Otkrijte sve o prvom domaćem tapas baru kojeg potpisuje Mate Janković

Razgovarali smo s chefom Matom Jankovićem koji nam je otkrio sve o svom novom restoranu
08.04.2022.

Prije nešto manje od dva mjeseca poznati hrvatski chef Mate Janković otvorio je restoran pod imenom  „Sol“ originalnog koncepta. Riječ je o prvom restoranu u kojem se tradicionalni hrvatski specijaliteti pripremaju i poslužuju na „tapas način“. Ovaj tapas par s hrvatskim prizvukom nalazi se u samom centru grada Zagreba, na adresi Margaretska 1, a ukusne zalogajčiće možete isprobati od ponedjeljka do subote, od 12 sati do ponoći.

Tapasi predstavljaju jelo u obliku snacksa, canapea i malih zalogaja koji originalno dolaze iz španjolske kuhinje. Oni se najčešće poslužuju kao predjelo, a u nekim dijelovima Španjolske te diljem svijeta evolvirali su u sofisticiranija jela i kombiniraju se tako da čine kompletni obrok. Ljepota tapasa je u tome što se mogu slagati s raznim namirnicama pa tako koju god kombinaciju namirnica odaberete u kreiranju ovih zalogajčića, nećete pogriješiti. U tradicionanim španjolskim tapasima možete svašta pronaći: od komada tune, cocktail luka i masline nabodene na dugačku čačkalicu, do gurmanske sporo kuhane govedine poslužene preko pirea od batata. S obzirom na bogatstvo namirnica koje se koriste u tapasima, zašto ne bismo takvo jelo isprobali i na hrvatski način? Upravo se toga još davnih dana dosjetio chef  Mate Janković kada je shvatio da na našem tržištu ne postoji ovakav koncept restorana: „ Ideja za to došla mi je prije više od 10 godina. Želio sam raditi nešto što nitko prije mene nije probao. Shvatio sam rano da postoji rupa u tržišnoj ponudi, i da ljudi vape za neformalnim mjestom  umjerenog cjenovnog razreda. Možda jesam rano shvatio, ali mi je trebalo 10 godina da to realiziram. Srećom, nitko se nije sjetio prije, i imao sam 10 godina da usavršim ideju.“

Matin tapas bar nosi ime najkorištenijeg začina u svijetu, „Sol“. Kada smo pitali Matu Jankovića zašto ga je tako nazvao, odgovorio nam je sljedeće: „ Jer sam na novinarsko pitanje “Koji mi je omiljen začin?”uvijek odgovarao “sol”. To je baš no bullshit odgovor, isto kao što želim i takav tapas bar. Jasan u okusima, konceptu i idejama, lišen nepotrebnog bullshita.“. Prostor restorana proteže se na nekoliko etaža i sadrži veliku terasu. Uređenje prostora je zajednički rad Matinog partnera i dizajnera Nedjeljka Mikaca, a chef nam je otkrio kako nije sudjelovao u uređenju niti ga ono zanima, već mu je jedino bitna funkcionalnost prostora pa je tako htio police i stolove koje može spajati kako želi. „Inače mi estetika i briga te vrste samo zadaje glavobolju. Nosim samo crno upravo da ne trošim vrijeme u životu zamarajući se glupostima poput “što da iskombiniram danas”, objašnjava Mate.

Na samom meniju se mogu pronaći razna tapas jela u kojima Mate koristi tradicionalne hrvatske namirnice. Od raznih tartara i carpaccia pa do pastrva, šparoga i tune- izbor je raznolik za svačiji ukus. Zamislite svoja najdraža domaća jela poput pašticade, knedli ili tatarskih bifteka, samo u obliku ukusnih zalogajčića. Osim slanih jela, „Sol“ nudi i slatke zalogaje pa tako možete isprobati tapase inspirirane međimurskom gibanicom ili kolačiće od badema u marachino sirupu s narančom i rogačem. „Naš jelovnik stalno evoluira da nam ne dosadi“, kaže Mate.

Tapas bar „Sol“ otvoren je skoro dva mjeseca i ljudi su oduševljeni iskustvom koje restoran nudi. „Jako sam zadovoljan jer su gosti zadovoljni i vraćaju se. To je jedino mjerilo uspješnosti restorana. Potrudit ćemo se da tako i ostane“, kaže Mate. Ako želite isprobati naša ukusna jela u obliku šarmantnih tapasa, posjetite ovaj vrhunski restoran u Margaretskoj 1.

SAZNAJ VIŠE: