Dom u Ukrajini koji nas je osvojio svojom bež estetikom

Makhno Studio sa sjedištem u Kijevu dizajnirao je ovaj prekrasni dom kojeg krasi neutralan i bež interijer, a cijelo uređenje kuće nastalo je u suradnji s ukrajinskim proizvođačima
07.09.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram

Iako smo ludi za otkačenim interijerima vibrantnih boja poput stana u Bangkoku o kojem smo pisali, ne možemo se nadiviti „clean“ estetici u uređenju domova gdje prevladavaju bijele, bež i mliječne boje. Te kombinacije boja nas umiruju i daju domu posebnu vrstu udobnosti i topline. Vodeći se tim osjećajem, naletjeli smo na prekrasan ukrajinski dom kojeg potpisuje Makhno Studio sa sjedištem u Kijevu. Makhno Studio je upario meke i neravne teksture te zamršene keramičke zidove unutar ovog potpuno bež doma koji je dovršen neposredno prije ruske invazije.

Suradnja s lokalnim proizvođačima

Smještena u Kozynu, ruralnom gradu južno od Kijeva, kuća pod nazivom „Mureli“ što je stara ukrajinska riječ za marelicu, slavi ljeto i ukrajinski dizajn. Dovršena je samo dva mjeseca prije početka ruske invazije u veljači 2022. i sastoji se od  dnevnog boravka, kuhinje, tri spavaće sobe s tri kupaonice, gostinjske kupaonice, praonice i garaže s terasom. Vlasnik ove kuće je ukrajinski par koji je tražio Makhno Studio da surađuje sa što više ukrajinskih proizvođača i obrtnika u izradi namještaja po mjeri. „Svi materijali u domu su prirodni“, rekao je osnivač studija Serhii Makhno za Dezeen. „Tim je koristio gotovo sve ukrajinske brendove i radio s nekoliko lokalnih izvođača kako bi smanjili udaljenost i logistiku“.

Bež estetika i dašak ružičaste boje

Klijenti su željeni neutralan, bež interijer u svim sobama kako bi stvorili kohezivni izgled. Kao rezultat toga, drugi kat kuće završen je uglavnom u drvetu, dok je cijelo prizemlje ukrašeno žbukom bež boje. U domu su naglašeni volumeni i zakrivljeno stubište u ulaznom hodniku. Prostor ukrašava trodimenzionalne keramičke pločice na zidu i dramatična skupina visećih svjetiljki izrađenih od gline i polistirenske pjene. Reference na prirodu integrirane su kroz čitav prostor. Pa tako privjesci u dnevnoj sobi podsjećaju na sjeme mahunarki, a umivaonici izgledaju kao izdubljene kamene gromade.

Jedina iznimka ove monokromatske sheme je glavna kupaonica koja ima ružičaste akcente uključujući ombre vrata od tuš kabine i betonske pločice u obliku ljuski koje se mogu odignuti od zida poslužiti kao kuke za vješanje ručnika i ogrtača.Mureli kuća je trenutno nenastanjena jer su vlasnici bili prisiljeni napustiti zemlju. Nepoznato je u kojem je trenutno stanju kuća, ali Makhno Studio kaže da su ruski projektili oboreni iznad okolnog područja u Kozynu.

SAZNAJ VIŠE: