Želite napraviti jelo od pet zvjezdica? Imamo savršen recept

Zagrebački restoran Market street food & drinks podijelio je s nama recept za jelo od pet zvjezdica koje možete isprobati i u svojem domu: teleća rebra s pire krumpirom
05.03.2023.
IMAGE SOURCE: Market
RECOMMENDED

Recept koji ćemo podijeliti s vama je za one malo iskusnije u kuhinji koji žele impresionirati svoje goste za nedjeljnim ručkom. A s ovim jelom ćete, vjerujte nam, osvojiti apsolutno svaku osobu koja će sjediti za vašim stolom. U kuhanju ovakvoga ručka potrebno je strpljenje koje će se svakako isplatiti. O čemu je riječ? Zagrebački restoran Market velikodušno nam je dao recept za njihov vrhunski specijalitet: Sous vide otkoštena teleća rebra s pire krumpirom i grilanim povrćem.

Sous vide ( na francuskom: „u vakuumu“)  je posebna metoda termičke obrade mesa u kojoj se meso vakuumira u plastičnoj vrećici i zatim se tako kuha na vrlo precizno kontroliranoj temperaturi u vodenoj kupelji. Takva tehnika obrade mesa kreira jela od pet zvjezdica koja možete isprobati u vrhunskim restoranima. Aparat za sous vide koji regulira temperaturu možete nabaviti i za kućnu uporabu, no ovaj divni recept od Marketa možete napraviti i bez ovog aparata. Ako ne posjedujete sous vide, teletinu ćete pripremiti tako što ćete ju u poklopljenoj posudi sporo peći u pećnici na 90 stupnjeva Celzijusa 5 sati. U nastavku dijelimo recept. Potičemo vas da svakako isprobate!  

Sous vide otkoštena teleća rebra s pire krumpirom i grilanim povrćem

REBRA:
1 kg teleća rebra (uklonit kosti)
10 g ružmarin(usitnit)
20 g sol

  • Rebra otkostiti, potom začinit mješavinom soli i ružmarina te zapeći na malo ulja na srednje jakoj vatri dok meso ne bude lijepo karamelizirano sa svih strana. 
  • Tako pripremljeno meso vakumiramo te stavljamo u vodenu kupku na 76°c/24h
  • Kad je meso kuhano ,odvajamo tekućinu te čistimo meso od tetiva i loja (sveg nejestivog) te začinjavamo po ukusu,a natrgano meso polažemo u posudu u kojoj ga prešamo tj. stavljamo pod opterećenje kako bismo dobili unificirane komade mesa

PIRE KRUMPIR:
600 g mladi krumpir
60 g maslac
15 g sol
1dcl mlijeko

  • Krumpir oljuštimo i nasječemo na manje komade te stavimo u lonac pun slane vode te kuhamo dok ne omekša
  • kad je kuhan, pasiramo ga i dodajemo mu maslac i mlijeko te još soli po želji

PROKULICE:
800 g prokulica
0,5 dcl maslinovo ulje
1 režanj češnjaka (sitno sjeckan)
0,02 dcl jabučni barique ocat
Sol i papar po ukusu

  • Prokulice pripremimo/očistimo i operemo te ih blanširamo pa šokiramo u hladnoj vodi
  • Sotiramo na malo maslinovog ulja te pred kraj dodajemo začine, češnjak i ocat
SAZNAJ VIŠE: