Što čini Blend Bar posebnim koktel mjestom? Otkrio nam je osnivač Filip Lipnik

Izvrsni barmen Filip Lipnik dao nam je uvid zašto je njegov Blend Bar tako posebno mjesto, a zavirili smo i u novu koktel kartu koja nas je oduševila
08.07.2023.
RECOMMENDED

Prije dvije godine se na adresi Gundulićeva 33 otvorio Blend Bar koji je u kratko vrijeme postao omiljena after-work destinacija mnogim Zagrepčanima. U čemu je tajna? U jedinstvenim koktelima od kojih svaki priča svoju priču. Za cijeloga koncepta bara stoji Filip Lipnik, iskusni barmen i koktel-majstor u čijoj smo koktel karti uživali na Proud To Be Rare večeri. Lipnik se u takav stil rada zaljubio još prije 20-ak godina u Papaja koktel baru na Šalati i ta ljubav ne staje. Ovaj barmen je za svoj Blend Bar sada osmislio summer koktel kartu koja nas vodi kroz povijesne priče raznih dijelova Hrvatske. Nismo odoljeli, a da ne pitamo Lipnika otkud inspiracija za pravljenje ovako jedinstvenih koktela te po čemu se Blend Bar može istaknuti kao mjesto gdje će svatko okusiti koktel na nekoj novoj razini.

Filip Lipnik je svoju struku brusio u raznim poznatim barovima diljem Hrvatske: U Zagrebu su to bili Green Gold, spomenuta Papaja, Posh, Swanky Monkey Garden, dok je ljetne sezone odrađivao na moru u Hookah baru u Vodicamm, Bibloosu u Poreču te Hacijendi. S ambasadorskim poslovima s kojima se najviše i educirao, proputovao je i nekoliko zemalja. „Neke od edukacija bile su u Londonu, Parizu, Berlinu, Helsinkiju, a budući da sam starija generacija barmena dosta toga sam sam istraživao i izučavao te tako izgradio vlastiti stil“, kaže Filip.

Zatim se rodila ideja o otvaranju vlastitog bara. Ona postoji zadnjih deset godina, no Filip je dugo tražio prostor koji je zamislio te otvorio Blend Bar u, kako kaže, najgore vrijeme – vrijeme corone. „Nisam se premišljao ni sekunde te sam bio spreman uložiti sve od sebe kao i osobe uz mene – Pero i Matija koji su mi velika podrška“, objašnjava Filip. I tako je nastalo jedno posebno mjesto, a izvrsnost u izradi koktela ne dolazi tek tako: svi Blend barmeni su obučeni kroz Art o Bar Akademiju, školu za bartendere u kojoj i sam Lipnik predaje. Kroz nju uče osnove barmenstva, hospitality, povijest alkohola i koktela, te najbitnije kako spajati okuse i biti dobar i kvalitetan barmen.

Tvoj Blend bar je jedno od najboljih mjesta u Zagrebu za izaći u izlazak ili na piće nakon posla: s popodnevne kave se odmah prebacujemo na večernje koktele. U čemu leži posebnost koktela koje nudiš u baru?

Koncept je osmišljen na način da bar bude sigurna kuća u kojem se gosti osjećaju ugodno i opušteno kao kod kuće te da dođu popiti piće za koje su mislili da nikad neće popiti. Naglasak je na interakciji s gostima i dobroj atmosferi. Posebnost nasih koktela je u tome da radimo po nahođenju gosta te stvaramo koktel uz neke smjernice kao – koji alkohol volite, volite li kiselo ili slatko, pa možda i gorko, preferirate li dugo ili kratko piće, itd. želimo gostima objasniti na što jednostavniji način što je koktel i da gdje god dođu znaju što im se sviđa od okusa i što bi popili. Na kraju svega, najbitnije nam je da podižemo kulturu koktela, kako kod nas, tako i u drugim barovima.

Za Blend bar si složio novu summer koktel kartu. Vidjeli smo nazive i poprilično su interesantni, nose povijesnu priču iz krajeva Hrvatske. Što te inspiriralo na takav koncept?

Svake godine pokušavamo biti što kreativnijii s kartom, prvo kako bismo imali što bolju interakciju s gostima te drugo kako bismo donijeli nove okuse. Ove godine smo se odlučili na neki old school stil, kombinaciju starih naziva iz Hrvatske koje smo pretočili u moderna pića. Ideja karte je što bolje i što zanimljivije objasniti strancima odakle potječu, što znače i kako su nastali ti nazivi.

Matija i ja smo veliki ljubitelji povijesti hrvatske i zanimljivosti iz povijesti pa smo osmislili dio koktela sa starozagrebackim imenima i nekim iz Slavonije.

Možeš li nam malo opisati nove summer koktele i objasniti njihova imena.

Cajtnot je moj koktel s kojim želim objasniti da nikad nemam vremena, ali ipak stižem sve. Matijin Divan objašnjava njegovu ljubav prema baki i njenom divanjenju na cesti s drugim bakama iz ulice.   Imamo i koktel Šjora koja je od Glorije koji pak prikazuje njenu baku kako se šeće po Rijeci i neki poznanici joj dovikuju “Pozdrav, draga Šjora!”

Koji okusi prevladavaju u koktelima?

Kod nas su pretežno kokteli koji su za široku masu te nam se do sad pokazalo da ljudi najviše vole slatko-kisele okuse pa je veći dio karte osmišljen na tu bazu. Naravno, imamo i ozbiljne koktele za ozbiljne fakine. Neki od glavnih alkoholnih baza su i pića koja ne susrećete često u barovima kao Sake i Amaro Montenegro.

Što sve nudi Art of Bar Akademija?

Art of Bar pruža catering koktela pa tako dolazimo pripremiti kvalitetne i ukusne koktele gdje god treba! Tako nudimo već osmišljene koktele ili osmišljavamo nove prema temi ili želji. Osim cateringa koktela radimo i radionice u svom prostoru, od klasičnih koktel radionica do radionica kušanja cigareta i viskija.

SAZNAJ VIŠE:
Ana Pavić
| 22.03.2017.