Maison Bertaux: najstarija slastičarnica u Londonu

Maison Bertaux je slastičarnica u Sohou u čijim su slasticama uživale brojne ličnosti poput Virginije Wolf, Karla Marxa i Aleksandera McQueena
15.02.2024.
IMAGE SOURCE: Maison Bertaux Instagram
RECOMMENDED

U Parizu ćemo uživati u slasticama slastičarnice Stohrer, no dašak francuskih gourment delicija pronaći ćete i u londonskoj Soho ulici. Tamo se smjestio Maison Bertaux, najstarija slastičarnica u Londonu koja je odoljela zubu vremena te ponosno kreira najfinije kolače još od 1871. godine.

Maison Bertaux: dragulj Soho kvarta

Smještena u Greek Streetu u Sohou, slastičarnica priprema tradicionalna peciva i kolače, koji variraju od slatkih kolača do čokoladnih eklera i torti. Kada uđete u prostor slastičarnice, neobični interijeri vas uvlače u svijet prepun francuskih antikviteta i sitnica. Svoje kolače možete pojesti i na maloj terasi vani gledajući na živahnu ulicu.

maison bertaux slastičarnica

maison bertaux slastičarnica


Monsieur Bertaux, komunar koji je bježao iz Pariza, stigao je u London 1871. godine. Sa sobom je imao pregršt recepata i brzo je otvorio malenu slastičarnicu i čajanu u Greek Streetu, Soho. Slastičarnica je od tada proživjela mnoge promjene u Sohou, od njegovih dana crvenih svjetala do trenutnog statusa turističke atrakcije.

maison bertaux slastičarnica

Slastice Maison Bertaux oduševljavaju najširi spektar Londončana više od 140 godina, a u njima su uživale velike ličnosti kao što su Virginia Wolf, Karl Marx, Alexander McQueen, Noel Fielding te Grayson Perry.  

Tijekom godina, stalna prisutnost slastičarnice osigurala je stalan popis vjernih kupaca, kako lokalnih tako i međunarodnih. Ali s godinama su se također pobrinuli za prilagodbu i promjenu, s više ponuda koje odgovaraju širokoj paleti za veliki broj posjetitelja. Slastičarnicu sada vodi Michele Wade koja ju je kupila od tadašnje vlasnice Madame Vignaud sredinom 80-ih.

Maison Bertaux je također hranio boemske umjetnike i kreativce pa kao takva, slastičarnica ima određenu povezanost i afinitet sa svijetom umjetnosti. Toliko da su čak otvorili i galerijski prostor na katu. Ondje je Noel Fielding održao svoju prvu umjetničku izložbu, a godinama su u prostoru izlagali umjetnici kao što su Timothy Spall, Sigur Ros, Diva Zappa, Harry Hill i drugi.

SAZNAJ VIŠE: