pehar.

Za nas ti si uspio u životu, ali rekao si mi da je ovo tek početak. Koji su ti neki planovi za budućnost? Što ti je najveća želja?

Želja je mnogo, ali sve u svoje vrijeme. Plan, kao i potpuni fokus, je sada na Aminess Khalani-u. Puno smo posla napravili u protekla 3 mjeseca, a čeka nas i mnogo više jer nastojimo svaki dan pomicati granice i pružiti gostima potpuni doživljaj hotela s 5*. Što se tiče najveće želje, ona bi bila vezana za povratak kući u Dubrovnik i otvaranje danas-sutra uspješnog malog obiteljskog restorana.

Na kraju, volio bih se još jednom zahvaliti mom kuhinjskom timu, cijelom F&B odjelu s Perom Peharom na čelu, direktorici hotela Marini Josipović i čitavoj Upravi Aminess hotela i kampova što su mi pružili ovako veliku priliku i dali čast da od početka sudjelujem, postavljam i otvaram prvi Aminess hotel od 5*, ali i prvi hotel od 5* u Makarskoj.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: