Upoznajte JRE: udrugu koja povezuje vrhunske restorane diljem svijeta

Gdje god da otputujemo, iskustvo nekog novog mjesta proživjet ćemo i kroz gastronomiju. Uživanje u hrani popelo se na novu ljestvicu pa tako i gastro usluge diljem svijeta nude jedan potpuno novi doživljaj hrane i kuhinje
30.11.2022.
IMAGE SOURCE: JRE-Hrvatska

A što kada bi postojao koncept koji skuplja na jedno mjesto najbolje restorane, spaja velike kuhare koji međusobno dijele svoja iskustva i znanja te kreira jedinstveni gastro vodič za sve zaljubljenike u gastronomiju? Takav koncept zaista postoji, a riječ je o internacionalnoj udruzi JRE čiji je glavni moto „never-ending passion“ i s njim njezini članovi žive i rastu. Hrvatska je također ponosna članica ove velike udruge.

Kako je nastala udruga JRE?

JRE ili Jeunes Restaurateurs osnovana je davne 1974. godine. Nicole Seitz, voditeljica komunikacija u poznatoj francuskoj kući Grand Marnier od 1953. do 1998. je zahvaljujući opisu svoga posla posjetila brojne francuske restorane i otkrila jednu stvar koja je bila zajednička svima njima: veliki chefovi restorana željeli su se međusobno više družiti i razmjenjivati znanja. Nicole Seitz je s Grand Marnierom odlučila pomoći mladim chefovima u njihovom nastojanju i podržati razmjenu kulinarskih znanja s ciljem jačanja duha solidarnosti i prijateljstva.

Tako je 1974. osnovala udrugu za mlade chefove i vlasnike restorana, po imenu Jeunes Restaurateurs (u prijevodu: „Mladi chefovi “), a od tada do danas Udruga se razvila u vodeće strukovno udruženje mladih i talentiranih chefova. Inicijativa koja je započela s francuskim restoranima danas broji 350 restorana i 160 hotela u 15 zemalja svijeta.

Kako postati članom JRE udruge?

Svako slovo u nazivu udruge predstavlja dio načela kojim se JRE vodi. J: „joining innovation and imagination“ (spoj inovativnosti i mašte), R:„respecting source and sustainability“ (poštivanje kvalitetnih izvora namirnica i održivosti), a E: „evoking emotion and inspiration“ (buđenje osjećaja i inspiracije). Dakle, cilj udruge je očuvanje visoke, umjetničke razine kulinarske tradicije te promicanje i razmjena znanja o istoj. Svaki član mora biti dosljedan svome nasljeđu kako bi sačuvao identitet vlastite gastronomije, a on se gradi na baštini i naslijeđu pređih te namirnici, šti čini takozvani „terroir“. Uspjeh ova udruga broji prema međusobnom pomaganju i širenju znanja na prijateljskoj i profesionalnoj razini. A stručnost i strast mladih chefova diljem svijeta pretvara kuhanje u umjetnost.

Biti članom JRE-a je čast, ali i obveza. Jedna od obveza  je poštivanje i njegovanje središnjih vrijednosti JRE-a među kojima su duh zajedništva i razmjene među chefovima, očuvanje lokalne tradicije, njegovanje teroara i ujedinjenje ovoga troje s najvećim standardima u kuharskoj profesiji. Postoji jako puno kriterija da bi restoran postao članom JRE udruge: vlasnici moraju biti usko povezani s poslovanjem restorana, raditi u njemu, njihov restoran mora biti spomenut u najmanje 3 nacionalna ili internacionalna gourmet vodiča, mora poslovati minimalno 3 godine, mora imati navršene 25 godine, a manje od 42, a najvažniji uvjet među njima je ta iskonska strast – Never ending passsion!

Hrvatska kao ponosna članica JRE udruge

Hrvatska je postala članicom JRE-a 2011. godine i sa sobom je predstavila čak 16 izvrsnih naših restorana koji su dio male JRE-Hrvatska obitelji, a mnogi od tih restorana su s nama podijelili recepte za svoja izvrsna jela. To su sljedeći restorani:

Restaurant Dubravkin put, Zagreb
Restaurant & Winery Korak, Jastrebarsko
Restaurant Pergola, Savudrija
Restaurant Badi, Umag
Hotel & Restaurant San Rocco, Brtonigla
Restaurant Monte, Rovinj , MDH
Konoba Zijavica, Mošćenička Draga
Restaurant & Hotel Draga di Lovrana, Lo
Restaurant Plavi podrum, Opatija, MDH
Villa Ariston, Opatija
Hotel & Restaurant & Winery Boškinac, Novalja, MDH
Restaurant Foša, Zadar
Konoba Boba, Murter
Konoba Pelegrini, Šibenik
Lešić Dimitri Palace Restaurant & Hotel, Korčula

Mnogi članovi JRE Hrvatske su restorani po preporuci ili s Michelinovom zvjezdicom. To su sve restorani neupitne kvalitete s profesionalnim i kreativnim kuharima, vrhunskim osobljem i bajkovitim krajolikom u kojem djeluju, no najvažniji od svega su restorani povezani čvrstom niti koja raste iz dana u dan.

Djelovanje JRE-Hrvatske: projekti u kojima možete sudjelovati i vi

JRE Hrvatska vodi se svim načelima kao i udruga na globalnoj razini. Ona Hrvatska sudjeluje u više od 20 projekata godišnje uz suradnju i potporu svojih partnera udruge. Jedan i najveći među njima je Talent & Passion event kojeg organizira JRE udruga i koji okuplja veliki broj zaljubljenika u gastronomiju. I upravo su u tijeku dva velika projekta: Passion week with Mastercard i Miele masterclassevi. Za vrijeme Passion weeka, restorani postanu otvoreniji prema svima onima kojima možda nisu bili do sad dostupni te kreiraju posebne pogodnosti i menije. Za samo 350 kn po osobi gosti mogu uživati u 3 slijeda pripremljena posebno za njih i za taj tjedan Passion weeka, a sve te pogodnosti se mogu iskoristiti i kušati i u drugim restoranima JRE-Hrvatske.

Tijekom godine, organizira se 8 Miele masterclasseva na kojima se ugošćuju jednog chefa iz JRE restorana, 1 malog proizvođača i 1 vinara. Cilj masterclasseva je ciljanoj publici prezentirati izvornu, lokalnu namirnicu s kojom chef radi od same pripreme do posluživanja, dok lokalni vinari prezentiraju teroar odakle dolaze. JRE-Hrvatska također ima i novo izdanje vodiča u kojem se nalaze svi restorani udruge, partneri, kao i razne pogodnosti te nagrade. Strast kuhara, konobara i sommeliera i njihova međusobna suradnja je ono zbog čega sama udruga radi i djeluje.

SAZNAJ VIŠE: