Salata je neizostavni dio naše prehrane. Ljeti nam služi kao glavno, dok nas zimi osvježava uz bogata jela. Ovo smo ljeto već naučili raditi salatu od krastavaca i dinje, ali ovo voće i povrće ostavljamo iza sebe te se prebacujemo na vjernu rajčicu. Poznati zagrebački restoran s nama je podijelio recept za svoju salatu od rajčice s karamelom od crnog češnjaka i s tostiranim makom. Restoran za ovaj recept koristi više vrsta domaćih rajčica koje nabavlja od OPG-a Zlatko Škrinjar. Ukusne i osvježavajuće rajčice savršeno se stapaju s crnim češnjakom i slatkom notom maka. Mi ćemo ovu salatu stalno praviti, a dijelimo recept kako biste ju i vi mogli isprobati. Vjerujte nam, oduševit ćete se.

SALATA OD RAJČICA S KARAMELOM OD CRNOG ČEŠNJAKA I TOSTIRANIM MAKOM
Sastojci za karamel od crnog češnjaka:
100 g šećera
30 g crnog češnjaka
100 g vrhnja
100 g rižinog octa
Priprema:
Šećer otopimo na laganoj vatri. Dodamo crni češnjak, vrhnje i ocat te pustimo da zakuha i da se šećer potpuno otopi. Karamel stavimo u blender i izblendamo u glatku smjesu.
Rajčice, sobne temperature kako bi u potpunosti došla do izražaja njihova slatkoća i puni okus, narežemo na komade željene debljine.
Posložene rajčice poškropimo s nekoliko kapi malinovog ulja i malo octa. Mi u ovom receptu ne koristimo jake “kvasine” već malo suptilniji rižin ocat.
Posolimo cvijetom soli. Dodamo malo bijelog papra i žlicu karamela od crnog češnjaka. Na plameniku zapečemo namašćeni klip kukuruza šećerca i nožem odvojimo zrna. Dodamo ih na rajčice. Tanjur pospemo s tostiranim zrnima plavog maka.