Što je microhospitality i kako polako postaje novi trend u svijetu putovanja?

Francuz Thierry Teyssier osmislio je projekt prvog nomadskog hotela na svijetu, a kako on funkcionira, otkrijte u nastavku teksta
18.03.2022.
IMAGE SOURCE: Pexels

Četa trendova maršira za nama, ili bolje reći ispred nas, bilo da je u pitanju svijet mode, kulture ili putovanja. Iako manje poznato, trenutno se događa jedna mini revolucija, da ne kažemo trend u usponu u turističkoj industriji. Možda je najbolje da pogledate fotografije jezera Tonlé Sap u Kambodži, na kojima ćete vidjeti malene crvene ili plave tradicionalne ribarske kolibe kako plutaju na površini vode na čijim palubama sjedi dobro odjeveni Francuz sijede kose i ispija čašu hladnog bijelog vina. Trendi Francuz je Thierry Teyssier koji stoji ispred projekta 700.000 Heures: prvog nomadskog hotela na svijetu.

Naziv 700.000 Heures se odnosi na životni vijek prosječne osobe koja živi u nekoj od razvijenih zemalja, a koncept funkcionira na sljedeći način: Thierry putuje svijetom tražeći udaljena sela i gradove u kojima može izgraditi male hotele koji postoje samo nekoliko mjeseci. Hoteli – koji se uvijek koncipiraju od postojećih zgrada za razliku od izgradnje novih – uglavnom imaju četiri do pet spavaćih soba. Karizmatični hotelijer je čitavo vrijeme in situ i djeluje kao domaćin, dirigirajući cjelokupnim iskustvom.

Prva lokacija 700.000 Heuresa bio je Salento u Italiji 2018. godine, gdje su gosti posjećivali pećine na ribarskom čamcu, a projekt Kuća snova – hotel u Maroku imao je 100 zaposlenih na 30 gostiju i nijedan restoran jer je ideja bila da posjetitelji nikada ne jedu dva obroka na istom mjestu. Možda najvažniji posao koji Thierry trenutno obavlja je s Fondom za globalno nasljeđe u Anti-Atlas planinama, gdje GHF plaća mještanima da obnove spomenike, u ovom slučaju drevne žitnice Igoudar. Stalni hotelski smještaj 700.000 Heuresa također je opremljen od strane lokalnog stanovništva, a sve od tekstila do drveta dolazi od lokalne zajednice.

Ovaj kreativac microhsopitality vidi kao optimalan pristup putovanju i, u neku ruku, rješenje problema uzrokovanih turizmom velikih razmjera, a kao poprilično slikovit primjer možemo uzeti zabranu države Italije koja se odnosi na krstarenja u Veneciji zbog zabrinutosti da turizam doprinosi zagađenju i oštećenju venecijanske lagune. Thierry je ispred sebe postavio misiju da različitim mjestima sa svih strana svijeta daje, a ne da od njih oduzima. Već je radio s ribarima u Kambodži i Japanu i pomagao ugostiteljima u Italiji i Brazilu, zapošljavajući lokalno stanovništvo u hotelima ili na farmama, redovno navodeći goste da kupuju upravo od tih ljudi na tim mjestima, umjesto da sjede u čahuri luksuza s pet zvjezdica.

Ipak, iako njegova vizija odudara od poznate definicije luksuza, cijena ostaje u istom rangu – 2.000 eura za jednu noć u hotelu koji nije zasnovan na lokaciji, već na konceptu. Bilo da microhospitality vidite kao samo još jedan trend u nizu ili ozbiljan potencijal za promjene, ovakav pristup se smatra avangardom promjena u cijeloj industriji turizma, a budući da sve više putnika želi putovanja koja omogućavaju povezivanje i s ljudima i s planetom, ovaj koncept se vrlo lako može razviti u jedan potpuno nov način putovanja.

SAZNAJ VIŠE: