SEARCH

Što koristiti za umanjivanje bora nakon zabrane 1% retinola

Nakon opće panike oko zabrane 1% retinol, želimo vam reći da nije sve tako crno. Ovo su sastojci koje ćete obožavati više od retinola.
19.08.2023.
RECOMMENDED

Kad pričamo o umanjivanju vidljivosti bora nema mjesta panici. Znamo da zaista nema ništa učinkovitije od retinoida za “brisanje” bora no postoje i drugi sastojci o kojima malo pričamo. Iako će nam u slobodnoj prodaji još uvijek biti dostupni retinoli u koncentraciji od 0,3% te retinal u koncentraciji od 0,1%, postoje i drugi sastojci koji će nas oduševiti ako im damo šansu. Inovacija u svijetu kozmetike ne nedostaje, stoga prođimo kroz trenutno najzanimljivije inovacije za njegu kože koje mogu učiniti vidljivu promjenu.

PEPTIDI za umanjivanje bora

Copper peptidi

Bakreni peptidi su vjerojatno najpoznatija vrsta peptida kad je riječ o njezi kože peptidima. Veoma su voljeni jer istovremeno povećavaju hidrataciju kože iznutra i potiču sintezu kolagena. Zahvaljujući ovom dvostrukom djelovanju koža dobiva vidljivo jedriji izgled, a bore su manje vidljive. 

Prokolagenski peptidni kompleksi 

Prokolagenski peptidi čine onu skupinu peptida koji potiču sintezu čitavog strukturnog matriksa koji čini kožu elastičnom. Pomažu u obnovi kolagena i elastina, što će na kraju pridonijeti manjoj vidljivosti bora i sveukupno zaglađenijem izgledu kože. Možemo ih koristiti i ujutro i navečer, a svakako je dobra ideja ne preskakati ih u večernjoj rutini jer tada koža prirodno obavlja proces regeneracije.

SPF s peptidima

Sad kad već znamo koliko su peptidi izvrsni u umanjivanju bora, nije loše ukomponirati ih u jutarnju rutinu u zaštiti od sunca. Znamo da UV zrake mogu oštetiti kolagen uslijed čega nastaju bore, stoga je dodatak peptida u jutarnju njegu uz zaštitu od sunca izvrsna opcija.

PATENTIRANI SASTOJCI ZA umanjivanje bora

Enzimatski sastojak iz melipona meda

Chanel je otkrio te razvio do savršenstva enzimatski sastojak iz melipona meda koji nastaje pod otvorenim nebom na Kostariki. Ovaj patentirani sastojak dolazi iz organskog meda kojeg Chanelov istraživački sam tim skuplja od viškova zajedno s udruženjem Alianza Campesina Flora Nueva. Posebnost melipona enzimatskog meda iz kojeg se izolirao patentirani kompleks koji je ključ djelovanja Le Lift PRO linije, je bogatstvo aminokiselina. Nakon tri godine istraživanja, Chanel je otkrio kako enzimatski sastojak potiče preko 70 različitih bioloških procesa u koži koji skladno djeluju na sve znakove starenja kože. Sastojak ima izuzetnu moć u vraćanju volumena kože, naglašavanju kontura, te zatezanju.

CHANEL

Proto kolagena, ekstrakt pušine i zelene mikroalge

Klasičan kolagen kojeg susrećemo u većini proizvoda za njegu kože je previše velike molekularne veličine kako bi izvana prodro u kožu. No Biologique Recherche je došao do novog otkrića tragajući za primarnim oblikom kolagena. U Collagène Originel serumu pronalazimo patentirani kolagen tipa 0, a zapravo se radi o planktonskom organizmu koji nije evoluirao više od 600 milijuna godina te sadržava izvornu bazu koja je prethodila svim kolagenima. Serum također djeluje na kolagene tipa I, III, IV i VIII sa sastojcima poput ektrakta pušine i zelene mikroalge te glikopeptida iz soje. Zahvaljujući kombinaciji sastojaka, serum umanjuje vidljivost bora i povećava hidrataciju kože. 

BIOLOGIQUE RECHERCHE

RETINAL za umanjivanje bora

Osim što će nam biti dostupan 0,3% retinol, retinal nije zabranjen. Tako da nam i on ostaje na raspolaganju. Možda bi se nekima koncentracija od 0,1% činila gotovo pa nevažnom, no svakodnevnim korištenjem dogodi se kumulativni učinak koji bi se itekako može zamijetiti na izgledu kože. 

Dobro je za znati kako peptide i retinoide također možemo koristiti zajedno. Kako oba sastojka obnavljaju kolagen i pomažu kod umanjivanja vidljivosti bora, izvrsna je ideja koristiti ih zajedno za jači učinak.

SAZNAJ VIŠE: