Otkrijte sve o prvom domaćem tapas baru kojeg potpisuje Mate Janković

Razgovarali smo s chefom Matom Jankovićem koji nam je otkrio sve o svom novom restoranu
08.04.2022.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Prije nešto manje od dva mjeseca poznati hrvatski chef Mate Janković otvorio je restoran pod imenom  „Sol“ originalnog koncepta. Riječ je o prvom restoranu u kojem se tradicionalni hrvatski specijaliteti pripremaju i poslužuju na „tapas način“. Ovaj tapas par s hrvatskim prizvukom nalazi se u samom centru grada Zagreba, na adresi Margaretska 1, a ukusne zalogajčiće možete isprobati od ponedjeljka do subote, od 12 sati do ponoći.

Tapasi predstavljaju jelo u obliku snacksa, canapea i malih zalogaja koji originalno dolaze iz španjolske kuhinje. Oni se najčešće poslužuju kao predjelo, a u nekim dijelovima Španjolske te diljem svijeta evolvirali su u sofisticiranija jela i kombiniraju se tako da čine kompletni obrok. Ljepota tapasa je u tome što se mogu slagati s raznim namirnicama pa tako koju god kombinaciju namirnica odaberete u kreiranju ovih zalogajčića, nećete pogriješiti. U tradicionanim španjolskim tapasima možete svašta pronaći: od komada tune, cocktail luka i masline nabodene na dugačku čačkalicu, do gurmanske sporo kuhane govedine poslužene preko pirea od batata. S obzirom na bogatstvo namirnica koje se koriste u tapasima, zašto ne bismo takvo jelo isprobali i na hrvatski način? Upravo se toga još davnih dana dosjetio chef  Mate Janković kada je shvatio da na našem tržištu ne postoji ovakav koncept restorana: „ Ideja za to došla mi je prije više od 10 godina. Želio sam raditi nešto što nitko prije mene nije probao. Shvatio sam rano da postoji rupa u tržišnoj ponudi, i da ljudi vape za neformalnim mjestom  umjerenog cjenovnog razreda. Možda jesam rano shvatio, ali mi je trebalo 10 godina da to realiziram. Srećom, nitko se nije sjetio prije, i imao sam 10 godina da usavršim ideju.“

Matin tapas bar nosi ime najkorištenijeg začina u svijetu, „Sol“. Kada smo pitali Matu Jankovića zašto ga je tako nazvao, odgovorio nam je sljedeće: „ Jer sam na novinarsko pitanje “Koji mi je omiljen začin?”uvijek odgovarao “sol”. To je baš no bullshit odgovor, isto kao što želim i takav tapas bar. Jasan u okusima, konceptu i idejama, lišen nepotrebnog bullshita.“. Prostor restorana proteže se na nekoliko etaža i sadrži veliku terasu. Uređenje prostora je zajednički rad Matinog partnera i dizajnera Nedjeljka Mikaca, a chef nam je otkrio kako nije sudjelovao u uređenju niti ga ono zanima, već mu je jedino bitna funkcionalnost prostora pa je tako htio police i stolove koje može spajati kako želi. „Inače mi estetika i briga te vrste samo zadaje glavobolju. Nosim samo crno upravo da ne trošim vrijeme u životu zamarajući se glupostima poput “što da iskombiniram danas”, objašnjava Mate.

Na samom meniju se mogu pronaći razna tapas jela u kojima Mate koristi tradicionalne hrvatske namirnice. Od raznih tartara i carpaccia pa do pastrva, šparoga i tune- izbor je raznolik za svačiji ukus. Zamislite svoja najdraža domaća jela poput pašticade, knedli ili tatarskih bifteka, samo u obliku ukusnih zalogajčića. Osim slanih jela, „Sol“ nudi i slatke zalogaje pa tako možete isprobati tapase inspirirane međimurskom gibanicom ili kolačiće od badema u marachino sirupu s narančom i rogačem. „Naš jelovnik stalno evoluira da nam ne dosadi“, kaže Mate.

Tapas bar „Sol“ otvoren je skoro dva mjeseca i ljudi su oduševljeni iskustvom koje restoran nudi. „Jako sam zadovoljan jer su gosti zadovoljni i vraćaju se. To je jedino mjerilo uspješnosti restorana. Potrudit ćemo se da tako i ostane“, kaže Mate. Ako želite isprobati naša ukusna jela u obliku šarmantnih tapasa, posjetite ovaj vrhunski restoran u Margaretskoj 1.

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: