Neki dan smo pisali o jednoj od najstarijih pizza na svijetu koja se radi u kultnoj napuljskoj pizzeriji L’Antica Pizzeria da Michele. Sada se selimo u Pariz gdje je smještena najstarija pariška slastičarnica „Stohrer“, osnovana davne 1730. godine. Miris svježe pečenih slastica i dalje se širi ulicom Montorgueil, jednom od najboljih trgovačkih ulica koje Pariz može ponuditi. Slastičarnica Stohrer se sada nalazi na popisu povijesnih znamenitosti, a osvojit će vas i njezin raskošni dekor dizajniran od strane Paula Baudryja, koji je ukrasio Opéru Garnier.
Bogata povijest slastičarnice Stohrer
Slastičarnica Stohrer datira iz 18. stoljeća i otvorena je kao mjesto za prodaju svih vrsta poslastica i slanih užitaka. Njezin osnivač je Nicolas Stohrer, poljski slastičar tadašnjeg francuskog kralja Luja XV i njegove žene Marie Leszczyńske, kćeri kralja Poljske.
Nicolas Stohrer bio je prvotno privatni chef Stanislasa Leszczynskog, vojvode od Lorrainea i kralja Poljske, sve dok ga kraljeva kći Marie nije povela sa sobom u palaču Versailles kada se udala za francuskoga kralja. Stohrer je poznat po tome što je izumio rum babu (Baba au Rhum) koja je postala legendarni recept. Rum baba je kultni francuski desert koji se obično oblikuje od dizanog tijesta namočenog u liker i prekrivenog vrhnjem, slično kuglofu.
Upravo je kuglof bio taj koji je inspirirao Nicolasa na ovaj kultni kolač. Priča kaže da se kralj Stanislas jednom žalio da mu je kuglof presuh pa ga je Nicolas zalio vinom Tokay ili Malagom (prema različitim tvrdnjama), koje je kasnije zamijenio rumom. Nicolas Stohrer je također bio kreator mnogih drugih klasičnih francuskih peciva, kao što su Chiboust kremasti kolač, puits d’amour i religieuse u tradicionalnom stilu.
Nicolas je bio vizionar u načinu na koji je obavljao svoj posao slastičara. Kada je otvorio trgovinu u ulici Montorgueil, unio je modernu viziju u svoju trgovinu nudeći chou peciva u širokom spektru oblika. Bio je i prvi koji je pod istim krovom objedinio različite vještine i tehnike koje su prije bile odvojeni zanati: slastičarstvo, pekarstvo, izradu oblatni, vafla i začinskog kruha. Zahvaljujući Nicolasu Stohreru, slastičari su prestali biti samo proizvođači slanih „pita“ i prihvatili su se i svih oblika slatkih poslastica. Ali to ne znači da je prestao izrađivati svoje poznate vol-au-vents, zbog kojih Parižani još uvijek hrle u dućan u ulici Montorgeuil 51.
2017. godine obitelj Dolfi je preuzela slastičarnicu i otvorila novo poglavlje za ovu trgovinu. Stohrer sada spaja svoju klasičnu izvrsnost sa stručnošću obitelji Dolfi, koja je tijekom godina postala “čuvar” stručnosti u slasticama.
Što sve možete probati u slastičarnici Stohrer
Stohrer nastavlja nuditi najbolje od onoga što klasična francuska slastičarnica ima za ponuditi: rum babas, Chiboust krem torte i religeuse u tradicionalnom stilu, sve izumljene od strane Nicolasa Stohrera, kao i njegove iznimne vol-au-vents. Slastičarnica se nije proširila u veći lanac ili franšizu, niti prodaje bilo kakve suvenire, osim mogućnosti kupnje prefinih slastica.