Sezonu JRE masterclassa zatvorio je restoran Draga di Lovrana

U kuhinji Miele experience centra, JRE je početkom mjeseca održao svoj zadnji masterclass u ovoj godini. Maštoviti chef Luka Goleš predstavio je restoran Draga di Lovrana i njihove najbolje delicije, a Zmajska pivovara i vinarija Ipša pobrinule su se da kući ne odemo žedni
21.12.2022.
IMAGE SOURCE: JRE
RECOMMENDED

Nedavno smo otputovali u Miele Experience centar gdje nas je ugostila udruga mladih restauratera JRE. Dobrom večerom, u ugodnom društvu, zatvorili su sezonu masterclassova koji će se nastaviti u sljedećoj godini. Ideja iza toga je predstaviti zaljubljenicima u gastronomiju jedan restoran iz JRE obitelji, kao i jednog malog proizvođača i vinara, a iskustvo je potpuno besplatno. Ovakav događaj jedinstvena je prilika da zavirite iza kulisa u stvarnu kuhinju vaših omiljenih restorana. U interakciji sa chefovima i vinarima, kušate sve ono što se pred vama pripremi, a možete sudjelovati i u serviranju jela. Slobodni ste postavljati kolikogod pitanja hoćete i učiti o svemu što vas zanima bez osude, a upoznat ćete i ljude sličnih interesa.

Tijekom godine održavaju dva kruga druženja, četiri masterclassa u Splitu i jednako toliko u Zagrebu, ali uvijek iznenade nečim novim.

Ovog puta u se radilo o restoranu Draga di Lovrana kojeg je uz chefove Tonija Sgombu i Franu Milanovića predstavio Luka Goleš. Talentirani mladić tijekom večeri nam je prezentirao jela o kojima smo mogli ponešto naučiti pritom ne skrivajući ništa o pripremi namirnica. Josipa Baljkaš, organizatorica događaja, kaže kako su ovakvi manji masterclassovi idealni za učenje, ali i lakši za organizaciju zbog čega će ih možda biti više. Do sada su svoj rad predstavili chef Rudi Štefan iz restorana Pelegrini i chefovi restorana u Palači Lešić Dimitri na Korčuli, ali i mnoga poznata imena hrvatske gastro scene.

Večer smo započeli uz škampa mariniranog u limunovom soku serviranog uz kravlju skutu i majonezu od bosiljka. Svježi škamp sljubio se s kremastom skutom, a teksturu je svemu dao crumble od oraha. Lagani početak upotpunila je malvazija vinarije Ipša. Zaokruženo i ne previše kiselo vino, odležalo je dvije godine na vlastitim kvascima i poslužilo je kao idealan uvod u ono što slijedi. Vinarija Ipša poznata je po svojoj stopostotno kontroliranoj proizvodnji uz vina macerirana bez ikakvih dodataka, ali i po izvrsnom ulju.

Kad smo kod izvrsnog ulja, imali smo priliku probati Chiavalon ekstra djevičansko maslinovo ulje uz sourdough kruh chefa Frane Milanovića. Svoj kruh radi od manitoba brašna uz starter star dvije godine i to je valjda jedan od boljih sourdough izdanja koje smo jeli.

Nastavili smo večeru s roast beefom kuhanim četiri sata na laganoj temperaturi nalon čega ga je chef Luka Goleš začinio  biljem,senfom i aromatizirao ponzu umakom. Rezultat je podatni i mekani komad koji se reže poput maslaca. Tome je dodan čips od češnjaka, majoneza od rikule i hrskavac od ružmarina za ekstra crunch pod zubom.  Ovo jelo upareno je sa svijetlim “Therapy” pivom osvježavajućih hmeljnih aroma. Zmajska pivovara zaslužna je za pokretanje revolucionarnog vala na hrvatskoj craft sceni, a na večeri su nas naučili kako pravilno kušati pivo i kako izgleda proces proizvodnje.

Trećim slijedom vratili smo se na morsku obalu i to uz jakobove kapice u umaku od konjaka i maslaca s jabukom, metvicom i pireom od maruna. Tanjur je u cjelosti zanimljiv, a upotpunjen je pjenušcem brut vinarije Ipša. Prije deserta uživali smo sous vide ramsteku dovršenom na tavi ,uz leću, prokulice i umak od pečenja. Bilo je to jednostavno jelo koje nam je već poznato, a uz njega smo pili još jednu Ipšinu uspješnicu, crno vino Santa Elena. Ramstek smo sami servirali uz pribor za jelo i prekrasne keramičke tanjure slovenske tvrtke Duke Group pa smo naučili  ponešto i o važnosti vizualne prezentacije hrane.

Večeru smo priveli kraju uz financier s gelom od mandarine uparen s crnom pivom “Nochna” koja se sljubila s tamnom čokoladom deserta. Ako želite i sami iskusiti ovakvo nešto, nova sezona masterclassa već je u pripremi za sljedeću godinu. Iako još nemamo točne datume, već se možete prijaviti mailom na [email protected] i time si osigurati mjesto!

SAZNAJ VIŠE: