Koje su najveće fitness zablude u koje vjerujete? Imamo odgovore

Dora Kraljević otkriva najveće fitness zablude koje kruže internetom. a tiču se samih treninga i rezultata. Evo što je istina, a što nije
29.01.2023.
IMAGE SOURCE: Danko Šimunović
RECOMMENDED

Internet nam je dao mogućnost istraživanja, educiranja i osvješćivanja nekih stvari, ali i primanja dezinformacija koje tamo kruže. Društvene mreže su postale mjesto za savjete koji često nemaju veze s istinom, a „stručnjaci“ ih dijele u zamjenu za kupovinu njihovog programa koji će vam napraviti neko čudo. U toj gustoj šumi informacija tek se nekad probije istina koja možda nije najpovoljnija za brzi profit online stručnjaka, ali je itekako važna vama kao korisnicima usluga. Važna je za vaše zdravlje i za vaš novčanik. Čitajte dalje.

Morate vježbati svaki dan da biste vidjeli rezultate

FALSE


Ako pričamo o health fitnessu, tada broj treninga tjedno najviše ovisi o vašem stilu života tj. vremenu koje možete odvojiti za trening i o cilju. Ako trenirate 2/3 puta tjedno (minimum) možete raditi treninge cijelog tijela i tako radite 2/3 puta tjedno sve skupine mišića što je dovoljno za kvalitetno održavanje i sporiju progresiju. Ako trenirate 4/5 puta tjedno, možete raditi isti princip ili raspodijeliti npr 2/3 dana za gornji dio tijela i 2 za donji i tako ćete brže postizati progresiju i željeni cilj, a možda će vam i treninzi biti kraći i manje naporni. Možete trenirati i svaki dan pod uvjetom da ništa drugo ne radite jer odmor je jednako bitan kao i trening radi efikasnosti. Ukratko: ako radite, ne možete vježbati produktivno svaki dan.

Ako dižete utege postat ćete body builder

TRUE and FALSE

True ako imate trening poput body buildera, dižete abnormalne težine i imate njihov program prehrane. Za nekih 5 godina konstante možda to i postignete. Ako ste rekreativac, nema šanse da izgledate poput body buildera s toliko kilaže koliko dižete. To je čak vrijeđanje body buildinga. Ako mislite da ćete nabildati ruke ili kvadricepse, a držite 5kg u rukama i 20kg u čučnju, šanse su nikakve. Izgradnja mišićne mase je izrazito dug i spor proces, a trening s utezima je jedan od najsigurnijih i najefikasnijih tipova treninga (ženama je inače teže ”nabildati se” jer imaju veću količinu estrogena koja usporava taj proces).

Cardio je najbolji način da istopite kilograme

FALSE

Jedini način da izgubite kilograme je kalorijski deficit. Vježbanjem se grade mišići, radi se na jakosti, izdržljivosti, mobilnosti … Važno je za napomenuti da znojenje nema nikakve veze s gubitkom masnog tkiva. Znojenje regulira tjelesnu temperaturu. Cardio je potreban za zdravlje dišnog i srčanog sustava.

Što treninzi dulje traju to su učinkovitiji

FALSE

Postoje razni tipovi/programi treninga. Ali skraćeno rečeno je da rekreativcu najbolje funkcionira trening od 45-60 min. Iz mog iskustva je bolje raditi 4 treninga tjedno po 45 minuta. Manje ćete se trošiti po treningu, motivacija će biti bolja, neće biti zamora, bit ćete efikasniji. Nemojte ići dva puta tjedno u gym po sat i pol/dva, a od toga biti efikasni 20 min. Uzalud gubite vrijeme, motivacija pada, a nezadovoljstvo raste. Konstanta je najbitnija.

Ako želite mišiće, jedite isključivo proteine i izbacite ugljikohidrate

FALSE

Protein hrani mišić, ali to ne znači da trebate izbaciti ugljikohidrate. Ugljikohidrat nam daje energiju, on je gorivo za tijelo. Podrazumijeva se da ne jedete junk od ugljikohidrata već kvalitetan ugljikohidrat. I jako je važno napomenuti da za očuvanje i izgradnju mišića trebate raditi trening s težinom/kilažom. Isto koliko je važno unositi određenu količinu proteina.

Neki programi vježbanja izgrađuju vretenaste mišiće

FALSE

Najčešće čujem ”ma idem na pilates, reformer ili Yogu da imam izdužene i vretenaste mišiće”. Ako prirodno imate jače kvadricepse, pilates vam ih neće izdužiti. To je vaša građa. Žene koje najčešće idu na pilates, reformer ili Yogu, a izgledaju ”izduženo” su tako građene i imaju mali postotak masnog tkiva. Morate shvatiti da mišić jednako radi na reformeru ili u treningu s kilažom samo je bitno koliko ćete ga opteretiti. Važno je i koliko jedete. Ako imate visok postotak masti na visok postotak mišićnog tkiva, vizualno ćete izgledati veće. Ukratko i pojednostavljeno: Pilates i reformer su odlična stvar s puno beneficija za tijelo, ali morate biti svjesni da vam se od njih neće izdužiti mišići.

Trbušnjaci su najbolja vježba za sixpack

FALSE

Većina vas koja trenira kvalitetno ima te mišiće samo su prekriveni s masnoćom i mislite da ne radite dovoljno tu skupinu mišića ili da ne radite baš tu neku vježbu da se six pack vidi. Ovdje nije stvar vježbe ni nekog čarobnog pokreta koji mislite da ne radite. Ovdje je stvar prehrane koja mora biti striktna ako želite da vam se sixpack vidi. Nije stvar vježbe tj. izbora te jedne čarobne vježbe ili čarobnog seta vježbi nego prehrane u slučaju da želite da se vidi six pack. Trbušnjaci, plankovi, vježbe u kojima je core stabilizator… sve su to vježbe za trbušnjake . Stvar je u postotku masnog tkiva i gdje ga vaše tijelo lakše nakuplja. Manji postotak masti znaci da ćete izgledati definirano i da će vam se mišić više vidjeti i naglasiti vizualno. Isto tako gubitak masnog tkiva je predodređen genetikom i ne možete ciljano izgubiti mast na određenom dijelu tijela s izvođenjem jedne vježbe.

Mišić se može izgraditi isključivo s body weight vježbama?

TRUE

Teoretski je točno, samo je pitanje koliko mišića tj. koliki obujam mišića želimo. Trening s težinom je lakši i brži put jer brže nastupa hipertrofija mišića (rast mišića). Svakako je uvjet PROGRESIJA, u oba slučaja.

Možete promijeniti tijelo u 3 mjeseca

TRUE

Možete, ali s jako strogim režimom treninga i prehrane. Ne preporučujem jer tako striktan plan nije održiv na dulje vrijeme. Moramo i definirati tu promjenu… Ako mislite u tri mjeseca od flat gluteusa napraviti Kim K stražnjicu, morate trenirati barem godinu dana intenzivno i vrlo vjerojatno ići pod nož. Ako želite smanjiti postotak masnog tkiva (ne puno), poboljšati kardiovaskularni kapacitet , poboljšati jakost i izdržljivost i cjelokupno se malo utegnuti… moguće je pod gore navedenim uvjetima. Ali mislim da to nije ona promjena koja se reklamira na Instagramu kada od atrofiranog tijela postaneš utegnuta mišićava boginja u tri mjeseca.

Ako ne boli niste imali dobar trening

FALSE

Ne smije vas presjeći bol pri nekom od pokreta. Drugo je raditi do otkaza ili da vam mišić gori ili se grči u zadnja dva do pet ponavljanja. To je poželjno jer tako dolazite do progresije. Isto tako to nije poželjno za svaki trening. Ne mora svaki trening biti iscrpan i do otkaza da bi bio efikasan. Trening može biti jednako efikasan i kvalitetan bez upale mišića. Česta upala mišića nije dobar znak.

SAZNAJ VIŠE:
Lana Derner
| 09.07.2023.