Otvorio se novi specialty coffee shop u Splitu: Stow by Matej Šerer

Coffee shop imena Stow by Matej Šerer otvorio je svoja vrata jučer, a mi smo porazgovarali s vlasnikom
09.07.2024.
IMAGE SOURCE: Nicholas Padula
RECOMMENDED

Specialty kava se već dugi niz godina stacionirala na hrvatskoj gastro sceni, a grad Split prednjači s najboljim coffee shopovima. Već smo o mnogima pisali, a kao veliki ljubitelji specialty kave veselimo se svakom novom otvorenju. Jednom kada je krenete konzumirati, nema povratka na staro. Upravo zbog toga nas je posebno razveselila vijest kada smo čuli kako Matej Šerer napokon otvara vlastiti coffee shop u Splitu. Matejevu kavu sam davno pila i uvijek sam smatrala kako je jedna od najboljih i bilo je samo pitanje vremena kada će se i on sam odvažiti na ovaj korak. Coffee shop imena Stow by Matej Šerer otvorio je svoja vrata jučer, a mi smo porazgovarali s vlasnikom.

kava

Imaš impresivnu europsku karijeru. Što te inspiriralo da postaneš barista i specijaliziraš se za specialty kavu?

Nakon završetka gimnazije u Sloveniji, otišao sam studirati ekonomiju jer me svijet poduzetništva oduvijek zanimao. Paralelno sa studijem, radio sam razne studentske poslove i tako došao u kontakt s gastronomijom. Upoznajući Sebastijana Pirca, prvog profesionalnog baristu u Sloveniji, shvatio sam da je to ozbiljan i kompleksan posao. Počeo sam učiti o kavu od njega, od teorije do prakse. Kada sam shvatio da više ne mogu napredovati u Sloveniji, odlučio sam otići preko granice u Graz, Austriju, što mi je omogućilo da poboljšam svoj edukativni proces.

Stow by Matej Šerer

Tada sam dobio poziv od jedinog barista trenera u Sloveniji, Petra Sevica, ovlaštenog trenera u akademiji Stow u Kamniku, da sudjelujem na nacionalnom barista natjecanju u Beču i pokušam se plasirati na World Barista Championship (WBC). WBC je najveće i najprestižnije natjecanje u svijetu kave, ali da bih se plasirao, morao sam prvo pobijediti na nacionalnom natjecanju u Austriji. Odluka je bila brza jer mi je Stow potpuno pomogao s nabavom kave, mjesec dana treniranja u njihovoj akademiji i svime što mi je bilo potrebno za natjecanje. Nakon mjesec dana treniranja u Sloveniji, otputovali smo u Beč gdje sam fenomenalno odradio prvi dan i plasirao se u finale nacionalnog austrijskog prvenstva. Nažalost, zbog birokratskih razloga nisam imao pravo natjecati se u finalu s top 3 natjecatelja u državi i moje je natjecanje bilo gotovo.

Stow by Matej Šerer

Pet mjeseci nakon austrijskog prvenstva, otvorila mi se velika prilika da nastavim svoju barista karijeru u Zürichu, Švicarskoj. Spakirao sam stvari, oprostio se od obitelji i preselio u Švicarsku. Tamo se moja edukacija ne samo nastavila, nego možda tek započela. Otišao sam u vrlo bogatu državu i upoznao ljude iz cijelog svijeta, vrlo poznatih imena u kava industriji, s kojima sam dijelio znanje. Tada me pod svoje okrilje uzeo poznati barista trener Philipp Henauer i kod njega sam završio modul Barista Skills Professional koji je vrlo težak i priznat. Tada sam se odlučio da ću se, nakon dvije godine rada u Švicarskoj, natjecati na njihovom nacionalnom natjecanju i opet pokušati otići na World Barista Championship. No, ni tada mi nije bilo suđeno jer je došla pandemija koronavirusa i sva natjecanja su bila otkazana.

