Otkrijte koji su najbolji restorani na svijetu

Izašao je popis najboljih i najhvaljenijih restorana na svijetu pa otkrijte koji su se restorani našli na visokih prvih pet mjesta
22.07.2022.
IMAGE SOURCE: Claes Bech-Poulsen/ Central Instagram/Disfrutar Instagram/Dabiz Munos Instagram/Pujol Instagram

„The world’s 50 best restaurants“ i ove je godine predstavio listu najboljih i najhvaljenijih restorana na svijetu. Ceremonija dodjele nagrada održana je na tržnici Old Billingsgate u Londonu, a titulu najboljeg restorana u svijetu osvojio je kopenhaški restoran „Geranium“. Ubrzo su se iza njega pronašli restoran Central u Limi te Disfrutar u Barceloni. Čak sedam restorana iz azijske regije pronašlo je svoje mjesto na popisu, čime je Azija zadržala dobre rezultate od prošle godine.U nastavku teksta otkrivamo koji su to restorani koji su se našli na prvih pet mjesta najboljih restorana na svijetu.

Geranium, Kopenhagen

Titulu najboljeg restorana na svijetu preuzeo je restoran Geranium u Kopenhagenu. Geranium je smješten na osmom katu i gleda na prekrasne vrtove Fælledparken. On poziva svoje goste da okuse prirodu dok je istovremeno promatraju oko sebe. Jelovnik Geraniuma je inspiriran lokalnim namirnicama i mijenja se sezonski, a njegov degustacijski meni „Universe“ traje najmanje tri sata s oko 20 slijedova. Sljedovi su ravnomjerno raspoređeni između predjela, slanih i slatkih jela.Geranium je prvi danski restoran koji je osvojio čak tri Michelinove zvjezdice 2016. godine.

Rasmus Kofoed suvlasnik je restorana, a kada je prestao jesti meso prije 5 godina, ovaj chef je počeo bazirati jelovnik restorana na isključivo vegetarijanska jela, fokusirajući se na lokalne plodove mora i povrće s organskih farmi u Danskoj i Skandinaviji. Prošle godine Geranium je zauzeo drugo mjesto na popisu najboljih restorana, a ove je godine postao pobjednikom.

Central, Lima

Jela u Central restoranu u Limi slave jedinstvene krajolike, povijest i tradiciju Perua. Chefovi Virgilio Martínez i Pía León postižu to koristeći obilje lokalnih proizvoda. Degustacijski meni sadrži najbolju hranu koju kopno i more mogu ponuditi: Jakobove kapice, lignje i školjke dolaze svježe s obale i Amazone, dok Sacred Valley nudi svinjsku potrbušinu i kozji vrat.

Dok jelovnik predstavlja peruanske ekosustave u njihovom najboljem izdanju, tim u Centralu se snažno usredotočuje na održivost. Recikliranje i kompostiranje su nešto o čemu chefovi iznimno vode računa. Također, gostima se pruža uvid u raznolik kulinarski svijet već samom šetnjom kroz ulazna vrata kada ih se vodi kroz povrtnjak s preko 100 biljnih vrsta. Gosti tada znaju da doista jedu domaće i lokalno.

Disfrutar, Barcelona

Ime Disfrutar u prijevodu znači „uživati“, što samo potvrđuje činjenicu da ovaj restoran nudi jedno od najukusnijih gastronomskih iskustava. Debitirao je na 18. mjestu na popisu najboljih restorana 2018. godine, a od tada se popeo na visoko treće mjesto. Chefovi Oriol Castro, Mateu Casañas i Eduard Xatruch počeli su raditi u legendarnom El Buliju, a nakon što je restoran zatvoren, udružili su snage i 2014. godine pokrenuli Disfrutar.

Suvremene tehnike, odvažne kombinacije i želja da iznenade goste su jedne od glavnih značajki koje Castro, Casañas i Xatruch grade u Disfrutaru. Jela kao što su panchino (pahuljasta lepinja) punjena kavijarom i kiselim vrhnjem ili pesto s pistacijama i jeguljom, osmišljena su da oduševe goste. Tim je 2021. godine predstavio novu vrstu stola u svojoj kreativnoj kuhinji: tijekom iskustva objedovanja, stol oživljava, otkrivajući tajne odjeljke, ladice i slasne zalogaje koji se nalaze skrivene u njegovoj unutrašnjosti.

Diverxo, Madrid

Diverxo je otkačena zemlja čuda od restorana i zamisao je Dabiza Muñoza, poznatog po svom odvažnom pristupu jelima i koji se naširoko smatra jednim od najkreativnijih kuhara na svijetu. U ovom restoranu gosti dožive prava gastronomska iznenađenja.

Degustacijski jelovnik od 12 sljedova vodi goste kroz inovativna jela nadahnuta Azijom kao što su kantonski morski rezanci s gulašom od jegulje, katsusando od zeca s tostiranim briošom ili „galicijski jastog koji se budi na plažama Goe“. Muñoz ne vjeruje da postoji točka u kojoj slano prestaje, a počinje slatko, stoga njegovi deserti imaju obilje iznenađujućih okusa. Na primjer, možete odabrati mochi s nadjevima poput svježeg sira ili parmezana.

Pujol, Mexico City

Pujol je restoran gdje se na tanjuru servira duh Meksika. Restoran je 2000. godine osnovao chef Enrique Olvera s vizijom da prikaže sve o meksičkoj gastronomiji, od jedinstvenih tehnika i neponovljivih začina,do bogate povijesti ove zemlje. Više od dvadeset godina kasnije, ostvario je svoj san. Pujol se priližava vrhu na popisu najboljih restorana u Latinskoj Americi i svijetu.

Ponuda Pojula može se pohvaliti raznolikim degustacijskim jelovnikom od sedam sljedova koji odiše nevjerojatnom snagom. Izbor na meniju se mijenja sezonski, a stalna značajka su prepoznatljivi Mole Madre, Mole Nuevo, odnosno dva koncentrična prstena tradicionalne mkesičke pripreme, od kojih je jedan odležao čak 2500 dana.

SAZNAJ VIŠE: