Isprobajte ukusnu salatu od rajčice s potpisom restorana Mali Bar

S vama dijelimo recept zagrebačkog restorana Mali bar za ukusnu salatu od rajčice s karamelom od crnog češnjaka i s tostiranim makom za koju smo sigurni da će vas oduševiti
18.09.2022.
IMAGE SOURCE: Mali Bar/ Unsplash

Salata je neizostavni dio naše prehrane. Ljeti nam služi kao glavno, dok nas zimi osvježava uz bogata jela. Ovo smo ljeto već naučili raditi salatu od krastavaca i dinje, ali ovo voće i povrće ostavljamo iza sebe te se prebacujemo na vjernu rajčicu. Poznati zagrebački restoran s nama je podijelio recept za svoju salatu od rajčice s karamelom od crnog češnjaka i s tostiranim makom. Restoran za ovaj recept koristi više vrsta domaćih rajčica koje nabavlja od OPG-a Zlatko Škrinjar. Ukusne i osvježavajuće rajčice savršeno se stapaju s crnim češnjakom i slatkom notom maka. Mi ćemo ovu salatu stalno praviti, a dijelimo recept kako biste ju i vi mogli isprobati. Vjerujte nam, oduševit ćete se.

SALATA OD RAJČICA S KARAMELOM OD CRNOG ČEŠNJAKA I TOSTIRANIM MAKOM

Sastojci za karamel od crnog češnjaka:

100 g šećera

30 g crnog češnjaka

100 g vrhnja

100 g rižinog octa

Priprema:

Šećer otopimo na laganoj vatri. Dodamo crni češnjak, vrhnje i ocat te pustimo da zakuha i da se šećer potpuno otopi. Karamel stavimo u blender i izblendamo u glatku smjesu. 

Rajčice, sobne temperature kako bi u potpunosti došla do izražaja njihova slatkoća i puni okus, narežemo na komade željene debljine.

Posložene rajčice poškropimo s nekoliko kapi malinovog ulja i malo octa. Mi u ovom receptu ne koristimo jake “kvasine” već malo suptilniji rižin ocat. 

Posolimo cvijetom soli. Dodamo malo bijelog papra i žlicu karamela od crnog češnjaka. Na plameniku zapečemo namašćeni klip kukuruza šećerca i nožem odvojimo zrna. Dodamo ih na rajčice. Tanjur pospemo s tostiranim zrnima plavog maka.

SAZNAJ VIŠE: