Bili smo u Firenci i otkrili jedinstveno gastro mjesto

U srcu Firence smjestio se La Ménagère,mjesto koje ne možemo nazvati isključivo restoranom, kafićem ili cvjećarnom- ono je sve u jednom. Proslavljena fiorentinska tržnica iz 19. stoljeća pretvorena je u prostor u kojem se fino jede i uživa u “slatkom neradu”. Imali smo priliku posjetiti ga i ovako je to izgledalo
30.11.2022.
IMAGE SOURCE: @toonkica / @lamenagere

Firenca je dom renesanse, čudo juga Italije i mjesto u koje putujemo kako bi nas inspiriralo i obogatilo duhom. Prilikom posjeta gradu otkrili smo La Ménagère koji odiše fiorentinskim stilom i čuva njezinu povijesnu baštinu. Prije je to bio prostor tržnice ispunjen kućnim potrepštinama, mjesto okupljanja lokalaca i trgovaca, a 2015. dobilo je novo izdanje. Arhitektonski studio q-bic česti je odabir estetičnih talijanskih lokala pa nije ni čudo da je njihov nacrt pretvorio La Ménagère u ono što danas poznajemo. Zgradu iz kraja 19. stoljeća podijelili su u deset prostora u kojima se nalaze restoran, caffe i koktel bar, cvjećarnica i prodajni prostor. 

Uz kreativno vodstvo arhitekta Claudija Nardija, prostor je elegantno redizajniran i čini povezanu cjelinu. Zgradu je ogolio i otkrio njene izvorne značajke, a sirovim betonskim zidovima i visokim stupovima toplinu daju stakleni lapioni u svakakvim verzijama. 

Prostor je uređen ukusno, kombinacijom vintage namještaja i industrijskih elemenata, ali sliku upotpunjuje restoran kao središnje mjesto prostora. U njemu kreativnu palicu ima Nicholas Duonnolo, glavni chef restorana koji talijansku tradiciju kombinira s natruhama južnoameričkih okusa. Mi smo, naravno, došli zbog talijanske kuhinje i od ponuđenog odabrali raviole punjene s kozjim sirom ,patlidžanom i sušenim pomodorinima, a za riblji dio odlučili smo se za filet lososa u teriyaki umaku sa slatko-kiselom jabukom, crnim paprom i svježim biljem.

Večeru smo uparili s crnim Chianti DOCG vinom iz okoline Firence čije su nas mirisne note podsjetile na višnje. Od ostalih jela koja se ističu na meniju izdvajamo rižoto s mariniranim kozicama, celerom i limunom koji je poseban jer mu je dodana tonka. Zanimljva tonka začin je koji ima arome vanilije i čokolade i kao takva se koristi pretežito u desertima. Ovdje su je sparili s kiselim notama limuna i celera pa kombinaciju ne možemo nazvati svakidašnjom.

Cijene jela razumne su za talijanske standarde i nećete bankrotirati ako večerate ovdje jer je omjer cjene i kvalitete odličan.

Želju za slatkim umjesto uz desert utažili smo u baru koji nudi eksperimentalne koktele svakakvih sastojaka. Nama se svidio Peanut Misture koji za bazu ima viski, a obogaćen je grejpom, grožđem i kikiriki maslacem. Ostali kokteli kombinacija su znanja Luce Cinallija i ljubavi prema tradicionalnim talijanskim likerima i odlično pašu uz tapase koji su u ponudi bara.

Za kraj ćemo spomenuti prodajni dio prepun cvijeća, slatkiša i raznoraznih sitnica u kojem se možete načas zaustaviti i pogledati što ima. Zanimljiv je to dodatak mnoštvu sadržaja koje već nudi La Ménagère i svakako ćemo se vratiti ovdje na šalicu kave ili na kakav ručak. 

SAZNAJ VIŠE: