Zašto se ispred slastičarnice Cedrica Groleta uvijek čeka red?

Cedric Grolet nema ni 40 godina, a već je zaludio svijet svojim hiperrealističnim slasticama. Valjda stotine ljudi svakog jutra strpljivo čeka u redu kako bi probali svježi kroasan ili nešto iz čudnovate trompe l’oeil ponude. Ni mi nismo odoljeli trendu pa smo ranije ove godine posjetili Groletovu slastičarnicu u Berkeleyu i evo kako je prošlo
10.12.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram @cedricgrolet/ Privatna arhiva

Cedric Grolet trenutno glasi za najboljeg slastičara na svijetu i ove je godine otvorio prvu slastičarnicu izvan rodne Francuske. Za mjesto je odabrao londonski Hyde park i Berkeley Hotel u čijem se prizemlju smjestio profinjen prostor. Luksuzna slastičarnica više nalikuje dvorani, a tome pridonosi i činjenica da su kolači izloženi poput  muzejskih primjeraka. Prostor bi se mogao nazvati i “laboratorijem” zbog svojeg futurističkog minimalnog dizajna i zlatnih detalja dizajnera Remija Tessiera. Na neki način doista se radi o laboratoriju ako uzmemo u obzir da Cedric Grolet tamo kemija sa sastojcima uz svoj profesionalni tim slastičara koji nam onda spremaju čudesa.

Servis je izvanredan, već pri ulasku vas dočeka šef sale, bez obzira imate li rezerviran stol ili ne. On vas zatim vodi da razgledate izložene slastice među kojima je Groletova replika lješnjaka, vjerojatno prva slastica s kojom ste se susreli prilikom guglanja njegovog imena.

Šest kolača stoji pokriveno debelim staklom u središtu dvorane. Radi se o replikama voća i cvijeća po kojima je slastičar nadaleko poznat. Prilikom razgledavanja, svaki od kolača prezentira vam jedan od chefova, a zatim čekate kušanje za stolom. 

Iz ponude možete odabrati pojedinačne slastice ili degustacijski meni, a mi smo se odlučili za zlatni lješnjak i pistacio. Možda bismo probali još nešto, ali cijena od 25 funti po komadu nas je spriječila. Pri izradi deserata, koriste se domišljatim i inovativnim tehnikama, no malo su slađi od predviđenog. Svaki je kolač vizualna poslastica kreirana sukladno s geometrijskom estetikom lokala, a tradicionalni kroasani i peciva dovedeni su do savršenstva.

Degustacijski meni priča je nekoliko slatkih mini verzija koje dolaze uz kavu i čaj. Minijaturni lješnjak, limun, Paris -Brest Flower, cvjetić od vanilije i Groletovu verziju britanskog sconea, možete probati po cijeni od 135 funti. Cjeloukupni dojam podigli su i tanjuri koje nećemo izostaviti jer se vidi koliko je uloženo u cijeli koncept. Sve je servirano u ručnorađenoj francuskoj keramici uz zlatni pribor za jelo i posebno dizajniran nož koji nalikuje steak nožu, ali nije. 

INSTAGRAM KARIJERA CEDRICA GROLETA

Cijela fama oko njegovih slastica, digla se na internetu, a posebno na Instagramu na kojem Cedric Grolet ima 5,6 milijuna pratitelja. On pripada mlađoj generaciji koja se zna služiti mrežama i vješto ih koristi u svrhu samopromocije. Njegov ogroman following dolazi iz činjenice da je oko sebe stvorio fan bazu ljudi koji  čekaju u redovima kao da se sve dijeli besplatno.

Prvu slastičarnicu je otvorio u Parizu i ljudi su stvorili liniju kao da se radi o koncertu, a Grolet je zvijezda večeri. Zatim je ranije ove godine otvorio prostor u Londonu u kojem je bila ista situacija. Ljudi su naprosto poludjeli za slastičarom koji je nekoliko puta bio proglašen najboljim za svijetu, a to sve to duguje samo dobroj prezentaciji. 

Ako je vaša ideja idealne slastičarnice nešto poput ove, posjetite i onu Dominique Ansela koja će se jednako dobro uklopiti u estetiku vašeg feeda. Sve u svemu, ovu slastičarnicu možete posjetiti kako biste stvorili dojam o njoj. Iskustvo je samo po sebi prekrasno i treba ga doživjeti, ali o tome je li to samo puko hvalisanje skupim proizvodima i isplati li se toliko novaca izdvojiti za proizvode da biste ih mogli fotografirati, svatko će odlučiti za sebe.

SAZNAJ VIŠE: