Zašto je nova drama s Nicole Kidman zabranjena u Hong Kongu?

Iako su prikazane tek dvije epizode, mnogi su se već navukli na seriju "Expats" s Nicol Kidman u glavnoj ulozi. No, serija je zabranjena u Hong Kongu, zašto?
05.02.2024.
IMAGE SOURCE: Prime Video

Nedavno je na Amazon Prime stigla limitirana dramska serija „Expats“ s Nicole Kidman u glavnoj ulozi. Serija se sastoji od šest epizoda, trenutno su prikazane dvije, nakon koje je već pobrala brojne ovacije, ali i kritike. Najviše se priča o zabrani serije u Hong Kongu, gradu koji je mjesto radnje drame. Kritike su usmjerene prema redateljici Lulu Wang i glumici Nicole Kidman.

Serija „Expats“ temeljena je na romanu „The Expatriates“ Janice Y. K. Lee iz 2016. godine te prikazuje skupinu privilegiranih stranaca u Hong Kongu koje spajaju njihove tragedije. Što točno smeta Kinu da zabranjuje seriju?

Radnja drame je sljedeća: Margaret (Nicole Kidman) je bogata, nezadovoljna majka troje djece zarobljena u vlastitom kriminalističkom trileru, njezina indijsko-američka susjeda i prijateljica, Hilary (Sarayu Blue), prevarena je žena koja očajnički želi vlastito dijete, a tu je i Mercy (Ji-young Yoo), korejsko-američka Njujorčanka koja je opterećena krivnjom i impulzivnim, destruktivnim ponašanjem.

Nakon dvije epizode, otkriveno je da je Margaretin sin Gus nestao, a možda je i otet. Ostatk serije isprepleten je mrežom nevjere i sumnjičavosti te prikazuje iskrivljen odnos između iseljenika i njihovih skrbnika. Problem je nastao u petoj epizodi serije koja ima političku konotaciju prikazujući takozvani „pokret kišobrana“.

Što je pokret kišobrana?

Za one koji ne znaju, u Hong Kongu je nedavno došlo do postupnog pada građanskih prava. Kao rezultat toga, javni prosvjedi i osporavanje vlade se visoko gledaju s prijezirom. Ljudi se čak mogu suočiti s posljedicama za isto, u rasponu od dobivanja velike novčane kazne do zatvaranja ili gore.

Pokret kišobrana je bio politički pokret koji se pojavio tijekom prosvjeda u Hong Kongu 2014., a ime je dobio po korištenju kišobrana kao alata za pasivni otpor hongkonškoj policiji koja je koristila papreni sprej za raspršivanje gomile tijekom 79-dnevne okupacije grada.

Grad Hong Kong je 2021. također izmijenio Odredbu o filmskoj cenzuri koja je dala vladi na vlasti pravo uklanjanja sadržaja koji uključuje „prikazivanje, prikaz ili tretman bilo kojeg čina ili aktivnosti koji bi mogli predstavljati prijestup koji ugrožava nacionalnu sigurnost. ”

Pokret kišobrana u seriji „Expats“

Redateljica Lulu Wang se suptilno pokušava uhvatiti u koštac s trenutačnom političkom situacijom u ovome gradu ubacujući prodemokratski pokret u seriju u petoj epizodi. Vidimo televizijske vijesti o nekoliko prosvjeda predvođenih studentima koji blokiraju ceste koji su se razvili u spomenuti pokret kišobrana 2014.

nicole kidman serija

Izmišljeni prodemokratski prosvjednik Tony i njegova majka muče se na kantonskom s pitanjem koje je od tada razdvojilo mnoge obitelji u Hong Kongu: “ Kako da pogledam svoju djecu u oči i kažem im da se nisam borio za Hong Kong.” U trgovačkoj četvrti Mong Kok vlasnici tvrtki žale se da “Hong Kong umire” – izraz koji se redovito čuje na ulici, ali rijetko na ekranu.

nicole kidman serija

Ovo su hrabre odluke jedne od rijetkih velikih produkcija da se uhvati u koštac s političkim preokretom u gradu, osobito kada bi serija mogla biti istjerana s jednog od svojih ključnih tržišta. Tvorci serije i hongkonški cenzori možda su već u pregovorima. Prve dvije epizode serije uživo na Amazonu u Australiji, ali ne i u Hong Kongu. Povjerenik hongkonške policije, Raymond Siu, sada ima ovlasti ukloniti iz serije bilo kakve reference na prodemokratski pokret koji bi mogli biti “prijetnja nacionalnoj sigurnosti”.

Čak i da to učini, to ne bi imalo nikakvog utjecaja na narativ serije. Naime, fokus većine radnje je na tragediji nestanka djeteta i nosi jednu tešku, depresivnu atmosferu koja se tiče društva, a ne politike.

SAZNAJ VIŠE: