Otkrijte gdje otputovati kada Europa procvjeta!

12.03.2022.
Share on facebook
Share on twitter
Share on email

Proljeće je odmah iza ugla i mi ga jedva čekamo. Iako temperature još uvijek naginju zimi, već sad možemo naletjeti na prve vjesnike proljeća poput visibaba, jaglaca i ljubičica. Ovo cvijeće donosi nam veliku sreću jer nam najavljuje brzi dolazak toplog vremena u kojem odbacujemo pernate jakne i uskačemo u lagane jaknice. A kada nam se pojavi ovo dugoočekivano godišnje doba, onda gotovo preko noći procvjetaju ulice, parkovi, trgovi pa i naši balkoni. Tada se život ponovo budi, a mi izlazimo iz melankolije i „zimskoga sna“ pa nas nalet proljetne energije potiče na razne aktivnosti i otkrivanje novih mjesta. Ovo godišnje doba je idealno za bookiranje nekog putovanja jer tada možemo doživjeti gradove u punom cvatu. Proljeće je savršena prilika za posjetiti najljepša polja cvijeća diljem Europe koja će vas očarati!

POLJA DIVLJIH MAKOVA, TOSKANA (ITALIJA)

Kada pomislite na Toskanu, vrlo vjerojatno pomislite na ljetne prizore prekrasnih zelenih dolina okruženi suncokretima. Međutim, Toskana je idealna destinacija i u proljeće jer svake godine od kraja travnja do početka svibnja na ovom području možete vidjeti na tisuće divljih makova. Najbolje mjesto na kojem se možete diviti prekrasnim poljima makova je Val d O’rcia koja se proteže od Siene do Monte Amiate. U pojedinim selima ove regije možete čak probati jela pripremljena s lišćem maka poput raviola ili frittate. Obalno područje Maremme je također bogato poljima divljih makova, a Castiglione della Pescaia jedno je od najljepših mjesta za traženje ovih crvenih dragulja.

POLJA TULIPANA, NIZOZEMSKA

Općepoznato je da su tulipani nizozemsko blago te da se u ovoj zemlji nalaze najljepša polja tulipana na svijetu. Redove i redove ovih šarenih cvjetova možete pronaći u okolici gradova Lisse, Haarlema i Leidena. Najpoznatiji vrtovi tulipana su „Keukenhof Gardens“ smješteni u gradu Lissei u kojima možete vidjeti različite vrste tulipana. Ovaj vrt pokriva površinu od 32 hektara i svake se godine posadi oko 7 milijuna lukovica cvijeća. Iako su tulipani glavna atrakcija Nizozemske, oni ne bi trebali biti jedini razlog posjeta cvjetnim poljima ove zemlje. Naime, od ožujka dio Nizozemske se kompletno transformira u more cvijeća. Počinje sa šafranima u ožujku, a potom s narcisima i zumbulima početkom travnja. Zatim se od polovice travnja do prvog tjedna svibnja mogu vidjeti prekrasni tulipani u cvatu.

POLJE ZVONČIĆA, BELGIJA

Na ove bajkovite plave cvjetove naići ćete u šumi Hallerbos koja se nalazi nedaleko od Bruxellesa. Ova šuma prostire se na području od 1360 hektara i svakog se proljeća šumsko tlo pretvara u plavi tepih od tisuća zvončića koje cvjetaju posvuda. Datum cvatnje ovisi o temperaturi, ali je u prosjeku od 12. do 25. travnja. Zvončići tako kratko cvatu zbog toga što čim temperature porastu, drveću počinje rasti lišće koje zaklanja sunčevu svjetlost što rezultira sivom bojom cvjetova. Ako želite uhvatiti zapanjujuće fotografije i doživjeti šumsku čaroliju s tepihom od zvončića, svakako posjetite ovo čarobno mjesto.

POLJE NARCISA, LUKSEMBURG

U malom gradu Lellingenu nalazi se šuma koju svako proljeće ukrase na stotine narcisa. Ovi se prekrasni žuti cvjetovi pojavljuju u travnju, ali možete ih ugledati i u ožujku ako su temperature dovoljno visoke. Do ove šume i njezinog žutog blaga vrlo je jednostavno doći, samo treba pratiti rutu „Via Botanica“ koja će vas dovesti ravno do mirisnih narcisa. Ne treba otići daleko da biste doživjeli pravu čar proljeća!

POLJA LAVANDE, PROVANSA (FRANCUSKA)

Provansa je definitivno jedna od najljepših mediteranskih regija Francuske. Ova regija je poznata diljem svijeta po svojim očaravajućim poljima lavande. Provansalska polja lavande su pravi simbol ove francuske regije pa čak postoji i muzej lavande! Francuzi su izuzetno ponosni na ova polja jer lavanda svojim mirisom ima terapeutski učinak. Ovo cvijeće cvjeta ipak nešto kasnije, od sredine lipnja pa do sredine srpnja. Najbolja mjesta na kojima možete doživjeti ovaj ljubičasti prizor su Valensole Plateau, Sault Plateau i Luberon. Vrijeme je da prve ljetne zrake provedete na ovim mirisnim poljima!

Share on facebook
Share on twitter
Share on email
SAZNAJ VIŠE: