Interijer ovog restorana savršeno preslikava okolni pejzaž

Unutrašnje uređenje restorana „Terra“ u Ukrajini inspiraciju vuče iz okolnih brda i jezera, a savršeni zemljani interijer osigurao je restoranu nominaciju za osvajanje nagrade Dezeen magazina 2022.
08.11.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram @yod.group @dezeen

Zadnjih mjeseci gledamo fotografije uništenih gradova u Ukrajini i pomalo zaboravljamo koliko je veliku ulogu ova zemlja imala u umjetnosti, kulturi i gastronomiji. Nedavno smo naletjeli na otmjeni stan u Kijevu koji odiše bež estetikom, a sada smo naletjeli na restoran u ukrajinskom gradu Vynnykyju čije ime „Terra“ ima potpunog smisla kada pogledate njegov zemljani interijer. Iza uređenja unutarnjeg prostora restorana stoj ukrajinski dizajnerski studio YOD Group koji je radove završio u veljači 2022. godine, netom prije početka ruske invazije na Ukrajinu.

Po čitavom interijeru restorana „Terra“ pronalazimo zemljane boje i materijale koji su inspirirani valovitim brdima i jezerom što se nalaze u blizini restorana. Prostrana dvorana sadrži skupine plišanih, niskih fotelja i sofa koje su raspoređene oko tamnih drvenih stolova. Između prostora za sjedenje nalaze se zaobljeni stupovi obloženi staklenim opekama, osvijetljeni iznutra kako bi stvoreni zeleni sjaj koji se prelijeva poput vode, imitirajući obližnje jezero.

U najvećem od ovih stupova nalazi se zakrivljeni vinski podrum unutar spiralnog stubišta, a staklo otkriva siluete pohranjenih boca kroz grandiozni stup. Većina interijera prekrivena je pločicama od terakote, dok se na jednom zidu nalaze staklene ploče  bakrene boje koje imaju ukrasne oznake napravljene utiskivanjem lokalnih trava na njihovu površinu. Ovo je ujedno i pomični zid koji je zamišljen tako da simbolizira način na koji se trska njiše na vjetru, kako kažu iz YOD Group studija. „Gosti ne samo da mogu dodirivati staklene ploče, već i komunicirati s njima i mijenjati uzorak na zidu, postajući sukreatori dizajna“, kažu iz studija za ovaj jedinstveni interaktivni dio restorana.

Posebni touch daju buketi pampasa koji su raštrkani po cijeloj unutrašnjost, kako bi dali mali uvid u terasu restorana koja se nalazi tik uz jezero gdje gosti mogu objedovati. Restoran „Terra“ je ušao u uži izbor u kategoriji interijera restorana i barova za nagradu prestižnog magazina Dezeen Awards 2022. Mi mu dajemo svoj glas, a objavu pobjednika možemo očekivati uskoro, krajem ovoga mjeseca.

SAZNAJ VIŠE: