8 najboljih retinol seruma za jesen koji su dostupni u Hrvatskoj

Usporedili smo najpopularnije retinol serume koji su dostupni u Hrvatskoj i pronašli one najučinkovitije za vraćanje jesenskoj retinol rutini
08.10.2023.
IMAGE SOURCE: Pinterest, Farmacia, Delmerion, FabuSpot, Kiehl's, Beauty Garden, Ruslan Lobanov, Extra Hours,Rikky Fernandes, ArtDepartment,@beautybydrkay, @beautywithin

Jesen je izvrsno vrijeme za vraćanje ili započinjanje retinol rutine. Retinol je zahvaljujući svojoj učinkovitosti postao jako popularan sastojak. Prema mišljenju Europske komisije, retinol je postao previše popularan (zato je uslijedila najava smanjenje koncentracije s 1% na 0,3% koja će biti dostupna na slobodnom tržištu). Velik popularnost dovela je do ogromnog povećanja retinol ponude, no nisu svi retinol serumi jednaki. Retinol je izrazito nestabilan sastojak, stoga formulatori moraju uložiti mnogo truda u kreiranju formulacije koja će izdržati transport i razne toplinske uvjete, kao i mogućnost stajanja bilo na policama dućana ili u našem kozmetičkom ormariću. Donosim prijedloge retinol seruma i krema koji su učinkoviti i stabilni (samo ne zaboravimo da kod uvođenja koristimo postepenu metodu).

Retinol serumI za prevenciju bora

Za sve koji spadaju u kategoriju retinol početnika ili novih korisnika najbolje je započeti s retinol serumom koji ima nižu koncentraciju od 0,2 do 0,5%. 

BIOTHERM Blue Retinol Night Concentrate

Blue Retinol je produžetak Biotherm noćne linije proizvoda, a kao i svi Biotherm proizvodi, dolazi s patentiranim Life Planktona™ sastojkom koji osigurava umirivanje i regeneraciju kože. Blue Retinol serum dolazi u 0,25% koncentracije i osim regeneracije kože retinolom pruža vrlo umirujuć učinak zahvaljujući Life Planktona™ eliksiru. Zato je idealan za one s osjetljivom kožom ili za nove korisnike.

DR. BRANDT Triple Active Retinol

Ova krema kombinira retinol (0,5%) i bakuchiol. Uključuje dva oblika retinola; jedan koji može djelovati trenutno i drugi koji se oslobađa s vremenom. Takva formulacija osigurava duži i ravnomjerniji učinak koji minimizira iritacije, jer koža neće odmah biti izložena čitavoj koncentraciji. Formula je izvrsna za uvođenje retinola, jer je obogaćena ceramidima i skvalanom koji će spriječiti isušivanje i ljuskanje kože.

COSRX Retinol Oil 

Serum s retinolom u ulju je idealan za početak retinol rutine kod suhe kože. COSRX formulacija s 0,5% retinola je vrlo jednostavna, a učinkovita. Kako je naša koža sastavljena od lipida, retinol u ulju će lakše prodrijeti u kožu, a samo ulje će zaštititi kožu od isušivanja.

Kiehl’s Fast Release retinol serum

Kiehl’sov posljednji retinol novitet s 0,3% čistog retinola osigurava svježinu sastojka zahvaljujući inovativnom pakiranju koje zahtjeva da kod prvog korištenja sami pomiješamo retinol u prahu i serum. Ako ste već neko vrijeme koristili retinol serume i sad se želite vratiti retinol rutini, ovaj retinol serum je idealan za to. Zbog specifične tehnologije dostave nešto je jači od ostalih s ovog popisa.

Retinol serumi za smanjivanje vidljivosti bora 

Retinoli na ovom popisu su idealni za vraćanje retinol rutini kod iskusnih korisnika koji već dugo koriste retinol.

Dermalogica Dynamic Skin Retinol

Dynamic Skin Retinol serum je jedan od najjačih retinol seruma koji su dostupni na Hrvatskom tržištu bez recepta. Sadrži 3,5% retinol kompleksa koji se sastoji od čistog retinola i estera retinoične kiseline (poznatiji pod popularnim nazivom granaktivni retinol). Osim vrlo učinkovitog retinol kompleksa, serum sadržava umirujući skvalan i beta glukan koji hidratiziraju, njeguju i jačaju otpornost kože stoga neće doći do iritacija ili crvenila.

Cantaria Lab Renewal Retinol 

Još jedan u nizu seruma koji kombiniraju granaktivni retinol s čistim retinolom dajući mu jačinu, ali sprječavajući iritacije. Serum je izrazito učinkovit za umanjivanje vidljivosti bora, jer sadržava vitamin C koji je iznimno važan u procesu stvaranja kolagena. Osim aktivnih sastojaka za smanjivanje vidljivosti bora, serum sadržava niacinamid i bisabolol (ekstrakt iz kamilice) koji umiruju kožu te obnavljaju kožnu barijeru. Idealan spoj za učinkovit retinol serum koji neće iritirati kožu.

Theramide Clinical Vitamin A serum

Theramide je brzo rastući brend koji donosi inovativne i zanimljive formulacije. Naravno ni njihov retinol serum nije razočarao. Serum sadržava ukupno 5,3% retinol kompleksa i najjači je s ovog popisa, a sam serum sadržava 5% granaktivnog retinola, 0,3% retinola i 0,1% retinala. Formulacija osigurava da se retinol otpušta u pravom sloju kože kako bi se osigurala maksimalna učinkovitost. Nažalost često je rasprodan, stoga kad ćete imati priliku, ako ste iskusni korisnik preporučujem da ga ulovite.

Paula’s Choice Clinical Retinol Bakuchiol treatment

Kultni 0,3% retinol serum obogaćen je s 2% bakuchiolom kako bi se pojačao učinak smanjivanja vidljivosti bora. Formulacija dolazi u laganoj losion teksturi koja je vrlo ugodna na koži i osigurava vlažnost kože. Učinkovitost je pojačana s pro-kolagen peptidima i vitaminom C kako bi se proces proizvodnje kolagena aktivirao iz svih kutova.

Za više savjeta o rutini za uvođenje retinola možete pročitati ovdje.

SAZNAJ VIŠE: