Kako su Ralph Lauren restorani postali kultna gastro mjesta

Ralph Lauren je među prvima ušao na gastro scenu te sa svojim svjetski hvaljenim restoranima popularizirao koncept gastro mjesta s potpisom luksuznih modnih kuća
06.02.2024.
IMAGE SOURCE: Instagram @thepolobar, @ralphsparis
RECOMMENDED

Danas nije neobično da modne kuće imaju svoj produžetak na gastro sceni. Louis Vuitton, Prada, Gucci i mnogi drugi luksuzni brendovi pootvarali su vlastite kafiće i restorane, nudeći luksuzni doživljaj jedenja poput isprobavanja odjeće. Kultni status kakav ima spoj gastra i mode nije nekoć postojao i tek su se unazad par desetljeća modni brendovi odvažili uroniti u svijet gastronomije. Netko je trebao utkati put modnim kućama i dokazati da ponuda, hrana te cjelokupni gastro doživljaj s potpisom luksuznih brendova doista valjaju. Tu je Ralph Lauren odigrao veliku ulogu.

Restorani modnih kuća imali su loš start početkom i sredinom 1990-ih. Loši hamburgeri, pržene ribe i havajske pizze narušavali su reputaciju restorana Fashion Cafe koji je otvoren 1994. godine u New Yorku i čija su jela bila nazvana po najvećim supermodelima tog desetljeća. Samo nekoliko godina kasnije, spoj mode i gastra poprimio je novi identitet novim dizajnerima koji stoje iza pojedinačnih koncepata.

Giorgio Armani bio je jedna od prvih modnih kuća koja je pokrenula restoran 1998. Ralph Lauren ga je 1999. godine pomno pratio otvorivši RL, restoran s 86 sjedećih mjesta u blizini velike Ralph Laurent trgovine u Chicagu. Iako restoran nudi jednostavna jela poput burgera, on je postao gastro mjesto koje morate posjetiti. RL Grill Bar odražava viziju američkog dizajnera s dekorom koji odiše duhom “modernog gradskog kluba”.

Smješten na 115 East Chicago Avenue blizu jedne od najveće trgovini ove marke na Michigan Avenue, gosti nakon kupnje mogu uživati u kultnom Ralph Burgeru s koktelom od škampa ili drugim američkim klasicima poput sendviča i peciva. S ovim konceptom, Ralph Lauren je negativnu poveznost između mode i hrane pretvorio u pozitivnu.

Polo bar: kultni restoran u new yorku

Danas postoji pet Ralph Laurent restorana i cafe barova diljem svijeta, svaki posebno dizajniran tako da preslikava američko naslijeđe brenda. Veliku ulogu u postavljanju Ralph Lauren restorana kao nezaobilaznih gastro destinacija za koje je teško dobiti rezervaciju odigrao je Polo Bar. Smješten u New Yorku na Petoj Aveniji, otmjeni Polo Bar je malo drugačijeg koncepta od RL Grilla nudeći privatniji i ekskluzivniji doživljaj. Ovdje može sjediti samo 16 osoba u vrlo privatnom okruženju kako bi restoran najbolje ispunio očekivanja svoje probirljive klijentele. Polo bar nudi prilagođene jelovnike s najboljim jelima i impresivnim vještinama koktela, kao i plemenita vina, a da ne spominjemo Classic Cheesecake koji je jedan od njihovih slastica koje svatko želi probati.

Kad zakoračite kroz vrata restorana, odmah ste preneseni u um dizajnera i uvučeni u potpuno impresivno iskustvo ukrašeno sa slikama konja, s oblogama od mahagonija na stropovima, drvenim namještajem i kožnim sjedalima. Ovo je mjesto gdje njujorški restoran želi zadržati nezaboravan trenutak intimnosti sa svojim gostima.

ralph lauren restorani

ralph lauren restorani

Otvaranje restorana izvan granica SAD-a

Zatim možemo pronaći Ralph Lauren restoran u pariškom okrugu St Germain des Prés koji je smatran najboljim restoranom u Parizu američke kuhinje. Kako bi to postigao, dizajner pažljivo bira jela na svom jelovniku, kao i sastojke, od kojih neki dolaze iz regije Ralph Lauren. Jedan od vrhunaca restorana je već spomenuti klasični Ralph’s Burger koji se ističe ravnotežom profinjenih okusa i hrskave slanine. Interijer restorana inspiriran je 1940-ima te ilustrira svijet Polo tradicije s drvenim namještajem, bijelo-plavim kožnim jastucima i velikim željenznim svijećnjacima koji daju romantičnu atmosferu.

ralph lauren restorani

ralph lauren restorani

Ova američka marka se zatim lijepo smjestila u londonsku četvrt Mayfair otvorivši malo drugačiji koncept: bar i kafić u stilu engleskog puba pod nazivom Ralph’s Coffee. Ovo mjesto pokazuje divljenje Ralpha Laurena londonskom stilu i životnom stilu s uređenjem koje odaje počast dizajnerovim konjičkim motivima.

ralph lauren restorani

Ralph’s Coffee daje dojam engleskog puba s njujorškim prizvukom, a u poprilično intimnoj atmosferi sa samo 24 sjedećih mjesta i 12 mjesta za šankom možete uživati ​​u već spomenutim delicijama na drugim lokacijama, kao i izvrsnim koktelima. Kocept Ralph’s Coffee danas postoji i u Singapuru, Tokiju i Hog Kongu.

ralph lauren restorani

Ralph Lauren restorani mijenjaju koncept modne i gastro scene

Dizajner je jednom prilikom, nakon otvaranja svog trećeg restorana, objasnio zašto se uopće upustio u svijet gastronomije. Rekao je da je stvaranje restorana bilo prirodno proširenje svjetova koje on sanja i gradi kroz svoju liniju. Također je istaknuo da je brend puno više od odjeće. „Sada sam dodao hranu, čak i kavu, kako bih život učinio punijim i živahnijim. Sve što radim inspirirano je životom”, dodao je Lauren.

ralph lauren restorani

I doista, iako u početku javnost nije bila impresionirana modnim gastro mjestima, Ralph Lauren je sa svojim restoranima imao ogroman uspjeh te nedvojbeno imao ključnu ulogu u popularizaciji koncepta dizajnerske hrane zbog čega je danas sve više modnih kuća spremno zakoračiti na gastro scenu.

SAZNAJ VIŠE: