Ostatak zime želimo provesti u kolibama na rubu fjorda

Četiri luksuzne kolibe smjestile su se na rubu fjorda u Norveškoj i pružaju pravu zimsku idilu, a već sada su spremne za rezervacije
05.02.2023.
IMAGE SOURCE: Snøhetta

Jako volimo tropska mjesta, kuće na strmini koje gledaju na ocean te daleke resorte usred tople džungle. Ipak, veliku ljubav gajimo prema mjestima koja nude pravu zimsku idilu. Možemo se zamisliti u drvenim kolibama u kojima pucketa vatra, a mi ispijamo šalicu vruće čokolade i gledamo snježni krajolik kroz prozor.

Nećemo se ni okrenuti, a već će doći proljeće pa ovaj ostatak zime želimo provesti u šarmantnim kolibama negdje na sjeveru. Ili barem zamišljati da smo tamo. Jedan takav idilični zimski prizor pronašli smo u Norveškoj gdje su se na rubu fjorda smjestile luksuzne kolibe.

„THE BOLDER“ KOLIBE NA RUBU FJORDA

Norveška arhitektonska praksa Snøhetta zajedno je s poduzetnikom Tomom Bjarteom Norlandom i danskim brendom interijera Vipp kreirala četiri kolibe na rubu fjorda na zapadnoj obali Norveške. Pod zajedničkim imenom „The Bolder“, četiri kolibe su se smjestile unutar stijene Lysefjorden. Svaka koliba također ima zasebno ime: Stylten, Myra, Stjerna i Eldhuset, i slijedi dizajn koji želi stvoriti harmoniju arhitekture s prirodom, omogućujući gostima da se sjedine s dramatičnim okruženje fjorda.

Za izradu ovih četiriju koliba, Snøhetta je tražila materijalnu inspiraciju u prirodi. Mjesto je okruženo granitom i spororastućim borovima, pa je Snøhetta odlučila raditi s drvetom, betonom i agregatom uzetim s parcele. Kako bi se osiguralo da se kabine besprijekorno uklope u okolinu, arhitektonska praksa je odabrala netretirani crveni cedar koji će s vremenom postati siv, kao i okolne stjenovite površine.

Budući da se kolibe nalaze na povišenom mjestu, gosti mogu doživjeti osjećaj lebdenja iznad planine. Ogromni prozori daju neometani pogled na fjord i planine te istoimene gromade koje su ledenjaci ostavili u ledenom dobu. U interijerima namjerno prevladava minimalizam, kako bi se stvorio osjećaj spokoja. Korišteni su zemljani tonovi te organske teksture na tkaninama i površinama. Kuhinja i blagovaonica su smještene u gornjoj etaži, a spavaća soba i kupaonica u prizemlju. Trenutno su tri od četiri kabine potpuno dovršene i spremne su za rezervaciju.

SAZNAJ VIŠE: