Slastičarnica koja neodoljivo podsjeća na onu Cedrica Groleta

Lysée je nova slastičarnica u New Yorku nastala pod palicom slastičarke Eunji Lee čije su slastice spoj korejske, francuske i njujorške kulture
01.02.2023.
IMAGE SOURCE: Instagram @eunji.leeee

U New Yorku je osvanulo novo gastro mjesto za sve ljubitelje slatkog, a riječ je o šarmantnoj boutique slastičarnici pod nazivom Lysée (lee-zay). Ova slastičarnica nastala je pod palicom iznimno talentirane slastičarke Eunji Lee koja u slastičarskim kreacijama prekrasno kombinira elemente korejske tradicije, povijesnog i suvremenog New Yorka te francuskog kulinarstva. Smještena u četvrti Flatiron na Manhattanu u povijesnom prostoru na dvije razine, slastičarnica Lysée je doista posebna desertna destinacija. Eunji Lee smatra da su slastice ustvari jestiva umjetnost pa je tako svaki desert u Lyséeu maleno umjetničko djelo.

Slastičarnica spaja tri kulture

Eunji Lee je u stvaranju deserata željela prikazati svoj identitet koji čini mješavinu korejske, francuske i njujorške kučture i stila. Ova slastičarnica i njezine slatke kreacije bi vas jako mogle podsjetiti na već dobro poznatu slastičarnicu Cedrica Groleta. No, to nije nimalo čudno jer je Lee provela deset godina u Parizu, obučavajući se u zanatu tako što je radila za Alaina Ducassea i Cedrica Groleta u Le Meuriceu, prije nego što je postala glavna slastičarka u korejskom restoranu Jungsik s dvije Michelinove zvjezdice.

Groletov stil je vidljiv u njezinim slasticama. Lee je rođena u Južnoj Koreji pa je željela uključiti korejsku kulturu u svoju slastičarnicu i slastice stapajući je sa suvremenim New Yorkom koji je također imao znatni utjecaj na nju. „Željela sam stvoriti kulturno smislen prostor koji je također dobro uravnotežen i skladan“, rekla je Lee za Wallpaper Magazine.

Kroz galeriju slastica, postoji harmonija tradicionalne korejske kulture i modernog njujorškog dizajna. U prostoru su korišteni tradicionalni korejski materijali poput zida od sedefa, korejskog drvenog stupa te tradicionalnog granitnog kamena od kojeg je izrađeno dno stola. Prostor je vrlo minimalistički uređen kako bi se glavna pažnja stavila na slastice.

Slastice kao mala umjetnička djela

Jednako kao i dizajn prostora slastičarnice, Lee je tri kulture spojila i u svojim slatkim kreacijama koja doista predstavljaju jestivu umjetnost. Mješavina francuskih tehnika, korejskih okusa i lokalnih namirnica iz New Yorka može se pronaći u prepoznatljivoj mousse torti, zvijezdi deserata na meniju, koja se sastoji od prženog moussea od smeđe riže, karamele od smeđe riže i pralina od pekan oraha. Na meniju se također može pronaći tart od kultnih Harry’s Berries jagoda, džem od spomenutih jagoda te krema od Catskills meda i skute.

Uz mousse tortu, najbolje što možete probati kultnu kukuruznu mousse tortu- kukuruzni sablé preliven prozračnom kremom od pečenog kukuruza i kukuruznim mousseom kako bi slastica u cijelosti podsjećala na ovo povrće. A za one koji više vole tradicionalne slatke zalogaje, Lysée nudi obilje francuskih slastica: pecivo Kouign Amman je favorit i napravljen je od francuskog Isigny maslaca što m daje poseban okus. The Full Moon je kroasan punjen domaćim namazom od lješnjaka i čokolade i doista mu nema konkurencije.

SAZNAJ VIŠE: