Upoznajte 3 fotografska para iz regije koji rade najposebnije wedding fotografije

06.09.2022.
IMAGE SOURCE: Danilo Sharon, Irina and Matej, Vlasta Weddings

Za razliku od drugih žanrova fotografije, na wedding fotografiju se dugo gledalo kao na onu u kojoj fotografi, zbog zahtjeva klijenata, raspolažu s najmanje slobode. Većina fotografija vjenčanja zbog toga se doimala sličnima, kao da su proizašle iz istog “kalupa” i kao da su odrađene po istoj “špranci”, s milijun puta viđenim scenografijama i mladencima koji nisu osobito vični poziranju što je na koncu rezultiralo fotografijama bez karaktera koje podsjećaju na katalog ili, još gore, na fotke koje možete kupiti na online servisima. Srećom, danas na tržištu postoji mnogo wedding fotografa koji odbacuju taj zastarjeli pristup i zauzimaju onaj koji bismo mogli nazvati dokumentarističkim, stavljajući u fokus ljepotu koja proizlazi iz spontanosti, emocija i posebnosti svake ljubavne priče. No, takav pristup ne znači da treba zanemariti estetsku komponentu. Kao primjer, izdvojili smo tri sjajna fotografska para iz regije koji svojim radom redefiniraju wedding fotografiju – spajajući spontanost i ljepotu dokumentarne fotografije s profinjenošću koja odlikuje modne editorijale.

Irina i Matej (@irinaandmatej)

Irina i Matej Florschütz fotografski su par iz Osijeka koji već niz godina svojim objektivima bilježi najljepše ljubavne priče. Vješto hvatajući emocije i trenutke koji bi mnogima promaknuli, Irina i Matej vjenčanjima pristupaju nekako dokumentaristički, no njihove fotografije uvijek imaju posebnu vibru koja podsjeća na editorijal sa stranica prestižnih modnih magazina. Oslobođene suvišnih detalja, njihove se fotografije uvijek fokusiraju na bitno, na neku uhvaćenu suzu, zagrljaj ili osmijeh, nešto što bismo svi željeli pospremiti u sjećanju. I upravo ih ta kombinacija estetike i emocije čini toliko divnima. Na kraju krajeva, Irina i Matej potvrdu su za svoj rad na polju wedding fotografije i od prestižnih magazina kao što su The Lane, The Anti-bride, Rangefinder, White Magazine, Junebug, Cosmopolitan i mnogi drugi, a 2017. godine ih je njujorški magazin Rangefinder uvrstio među 30 zvijezda u usponu kada je riječ o fotografijama vjenčanja. Premda su zbog ljubavnih priča spremni putovati diljem Europe, pa i šire, Irina i Matej predani su mantri “kvaliteta ispred kvantitete”, stoga svake godine prihvaćaju tek limitirani broj angažmana.

Danilo i Sharon (@daniloandsharon)

Danilo Vasić i Katarina Sharon Macut Vasić srpski su fotografski par poznatiji pod skraćenim imenom Danilo&Sharon. U svoju fotografsku pustolovinu upustili su se prije nešto više od deset godina, a otkako zajedno bilježe ljubavne priče diljem planeta njihov rad svakim danom privlači sve više poklonika. To, doduše, niti ne čudi. Rad Danila i Sharon zbilja je jedinstven, njihovu wedding fotografiju krasi spontanost i toplina dokumentarne fotografije, ali i unikatna estetika i profinjenost koje odlikuju modne editorijale. Danilo i Sharon svakom vjenčanju pristupaju s posebnom pažnjom, svjesni da svaki odnos ima drugačiju, svoju priču, a povjerenje su dosad dobili od nebrojeno parova diljem svijeta, od Hong Konga, Nizozemske, Dominikanske Republike, Egipta, Portugala, Grčke…

Da Danilov i Katarinin rad na određeni način redefinira pravila wedding fotografije shvatili su i urednici brojnih prestižnih magazina koji su njihov rad uvrstili na svoje stranice. Njihove fotografije krasile su tako ELLE, britanski Vogue, Condé Nast Brides, Huffington Post, The Lane i mnoge druge magazine, a par je zahvaljujući svoj jedinstvenom pristupu zaslužio i brojne nagrade.

Vladan i Emina (@vlasta.weddings)

Iza studija Vlasta Weddings kriju se Vladan i Emina Gavrić. Vladan potječe iz fotografske obitelji, njegova majka se fotografijom bavi više od 35 godina. No, iako je nekoć sanjao o karijeri profesionalnog tenisača (što je i ostvario postavši BiH reprezentativac, a kasnije i licencirani trener tenisa), kao klinac nije maštao o nastavljanju obiteljskog posla. Svejedno, zbog kreativnog nerva i osjećaja za estetiku, Vladana je životni put ipak usmjerio prema fotografiji, a danas sa suprugom Eminom putuje svijetom fotografirajući vjenčanja. Zbog atraktivnih lokacija diljem planeta, fotografije s Vlasta Weddings potpisom odlikuju senzacionalne scenografije, ali i elegancija i profinjenost, kao da je riječ o prizoru iz nekog filma.

Tu kvalitetu, ali i posebnost prepoznala je i publika, pa je dvojac gotovo bookiran za iduću 2023. godinu, a predbilježbe za 2024. već su u tijeku. U lipnju, njihove su fotografije zasjale i na stranicama tajlandskog izdanja magazina Vogue, a poprilično smo sigurni da ćemo njihove fotografije na stranicama časopisa viđati sve češće.

SAZNAJ VIŠE: