Što jedu fitness trenerice u jednom danu: Almina Župan

Nova gošće naše rubrike Što jedu fitness trenerice u jednom danu je osobna trenerica Almina Župan. Pročitajte kako joj izgleda jelovnik i program vježbanja
02.04.2023.
IMAGE SOURCE: Privatni album/Unsplash
RECOMMENDED

Trenutno dnevno pojedem oko 2300-2500 kcal, ne brojim ih točno i ne važem hranu, znam okvirno koje količine trebam i koliko koja hrana ima kalorija, pa prilagodim svojim potrebama otprilike. 2 do 3 mjeseca prije ljeta smanjim kalorijski unos, jer onda želim nešto izdefiniraniji izgled, no ni tad ne idem ispod 2000 kcal. Tjedno se trudim vježbati u teretani 4x tjedno, rasporedim na 2x donji dio, jednom gornji i jednom cijelo tijelo, ako se dogodi da procijenim da neću uspjeti taj tjedan odraditi 4 treninga zbog obaveza, onda odradim 3x cijelo tijelo, također sa svojim curama na grupnim treninzima odradim power pilates 2x tjedno.

Dolazim s posla uvijek oko 21:30 i zadnji obrok mi bude oko 22 h. Vrijeme u koje jedemo nije važno koliko količina hrane koju unosimo. Mit je da se poslije 18 h ne smije jesti jer ćemo se udebljati!
Što se dijeta tiče nisam nikada bila na klasičnoj dijeti. Kad sam krenula u ovo sve imala sam skoro 10 kg manje, pa je moj cilj bio dobiti mišićnu masu, a ne mršavjeti, pa nisam imala ni potrebe. Općenito ne vjerujem u dijete, one su samo kratkoročno rješenje, nisu dugoročno održive.

Što se dijeta tiče nisam nikada bila na klasičnoj dijeti. Kad sam krenula u ovo sve imala sam skoro 10 kg manje, pa je moj cilj bio dobiti mišićnu masu, a ne mršavjeti, pa nisam imala ni potrebe. Općenito ne vjerujem u dijete, one su samo kratkoročno rješenje, nisu dugoročno održive.

Kada je riječ o održavanju mišićne mase ono što mi je iskustvo s klijenticama, a i vlastito (prije nego sam se dovoljno educirala) pokazalo je to da većini žena fali proteina u prehrani.  Preporučila bih da u svim ili barem glavna tri obroka bude neki izvor proteina! Ako uz to kombiniramo uravnoteženu prehranu općenito i težinski trening, rezultati neće izostati!

Ugljikohidrate ne izbjegavam, nemam strah od njih, općenito smatram da treba unositi sva tri makro nutrijenta, te da si ne treba braniti određene namirnice koje volimo, ja npr. jako volim slatko i našla sam načine za ubaciti ga u svoj jelovnik u malo zdravijim, a opet ukusnim varijacijama,  za sve postoji način, balans je ključ!  Jedem 5 obroka dnevno, doručak, užinu, ručak, užinu i večeru.  Pazim na to da unosim puno tekućine, pijem oko 3 l vode dnevno, obožavam nezaslađene prirodne čajeve i prirodne cijeđene sokove. Većina namirnica koje konzumiram je nutritivno bogata, no s vremena na vrijeme pojedem i neki „junk food“ ako mi se jede. Smatram to normalnim i ne osjećam grižnju savjesti radi toga! U periodu prije ljeta, kad želim smanjiti  kalorijski unos, izbacim ugljikohidrate za doručak i večeru, no oni ostaju u obje užine i ručku.

PRIMJER JELOVNIKA

Ujutro uvijek popijem svježe cijeđeni prirodni sok, uglavnom od mandarine, naranče, jabuke i u to dodam malo soka od aronije, navečer prije spavanja popijem malo istog soka sa psyllium ljuskicama koje su odlične za probavu i protiv nadutosti, to mi je rutina koju volim i koju ne preskačem.

DORUČAK

Najčešće su to 4 jaja s deluxe purećom šunkom, šnitom prepečenog integralnog tosta i salatom ili kad mi se jede slatko grčki jogurt u kojeg umiješam whey protein od vanilije, dodam proteinsku granolu i malo rastopljenog kikiriki maslaca i proteinskog čoko namaza

UŽINE

Orašasti plodovi, proteinske pločice, proteinski brownie sa sladoledom, voće, proteinski shakeovi, nekad i sendvič u integralnoj tortilji

RUČAK

Piletina ili puretina s pomfrijem od batata pečenim u pećnici, ili drugim raznim prilozima poput riže, krumpira, zatim falafel salata, ili u zadnje vrijeme najdraže losos pečen u pećnici, preliven umakom od grčkog jogurta i malo light majoneze uz rižu i puno salate.

VEČERA

Zrnati sir kojeg začinim s malo slatke paprike uz cheri rajčice i integralni tost, proteinske palačinke, keto proteinska peciva od posnog sira i sezama sa šunkom uz kefir

SAZNAJ VIŠE:
Tina Lončar
| 27.01.2021.