Probajte lagani tartar od cikle s potpisom restorana Foša

Saša Began, glavni chef zadarskog restorana Foša, s nama je podijelio recept za osvježavajući tartar od cikle koji predstavlja savršeno lagano jelo po vrućinama
17.07.2022.
IMAGE SOURCE: Saša Began
RECOMMENDED

Ponovno su krenule visoke temperature i vjerujemo da se nikome ne da provoditi sate u kuhinji pripremajući neki obrok. Radije bismo uživali u nekoj laganoj hrani pod klimom ili negdje u dubokom hladu na otvorenoj terasi. Skuhati brzo i u toj istoj hrani uživati je apsolutno moguće! Već smo s vama dijelili recepte za prave ljetne delicije poput rižota i hobotnice, a sada ćete moći isprobati izvrsno vegetarijansko i lagano jelo cijenjenog zadarskog restorana Foša. Glavni chef Foše Saša Began podijelio je s nama recept za osvježavajući tartar od cikle koji je jednostavan za pripremu, a savršen je obrok po ljetnim vrućinama. Isprobajte recept i uživajte!

TARTAR OD CIKLE

SASTOJCI ZA TARTAR: 

70 g CIKLE

5 g LUKA

5 g MRKVE

5 g GLJIVA

0,3 g SOLI

0,3 g PAPRA

0,3 g PERŠINA

0,3 g MASLINOVOG ULJA

0,3 g TABASCO UMAKA

0,3 g SENFA

0,3 g WORCESTER UMAKA

0,3 g LIMETE

LISTIĆ SVJEŽE KADULJE

TOSTIRANI LISTIĆI OD BADEMA (PO ŽELJI)

SASTOJCI ZA KREMU:

30 dg GRČKOG JOGURTA

20 dg BLAGOG HRENA

SOK OD POLA LIMETE

BIJELI PAPAR

SOL

PRIPREMA TARTARA

Ciklu zamotajte u aluminijsku foliju i pecite je jedan sat u pećnici na 180 stupnjeva celzijusa. Nakon toga očistite koru i izrežemo ciklu na jednake male kockice. Jedan mali dio cikle (otprilike 1/10 kg) izmiksajte štapnim mikserom da biste dobili pire s kojim ćete poslije povezati cijelu smjesu. Kockice cikle bacite kratku na zagrijanu tavu bez ulja kako biste uklonili višak vlage sa cikle.

Mrkvu, gljive i luk isjeckajte na iste kockice kao i ciklu i prodinstajte na malo ulja. Zatim sve pomiješajte sa ciklom kako biste dobili puniji okus. Od začina stavljamo sol, papar, worcester, tabasco, maslinovo ulje, senf, peršin, listić svježe sjeckane kadulje i sok od limete. Za hrskavost možete ubaciti i malo tostiranih listića od badema. U smjesu dodajte pire od cikle i sve zajedno izmiješajte.

Za pripremu kreme pomiješajte sve sastojke, stavimo u bočicu ili vrećicu za dresing te poslužimo uz tartar. Ukrasite s bobičastim voćem.

SAZNAJ VIŠE: