Zagreb je dobio prvi mural gradonačelnika poljskog porijekla

U samom srcu Zagreba osvanuo je novi mural, i to u čast jednom od najuspješnijih zagrebačkih gradonačelnika — Adolfu Mošinskom (1843.-1907.)
07.12.2022.
IMAGE SOURCE: Press

Mural je Zagrebu poklonilo Veleposlanstvo Republike Poljske u Zagrebu, povodom tridesete obljetnice uspostave diplomatskih odnosa Poljske i Hrvatske. Za motiv je odabran Adolf Mošinsky, jer na najbolji način povezuje naše dvije zemlje — unuk poljskih doseljenika, potomak je starog poljskog plemićkog roda.

Mural je oslikao umjetnički kolektiv Graffiti na gradele, poznat po promociji graffita i street arta. Za lokaciju murala prigodno je odabrana Varšavska ulica i to zgrada Osnovne škole Josipa Jurja Strossmayera, koja je ustupila površinu za mural.

Gradonačelnik Mošinsky toliko je unaprijedio život Zagreba da je grad zahvaljući njemu dobio nadimak „Beli Zagreb grad“. Ne čudi stoga da su ga Zagrepčani čak tri puta za redom birali za gradonačelnika, od 1892. do 1904. godine. Mošinsky je sve donedavno, po dužini mandata, bio apsolutni rekorder među zagrebačkim gradonačelnicima. Njegovo je kapitalno djelo skretanje potoka Medveščaka istočno od Jelačićeva trga, te njegovo prekrivanje. Uvođenjem vodovoda i kanalizacije, Zagreb je dobio preduvjet za razvitak u moderni grad. Za njegova mandata Zagreb dobiva reprezentativan izgled. Izgradnjom niza trgova i javnih zgrada formirane su najbolje i najsnažnije gradske vizure.

U rekordnom je roku izgrađeno Hrvatsko narodno kazalište koje je postalo središtem novoformiranog trga, velebna zgrada Kraljevske realne gimnazije kasnije prenamijenjena u Muzej Mimara, te je formiran najreprezentativniji gradski trg — Trg kralja Tomislava, na sjeveru omeđen zgradom Umjetničkog paviljona. Potom se uređuju i okolni trgovi danas poznati kao Zelena ili Lenucijeva potkova. Zagreb je za Mošinskog dobio suvremeni javni gradski prijevoz tramvaj i taksi, pa je Mošinsky prvi gradonačelnik koji se vozio automobilom. Mošinsky je integrirao Sljeme u Zagreb izgradnjom Sljemenske ceste, lječilišta Brestovac i popularnog odmorišta koje su Zagrepčani njemu u čast prozvali Adolfovac. Najbolja potvrda uspjeha Mošinskog činjenica je da je broj Zagrepčana u samo deset godina narastao za 1/3. Zagreb mu se, između ostalog, odužio i tako da je plemićki naslov Mošinskog dopunjen titulom „od Zagreb-Grada“, a obiteljskom grbu dodan je grb Grada Zagreba.

SAZNAJ VIŠE: