Ponovno su krenule visoke temperature i vjerujemo da se nikome ne da provoditi sate u kuhinji pripremajući neki obrok. Radije bismo uživali u nekoj laganoj hrani pod klimom ili negdje u dubokom hladu na otvorenoj terasi. Skuhati brzo i u toj istoj hrani uživati je apsolutno moguće! Već smo s vama dijelili recepte za prave ljetne delicije poput rižota i hobotnice, a sada ćete moći isprobati izvrsno vegetarijansko i lagano jelo cijenjenog zadarskog restorana Foša. Glavni chef Foše Saša Began podijelio je s nama recept za osvježavajući tartar od cikle koji je jednostavan za pripremu, a savršen je obrok po ljetnim vrućinama. Isprobajte recept i uživajte!
TARTAR OD CIKLE
SASTOJCI ZA TARTAR:
70 g CIKLE
5 g LUKA
5 g MRKVE
5 g GLJIVA
0,3 g SOLI
0,3 g PAPRA
0,3 g PERŠINA
0,3 g MASLINOVOG ULJA
0,3 g TABASCO UMAKA
0,3 g SENFA
0,3 g WORCESTER UMAKA
0,3 g LIMETE
LISTIĆ SVJEŽE KADULJE
TOSTIRANI LISTIĆI OD BADEMA (PO ŽELJI)
SASTOJCI ZA KREMU:
30 dg GRČKOG JOGURTA
20 dg BLAGOG HRENA
SOK OD POLA LIMETE
BIJELI PAPAR
SOL
PRIPREMA TARTARA
Ciklu zamotajte u aluminijsku foliju i pecite je jedan sat u pećnici na 180 stupnjeva celzijusa. Nakon toga očistite koru i izrežemo ciklu na jednake male kockice. Jedan mali dio cikle (otprilike 1/10 kg) izmiksajte štapnim mikserom da biste dobili pire s kojim ćete poslije povezati cijelu smjesu. Kockice cikle bacite kratku na zagrijanu tavu bez ulja kako biste uklonili višak vlage sa cikle.
Mrkvu, gljive i luk isjeckajte na iste kockice kao i ciklu i prodinstajte na malo ulja. Zatim sve pomiješajte sa ciklom kako biste dobili puniji okus. Od začina stavljamo sol, papar, worcester, tabasco, maslinovo ulje, senf, peršin, listić svježe sjeckane kadulje i sok od limete. Za hrskavost možete ubaciti i malo tostiranih listića od badema. U smjesu dodajte pire od cikle i sve zajedno izmiješajte.
Za pripremu kreme pomiješajte sve sastojke, stavimo u bočicu ili vrećicu za dresing te poslužimo uz tartar. Ukrasite s bobičastim voćem.