Stow by Matej Šerer

U isto vrijeme, upoznao sam svoju ženu te smo odlučili da naš zajednički život nastavimo u Hrvatskoj, u Splitu, jer je moja supruga od tamo. Dugo smo tražili lokaciju za moj coffee shop i nakon mnogo truda pronašli smo savršeno mjesto. Kada smo našli lokaciju, odmah sam nazvao pržioničara Aleša Turšiča, vlasnika Stowa, da vidim želi li sudjelovati u projektu u Splitu, i odmah je bio za.

kava

specialty kava

Uz pomoć Stow Coffee Roasters te mnogih mojih predivnih prijatelja u Hrvatskoj, uspjeli smo izgraditi moj 12-godišnji san – imati svoj specialty coffee shop!

Kako bi opisao filozofiju i misiju coffee shopa u Splitu?

Moja filozofija coffee shopa u Splitu je vrlo jednostavna: identitet, misija i srce! Znamo tko smo, želimo pružiti Splitu izvrsno iskustvo kave s vrhunskom uslugom i to raditi s ljubavlju. Split smo izabrali jer je to ženino rodno mjesto i odlučili smo zajednički obiteljski život nastaviti ovdje. Lokalci u Dalmaciji vole kavu, a Split ima i vrhunsku turističku sezonu gdje mnogi razumiju što znači specialty coffee.

lifestyle

Je li po tebi splitska publika dovoljno upoznata sa specialty kavom i ima li i tu još mjesta napretku?

Splitska publika je već upoznata sa specialty coffee, ali ima još puno prostora za napredak i upoznavanja s različitim načinima pripreme, fermentacije i posluživanja kave.

gastro

Možeš li nam reći više o kavi Stowe i zašto si odlučio koristiti upravo nju u svom coffee shopu?

Stow Coffee Roasters je najpoznatiji specialty coffee brand u Sloveniji i vrlo cijenjen u Europi pa čak i u svijetu. Njihova misija je raditi s najboljim farmerima na svijetu i sponzorirati mlade bariste na natjecanjima. Iskreno sam ponosan što su mi omogućili da se integriram u njihov logo.

gastro

Koji su najveći izazovi s kojima si se suočio prilikom otvaranja coffee shopa u novom gradu i kako si ih prevladao?

Najveći izazov bio je proći kroz cijeli proces traženja lokacije, renovacije prostora i planiranja šanka s mojim gastronomskim znanjem i iskustvom. Željeli smo da shop ima drvo i inox detalje te stvoriti topao i ugodan ambijent, da se ljudi osjećaju kao kod kuće. Mislim da smo u tome uspjeli. Ogromna zahvala ide mojoj ženi i bliskim prijateljima koji su mi pomagali i žrtvovali svoje vrijeme kako bismo zajedno stvorili nešto posebno. Moj cilj je uvijek napraviti svaku kavu do savršenstva i pružiti ljudima svoju energiju. Znam da mogu nastaviti svoju priču samo ako se ljudima svidi moja priča, kava i moj pristup svemu što radim. Iskreno volim to što radim, ljude u ovom poslu i svoje mušterije, i nikada ne doživljavam to što radim kao posao.

lifestyle

gastro

lifestyle

Osim kave, shop ima i ponudu za brunch, možemo li saznati nešto više o tome?

Imamo proizvode od artisan pekarnice Kruv iz Splita. Kod nas možete uživati u njihovim izvrsnim slasticama kao što su banana bread, cinnamon bun, lemon cake, cookies. Imat ćemo i open sandwich od poznate kuharice Antee Piplice. Napravila je zanimljiv meni i jedva čekam da ga predstavimo, ali to ćemo učiniti kada otvorimo terasu.

lifestyle

gastro

gastro

Adresa lokala je Ulica Zrinsko Frankopanska 13, a radno vrijeme je od 7:00-17:00.

SAZNAJ VIŠE: