Tihomir Krklec Afrika: od tatToo majstora i dizajnera do izvrsnog kuhara

Tihomir Krklec Afrika uspješno spaja sve svoje strasti: tattoo umjetnost, dizajn i kuhanje. Ovoga puta složio je odličan meni za našu omiljenu gastro destinaciju Plant Punk
03.07.2024.
IMAGE SOURCE: Instagram/ Press
RECOMMENDED

Tihomira Krkleca Afriku znamo kao talentiranog kuhara iz MasterChefa 2022. godine, kad je zapravo i većina njegovih poznanika i doznala kako mu je pravo ime. Prije toga Afrika je bio street art umjetnik, tatoo majstor i grafički dizajner. Danas uspješno spaja sve svoje strasti i talente, a nedavno je složio novi meni za Plant Punk, naše omiljeno vegansko gastro mjesto s najboljim veganskim tacosima. Ako još ne znate tko je Afrika, vrijeme je da ga upoznate.

Kako biste sebe najiskrenije opisali, predstavili nekome koga prvi put susretnete?

Baš se ne opisujem drugima kad ih prvi puta susretnem. Ali mogu opisati ono što drugi kažu. “All over the place”, no ne u negativnom smislu. Mislim da sam dosta organiziran kad je u pitanju rad, produktivan i dosta ambiciozan. No ja mislim da me takav stav doveo do toga gdje sam sad.

Mnogi vas poznaju kao Afriku, prate vaš Instagram profil @tr.akirfa – zašto baš Afrika?

Afrika je nadimak koji se vuče još od osnovne škole, puno ljudi mi prije MasterChefa nije niti znalo ime jer sam se uvijek skrivao pod tim pseudonimom. Nadimak je nastao radi velike afro frizure koji sam imao tijekom osnovne i srednje škole. Na početku me smetao taj nadimak, no s godinama sam ga prihvatio i postao je dio mene.

U uvodu smo pokušali pobrojati čime se sve bavite, sigurno smo nešto izostavili?

Istina je da uvijek prigrlim nešto što me jako zainteresira (očito imam problem). Uvijek su to neke kreativne stvari koje se samo nadovezuju jedna na drugu. Izostavili smo još nekoliko stvari 😀 zapravo sam školovani grafički dizajner i od toga je sve počelo. Godišnje odradim nekoliko projekata i vizuala, veliki sam zaljubljenik u fotografiju i ne davno sam našao novi hobi, a to su čudnovati parfemi 😀 haha!

Jedan ste od pokretača kreativnog koncepta Secret Sunday Lover koji je odmah stekao velike poklonike na foodie sceni?

Secret Sunday Lover je jedan iskreni projekt koji radim s frendom Alijem (Ali Mirza Mulabegović op.a), ja sam angažiran oko hrane a on oko pairinga koktela i vina. Radi se o serijalima privatnih ručkova nedjeljom na tajnim lokacijama za 15-20 ljudi. Nedjelja se nekako izgubila s radara, to je uvijek bio dan zajedničkih druženja uz hranu. Da bi prisustvovali na SSL-u morate se prijaviti na newsletter na IG profilu. Desetak dana prije eventa, na mail dobivate menu, lokaciju i rezervaciju. Trenutno brojimo oko 400 subscribeova na newsletter, to je odlična brojka za Zagreb.

Zanimljivo je da su tijekom  Secret Sunday Lover okupljanja zabranjeni mobiteli – kako gosti reagiraju na tu zabranu?

Ideja bez mobitela je došla čisto da ljude malo odmorimo od pogleda u ekran. Ne mislim pričati već ispričanu priču o ovisnosti čovjeka i društvenih mreža ali to je nešto što me stvarno živcira. Naši eventi su community stil stolova. Svi sjede za jednim stolom, ljudi se upoznaju, pričaju i druže. Ljudima je to fenomenalno, prvo im je malo čudno kad nam trebaju predati mobitele no na kraju nam zahvaljuju. Totalno ludo.

Nedavno ste rekli kako su vaša jela zapravo slike se mogu doslovno mirisati i kušati – čini ste da ste zbog spoja svih talenata jedan od najzaokruženijih kuhara mlade generacije u Hrvatskoj?

Povezujući vizualnu umjetnost i kuhanje dobivamo zapravo jako slične elemente slikarstva. Da bi slika bila dobra treba dobro poznavati tehnike, biti vizualan i puno graditi svoje znanje. Tanjur ima dodatne elemente, to su miris i okus koji mu daju novu dimenziju. Često mi ostali chefovi koje sam upoznao tijekom kuhanja znaju reći da moja vizualna i kreativna strana jako puno pomažu prilikom osmišljavanja jela. Jedva čekam još učiti i educirati se s kolegama od kojih dobivam jako puno znanja. Znam da imam još puno prostora za znanje i učenje.

Autor ste novog menija za Plant Punk, koliko ste novih jela uveli i koja vam je bila osnovna misao vodilja?

Misao vodilja mi je bila Comfort Vegan Food, hrana koju bih ja volio naručiti nakon radnog dana, podijeliti s ekipom ili jednostavno pojesti nešto kad mi se ne da kuhati. Neke stvari smo s menija maknuli, a neke smo izmijenili. Otprilike 8-9 novih jela krasi novi menu Plant Punka.

Jeste li ikad u životu bili vegetarijanac, je li vam rad na meniju Plant Punka možda bio jedan novi izazov upravo zato što, kao što ste sami rekli, kao dijete niste voljeli povrće?

Nisam nikad bio vegetarijanac niti vegan, no jako se volim igrati tim načinom prehrane. Uvijek mi je bilo zanimljivije napraviti kompleksno jelo od povrća i namirnica ne-životinjskog podrijetla. Mogućnosti da se izvuče maksimalno od svake namirnice su velike.

Poznato je da vas inspiriraju jeftine namirnice, što biste na tu temu izdvojili iz Plant Punk menija kao jelo na koje ste najponosniji?

Volim raditi s lako dostupnim i sezonskim namirnicama, odrastao sam u Hrvatskom Zagorju gdje se uvijek kuha sezonski i namirnice nikad nisu  skupe. Danas u kuhanju postoji nevjerojatno puno kreativnih načina i tehnika da se namirnica dovede do njezinog maksimuma. Izdvojio bi možda celer yakitori s kikiriki umakom s Plant Punk menija. Jedna “obična” namirnica koja se kod nas koristi u juhi ima potpuno drugačiju ulogu.

tihomir krklec afrika

Kako po vama izgleda idealan balans za zdravu i kvalitetnu prehranu?

Za dobar balans pri zdravoj i kvalitetnoj prehrani važno je hraniti se različito, izbjegavati visoki udio masnoće u hrani i puno se kretati. Veliki problem je kod nas što ljudi jedu obilno, svrha hrane nije da se prejedemo nego da pojedemo onoliko koliko nas tijelo traži.

Biste li Plant Punk jela opisali kao idealna za ljetne vrućine?

Imamo neka jela koja su jako osvježavajuća, primjerice zeleni grah od mente i graška, tacosi i salate. Pazili smo da nutritivno sve bude zadovoljeno, količina ugljikohidrata, masti, zasićene masne kiseline i da ne bude kalorijska bomba. Smanjili smo postotak soli i u potpunosti izbacili šećer.

tihomir krklec afrika

Ima li među novitetima na meniju i slastica?

Na žalost slastice nismo za sad odradili, ali imamo planove u skorijoj budućnosti napraviti i neke plant-based slastice. Za to treba dosta vremena i dobro pripremiti tim.

Koja su vaša top 3 favorita s menija Plant Punka?

Veganska Chicken Tikka Masala, Cauliflower Bites i Green Beans

tihomir krklec afrika

S obzirom na činjenicu da se bavite i glazbom, koju biste set listu složili za jednu savršenu Plant Punk večeru?

Set bih počeo s laganim vintage kubanskim zvukovima, nakon toga bih sve malo podigao ritmovima afro funka i jazza a završio bih set starim europskim i američkim discom 😀

SAZNAJ VIŠE: