U našoj rubrici najstarijih slastičarnica diljem svijeta, prošli smo London, Milano, Pariz i Lisabon, a sada se spuštamo ka Atenii njezinoj slastičarnici Varsos. Naziv je dobila po osnivaču Vassiliosu Varsosu, a u vlasništvu je iste obitelji zadnja tri stoljeća. U slastičarnici se ništa nije mijenjalo, receptura je ostala identična kao davne 1892. i doista ćete se osjećati kao da ste se vratili stoljećima unazad.
Od mljekare do slastičarnice
U ovoj priči, sve je počelo s mlijekom. 16-godišnji mladić Vassilios doselio se iz sela u središnjoj Grčkoj u Atenu te u centru otvorio mljekaru 1892. Do 1922. ovaj lukavi poduzetnik preselio je posao u Kifisiju, zeleno predgrađe koje je nekoć bilo ljetna destinacija za bogate Atenjanine . Na tom istom mjestu se i dan danas nalazi ova slastičarnica u kojoj je bazni sastojak za većinu slastica upravo mlijeko.
Ovo mjesto još uvijek odiše šarmom staroga svijeta, a svojim mramornim stolovima, visokim stropovima i podovima od mozaika. Ogromna glavna prostorija, u kojoj cijelo vrijeme vrvi od aktivnosti, dom je starih hladnjaka industrijske veličine zaštićenih robnih marka koji se ne proizvode više od 50 godina.
Sve je ostalo tradicionalno pa tako i namirnice: one se nabavljaju od lokalnih grčkih proizvođača. Ovdje možete probati i popularno tučeno vrhnje koje je jedno od prvih vrsta sladoleda lansirano u Grčkoj 1960-ih godina. Dolazi iz Konstantinopola, a recept su u Grčku donijeli emigranti. Varsos slastičarnica koristi samo kozje mlijeko za svoj sladoled pa tako doprinosi bogatom okusu stare Atene.
Baršunasti šlag, meringue, punjeni kroasani, brioši s čokoladom i orasima, riža na mlijeku, razne pite…ovo su samo neke od slastica koje nudi ova slastičarnica. Svakako trebate isprobati i Galaktoboureko sa slatkom grčkom kremom, hrskavom koricom i sirupom, nešto slično baklavi. Isti recept koriste zadnjih 127 godina pa je ova slastica njihov best-seller.