Redoslijed njege lica: kako uvesti retinol serum bez iritacija

Retinol je jak sastojak koji se u rutinu uvodi postepeno i polako. Kako ne bi imali nuspojave na koži donosimo kompletan vodič uvođenja retinola u rutinu.
15.01.2023.
IMAGE SOURCE: Pinterest

Jesen je pravo vrijeme za uvođenje retinol u rutinu. Ovaj genijalan sastojak, klinički dokazano ubrzava proces stvaranja novih stanica kože. Iako zvuči kao jednostavan učinak, retinol na ovaj način rješava čitav niz kožnih problema. Retinol time pomaže ujednačiti ten, koža sklona aknama se brže oporavi, bore postaju pliće, a sveukupna tekstura kože izgleda sjajnije i zaglađenije.  Sve u svijetu teži balansu, pa tako i ove izvrsne karakteristike retinola imaju drugo lice. Kako je retinol iznimno jak sastojak, njegovo nepravilno korištenje može uzrokovati iritacije kože i suhoću te ljuskavost. Zato donosimo ovaj vodič kako bi bezbolno uveli retinol u rutinu bez nuspojava. Važno je zapamtiti da uz retinol rutinu obavezno moramo koristiti SPF svako jutro, a nije loše u večernjoj rutini uzeti hranjivu kremu čak i ako imate masni tip kože.

Prvih mjesec dana retinol rutine

Za početak bitno je znati da pretjerivanje s koncentracijama nije dobar način za uvođenje retinol seruma u rutinu. Retinol je iznimno aktivan sastojak čak i pri koncentracijama od 0,2%. Kako bi naviknuli kožu na retinol, počnite sa serumima koji imaju optimalne koncentracije retinola koje su idealne za uvođenje u rutinu. To su retinol serumi se koncentracijama 0,1-0,3%. Trik je da uvodimo retinol polako u rutinu i pratimo što se događa s kožom. Prva dva tjedna koristite retinol 2 puta tjedno, isključivo u večernjoj rutini. Druga dva tjedna povećajte frekvenciju korištenja na 3 puta tjedno i dalje isključivo u večernjoj rutini. Da se ne ponavljam kroz ostatak članka, retinol koristimo samo u večernjoj rutini. Ako je vaša koža dobro reagirala na retinol u prvih mjesec dana (čitaj: nije bilo crvenila, osipa, iritacija), spremni ste za malo jači retinol.

La Roche Posay 0,3% Retinol B3 serum

Sljedeća tri mjeseca retinol rutine

Bravo uspješno ste prošli prvih mjesec dana retinol rutine. Sad je pravo vrijeme da pojačamo dozu retinola i posegnemo za 0,5% retinola. Ali, povećavamo samo dozu. Nismo još spremni za povećanje frekvencije korištenja. Sa svojom novom jačom dozom prvo trebamo testirati kako će koža reagirati. Vraćamo se na frekvenciju od 2 puta tjedno. Nakon čišćenja lica, nanesemo vrlo malu količinu retinol seruma i potom hidratantnu kremu. Ako u prva dva tjedna koža dobro reagira, sljedeća dva tjedna povećamo frekvenciju korištenja na 3 puta tjedno. Sve ovo vrijeme bitno je pratiti reakcije kože. Ako nema nikakvih problema, polako i postepeno povećavamo frekvenciju korištenja retinol seruma na 4 puta tjedno i tako dalje, sve dok ne dođemo do toga da koristimo retinol 5 puta tjedno ili svaku večer. Ukoliko ste osoba koja želi u rutini imati i eksfolirajuće kiseline, retinol serum koristite maksimalno 4 puta tjedno, a eksfolirajuće kiseline jednom tjedno (i to ne istu večer). Retinol ima svoju večer, a eksfolirajuće kiseline nastupaju odvojeno.

ZO 0,5% Retinol Skin Brightener

Sljedećih godinu dana retinol rutine

Polako ste uvodili retinol. Koža je dobro reagirala i već vidite prve rezultate koji obično dođu u prvih četiri do šest mjeseci korištenja. Sad je pravo vrijeme za pojačanje doze. Sad ste spremni na koncentraciju od 1% retinol seruma. Kako je ovo duplo jača doza, predlažem da prvo isprobate ovu najjaču dozu s frekvencijom korištenja od 3 puta tjedno. Kao i ranije, prvo pratimo kako koža reagira, a u slučaju da nema iritacija niti crvenila, postepeno povećavajte frekvenciju korištenja sve dok ne dođete do toga da koristite retinol serum od 1% svaku večer ili bar 5 puta tjedno. Svakako ne preporučujem da istu večer miješate eksfolirajuće kiseline. One zaslužuju posebnu večer za korištenje. 

Medik8 Intelligent 1% Retinol

ŠTO KORISTITI NAKON PRVIH GODINU DANA RETINOL RUTINE?

Retinol serum od 1% slobodno možete nastaviti koristiti do pedesetih. Nakon toga nije loše odabrati nešto još i jače poput retinal seruma ili tretinoina. Ovaj potonji samo može pripisati dermatolog ako vidi potrebe za tim. Nemojte uzimati tretinoin na svoju ruku. Još dva važna trika, u retinol rutini jako je važno imati vrlo hranjivu noćnu kremu kako bi izbjegli isušivanje kože, te svakodnevno nanošenje SPF-a. Ako ne planirate koristiti SPF kroz cijelu godinu, ni nepomišljajte s uvođenjem retinola u rutinu.

SAZNAJ VIŠE: