Koji je stvarni doseg vitamin C seruma na našoj koži?

Toliko priče o vitaminu C, no koliko je toga istinito? Društvene mreže sklone su napuhavanju dosega raznih preparata pa tako i vitamin C seruma. Iako je izvrstan sastojak za njegu kože, nije magičan. Otkrijte što sve vitamin C zaista može, a što ne može napraviti na našoj koži.
18.02.2023.
vitamin_c_serum_kako_ga_koristiti_2

Riječ ‘ovisi’ je najomraženija riječ u svijetu njege kože. Voljeli bismo da postoje konačna pravila koja uvijek pale, no kako nismo klonovi djelovanje preparata za njegu kože ovisi o mnogim faktorima. Kako je znanje moć, podijelit ću s vama nekoliko savjeta prema kojima se možete ravnati pri odlučivanju o kupnji ili izbjegavanju vitamin C seruma.

KOJI SE VITAMIN C NALAZI U SERUMU?

Kad pričamo o vitaminu C, najbitnija stavka za provjeru se nalazi na pozadini bočice. Promotrimo INCI lisu sastojaka. Tražimo riječ ‘ascorbic’. Kemijski naziv za Vitamin C je ‘ascorbic acid’. Ista ta kiselina je strašno nestabilna te lako oksidira u doticaju sa zrakom ili sunčevom svjetlošću. Kad oksidira, vitamin C više nije aktivan, a tad može uzrokovati iritacije na koži. Neki brendovi koriste čistu askorbinsku kiselinu, a takvi vitamin C serumi su uglavnom dosta skupi, jer je potrebno potrošiti više vremena i novca na stabilizaciju proizvoda u samom razvoju. No takav će vitamin C serum sigurno djelovati na koži baš onako kako želimo.

Drugi oblici koje možemo susresti na pozadini bočice su razni stabilni oblici askorbinske kiseline poput etilirane askorbinske kiseline ili askorbil glukozida. Njima su dodane molekule koje ih stabiliziraju. Stabilni oblici su većinom topivi u mastima, što je izvrsna vijest, jer i to smanjuje šansu da se vitamin C pokvari. Problem sa stabilnim oblicima jest njihova visoka ili niska bioraspoloživost.

ŠTO JE BIORASPOLOŽIVOST VITAMINA C?

Koža od čiste npr. etilirane askorbinske kiseline ili bilo kojeg drugog stabilnog oblika vitamina C nema puno koristi. Ona mora taj stabilni oblik rastaviti na proste djelove odnosno odvojiti askorbinsku kiselinu (koju može iskoristiti kao aktivni sastojak u koži) od dodane molekule koja služi za stabilizaciju. Kod nekih stabilnih oblika vitamina C taj proces rezultira većim postotkom čiste askorbinske kiseline koja će djelovati u koži, dok kod drugih dobijemo vrlo malo čistog vitamina C. Dva najčešće korištena stabilna oblika koji imaju visoku bioraspoloživost (dakle dobit ćemo veću koncentraciju čistog vitamina C u koži) su etilirana askorbinska kiselina i askorbil glukozid. Njihova INCI imena su 3-O ethyl ascorbic acid i ascorbyl glucoside. Dakle što tražimo na INCI listi kad kupujemo vitamin C serum koji će imati izvrstan učinak? Tražimo ascorbic acid, 3-O ethyl ascorbic acid i ascorbyl glucoside.

KAKO DJELUJE VITAMIN C NA NAŠOJ KOŽI?

Mnogo je obećanja kod vitamina C, pa je vrijeme da neke tvrdnje ponovimo, a druge razbijemo kao mit. Prvo i osnovno djelovanje vitamina C je antioksidativno. Kad dođe do oslobađanja slobodnih radikala (recimo zbog sunca – ono crvenilo koje se pojavi na koži je rezultat divljanja slobodnih radikala koji oštećuju DNA) vitamin C se može prilijepiti za slobodne radikale i neutralizirati ih kako ne bi oštećivali kožu.

POMAŽE LI VITAMIN C S TAMNIM MRLJICAMA?

Drugo poznato djelovanje je vezano uz tamne mrljice. Većina nas kupuje vitamin C kako bi se riješili tamnih mrljica. Ako želite da vam vitamin C sigurno pomogne s mrljicama sjetite se ona tri vitamin C oblika koje smo prvo naveli. Mrljice nakon prištića rezultat su obrambenog mehanizma kože kako bi se stanice kože zaštitile od UV zraka. Zbog raznih razloga, koža često nastavi prekomjerno proizvoditi melanin čak i kad upala prođe. Zato nam ostaju te uporne mrlje kojih se ne možemo riješiti. U čitavom tom procesu, glavni krivac je jedan enzim kojeg zovemo tirozinaza, a on potiče kožu na stvaranje melanocita koji daju tamni pigment koži. Vitamin C koči djelovanje tog enzima. Kad zakočimo djelovanje enzima zaustavili smo signal koji govori koži da prekomjerno stvara melanocite stoga mrljice s vremenom blijede i potpuno nestanu. No kako bi taj cijeli proces bio učinkovit, koži treba čista askorbinska kiselina. Zato smo prije svega morali razjasniti koji su to stabilni oblici visoko bioraspoloživi ili drugim riječima visoko učinkoviti. Nisu svi vitamin C serumi napravljeni ravnopravno. 

KAKO VITAMIN C POMAŽE UMANJITI BORE?

Potom dolazimo do jednog mita kojeg često susrećem. Vezan je uz anti-aging njegu i stvaranje kolagena. Za vitamin C znamo da je vrlo važan u procesu stvaranja kolagena. Pročitajmo malo između redaka. Vitamin C je važan u procesu, no nismo naveli kako će on potaknuti kožu na stvaranje kolagena – jer neće. Najbolji aktivni sastojak za to je retinol. Ono što će vitamin C napraviti, jest pomoći da taj proces bude učinkovitiji. Zato je izvrsna ideja koristiti vitamin C i retinol skupa, no možemo ih razdvojiti. Jutro neka bude rezervirano za vitamin C serum, a večer za retinol. Tako vitamin C može pomoći u umanjivanju bora, no ako koristimo samo njega, rezultat nas neće oboriti s nogu.

Kad neki sastojak ima toliko puno primjena na koži, lako možemo posumnjati u stvaran doseg njegovog djelovanja, ali vitamin C zaista jest tako raznovrstan. Nužan je u borbi protiv tamnih mrljica, izvrsna je ideja za jutarnju rutinu uz SPF (krema sa zaštitnim faktorom), a može pomoći retinolu u umanjivanju vidljivosti bora. Bitno je odabrati pravi oblik vitamina C koji će biti učinkovit u koži. 

SAZNAJ VIŠE: