Restoran K’far: mjesto gdje u hrani možete uživati cijeli dan

“K’ Far” na hebrejskom znači “selo” i upravo takva, domaća atmosfera vlada u najnovijem restoranu chefa Michaela Solomonova. Inspiriran svojim izraelskim podrijetlom, otvorio je lokal u kojem ćete uživati u najboljem što njegova kultura nudi
29.11.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram @apisukh

Iz novootvorenog Brooklynskog restorana “Laser Wolf”, pruža se pogled na cijeli Manhattan i zasada je omiljeno mjesto istraživanja izraelske gastronomije. Kako se ne biste morali penjati skroz do krova hotela Hoxton, Michael Solomonov i Steve Cook preselili su dio atmosfere u prizemlje i to u restoran K’Far u kojem ćete uživati u kavi, slasticama, ali i konkretnim jelima Bliskog istoka. 

TKO JE MICHAEL SOLOMONOV?

Michael Solomonov poznati je predstavnik raznolikog kulinarskog krajolika Izraela i vlasnik Zahava, restorana koji ga je proslavio 2008. godine. Solomonov je u Philadelphiju njime donio okuse mediterana i svoje ostavštine pa tako svaki obrok počinje laffa kruhom u tabunu posluženim uz hummus i nastavlja se s ražnjićima pečenima na ugljenju i janjećom plećkom uz nar i slanutak. Zahavov hummus navodno je jedan od boljih, a kako piše časopis Conde Nast: “da je Bog jeo hummus, jeo bi onaj u Zahavu”. 

Kvalitetu i predanost radu prepoznali su gosti koji godinama dolaze u Zahav, a Solomonov je svoj poduzetnički duh i vještinu ugošćavanja prenio i na biznis te je sada, uz poslovnog partnera Stevea Cooka, vlasnik preko 20 restorana u Philadelphiji. Izvrsnost u izvedbi, osim gostiju, prepoznala su i profesionalna nepca kritičara zbog čega je Michael Salomonov dobitnik nekoliko priznanja Zaklade James Beard. 

NEW YORK DOBIO SVOJ K’FAR

Strogi centar grada Philadelphije, već je dobio svoj K’Far i poznat je po jemenskoj kavi pomješanoj s cimetom i kardamomom i hrkavim jeruzalemskim pecivom prošaranim sjemenkama sezama. Koncept te pekare u New Yorku je nešto drukčiji, K’Far je zamišljen kao mjesto od većeg značaja u kojem ćete uživati tijekom cijelog dana. Rano ujutro spustiti ćete se po friško pecivo iz hotelske sobe Hoxtona, a za ručkom ćete slaviti novu poslovnu priliku uz prijatelje. 

Gotovo duplo veća blagavonica od one Laser Wolfa na katu, ponudit će savršen balans između formalnih prilika i ležernih izdanja jer navečer postaje idealnim mjestom za fancy večeru. Uređena je u ugodnim narančastim i zemljanim tonovima uz starinske, ali nimalo staromodne separee i stolice boje lososa. Na svakom kutku postavljeno je sobno bilje koje prostor čini ugodnim za boravak pa nije ni čudo da biste tamo mogli provesti cijeli dan.

PONUDA 

Jutro možete započeti s doručkom i pecivima Katreen Kanney koja je radila u Philadelphijskom timu, a mi iz ponude izdvajamo kubaneh, raskošni jemenski kruh obogaćen maslacom. Tijesto koje se laminira maslacem nakon prvog dizanja, neobično je mekano, a tanki slojevi idealni su za trganje. Ta laminacija maslacem koristi se prilikom izrade kroasana te se postavlja pitanje je li ovaj kruh njegova moguća preteča. Kao zajutrak mogu poslužiti i sticky buns od pistacija, ali i babka i burek punjen feta sirom, poprilično neobične kombinacije ako uzmemo u obzir da smo mi navikli na mliječne kiflice i krafne. Kasnije ostanite na brunchu i shakshuki ili palačinkama s labnehom, kremastim sirom od kozjeg ili ovčjeg jogurta.

Dan završava s večerom koja započinje nekim od osam predjela na meniju i nastavlja se uz rebarca u ambi, slasnom umaku od manga nalik chutneyju i pileći file pohan u filo tijestu.

Nakon što ste probali sve, deserti će vas poslati direktno u krevet jer im je teško odoljeti. Pitu od pekan oraha zajedno s laganim labnehom i karameliziranim jabukama i mliječni malabi puding valjda ćete sanjati, a svemu je kriva Solomonova politika “jela koja ne prestaju”. 

“U Izraelu obroci ne započinju ili završavaju, oni se samo nastavljaju”, rekao je Solomonov za Eater Ny.

SAZNAJ VIŠE: