Odličan ljetni recept pečenih marelica restorana Pergola

Fabricio Vežnaver, chef hvaljenog restorana Pergola podijelio je s nama ukusan ljetni recept za pečene marelice s grčkim jogurtom
24.07.2022.
IMAGE SOURCE: Pergola/Unsplash
RECOMMENDED

Ovaj nas je vikend pogodio zaista snažan toplinski val i svi se pokušavamo rashladiti na najbolje moguće načine. Po ovakvom vrućem vremenu neda nam se provoditi sate i sate u kuhinji pripremajući jelo pa smo se već od prošlog tjedna prebacili na lagana ljetna jela koje je vrlo jednostavno napraviti, a osvježit će nas u tren oka. Krenuli smo s laganim tartarom od cikle, a sada je vrijeme za neki ukusni desert. Fabricio Vežnaver, chef hvaljenog restorana Pergola podijelio je s nama recept za pečene marelice s grčkim jogurtom. Restoran Pergola se nalazi u malom mjestu Zambratija, nedaleko od Savudrije, otvoren je 1996. godine i od tada drži obiteljsku tradiciju. Chef kuhinje Fabricio Vežnaver inspiriran je starim receptima domaće kuhinje kojima pristupa na originalan način. U Pergoli su u prvom planu sezonske namirnice čiji se izvorni okus pokušava zadržati. Pa nam je tako Fabrizio dao recept za jelo s trenutnom sezonskom namirnicom, marelicom. Ovaj ukusni recept nas toliko mami i jedva ga čekamo isprobati, a u nastavku teksta prenosimo ga vama u cijelosti tako da i vi možete uživati u savršenom ljetnom desertu.  

PEČENEmareliceS GRČKIM JOGURTOM

Sastojci za 4 osobe:

4 marelice

2 žlica meda

sok od 1/2 limuna

300 g grčkog jogurta

1/2 male žlice mljevenog cimeta

50 g lješnjaka

Priprema:

Marelice operite, prerežite na pola te uklonite košticu. U sok od 1/2 limuna dodajte 2 žlice meda, sve dobro promiješajte tako da dobijete homogenu smjesu. Marelice stavite u pleh za pećenje i prelite sa smjesom limuna i meda. U  prethodno zagrijanu pećnicu na 180 C pecite marelice cca 10 minuta uz povremeno podlijevanje. Lješnjak stavite na vruću tavu na cca 5 minuta uz miješanje da se preprže, zatim ih zamotajte u krpu i dobro protrljajte da se odvoji ljuska. Zatim ih nasjeckajte i još malo tostirajte da dobiju lijepu zlatnu boju. Jogurt pomiješajte sa cimetom.

Prijedlog za serviranje:

U dublji tanjur na dno stavite  jogurt i cimet, zatim pečene i ohlađene marelice. Ukrasite tostiranim lješnjacima i sa žlicom tekućine od pečenih marelica (mješavina soka od limuna i meda u kojim ste pekli marelice) i listići mente  i korica limuna za svježinu.

SAZNAJ VIŠE:
Lucija Vogrinc
| 01.07.2022.