SEARCH

Kako postići fit tijelo? Nutricionistica navodi jedan bitan faktor

Vježbanje i zdrava prehrana nisu jedini preduvjeti za fit tijelo, a nutricionistica Karmen Matković Melki nam je otkrila još jedan bitan faktor
27.05.2023.
IMAGE SOURCE: BoomBox
RECOMMENDED

Realnost je to od koje ne možemo pobjeći i ona danas u prosjeku iznosi 22 minute, što je za trećinu kraće nego 2012. godine. U tako kratki vremenski okvir nije uvijek lako ugurati nutritivno bogat obrok zbog čega brojni zaposlenjaci biraju drugačija rješenja, kao što su sendviči, peciva ili neke druge varijacije brze hrane prepune šećera.

To se posebno odnosi na zaposlene žene koje uz obitelj često nemaju mogućnost izdvojiti više vremena za sebe i vlastitu prehranu. Pritom je važno naglasiti kako ženski organizam ima snažnu potrebu za unosom točno određenih namirnica. Nutritivna paleta uključuje specifične vitamine i minerale bitne za zdravlje žene koji se pritom drastično promjene u različitim fazama života, ali i tijekom duge izloženosti stresu. Primjerice, dovoljan unos željeza je puno bitniji za žene nego za muškarce zbog gubitka krvi tijekom menstruacije, kao i zbog zadržavanja zdrave količine hemoglobina u tijelu. Osim toga, ženama je više potrebno kalcija i vitamina D kako bi očuvale zdravlje kostiju.

Loša i neuravnotežena prehrana može dovesti do stvaranja viška kilograma, što se posljedično može odraziti i na poslovne mogućnosti. Naime, istraživanje talijanskih znanstvenika provedeno u devet europskih zemalja pokazalo je da nakupljanje suvišne tjelesne mase uz negativan utjecaj na zdravlje smanjuje i visinu plaće. Tako povećanje indeksa tjelesne mase (BMI) od samo 10 posto kod žena može dovesti do smanjenja primanja za 1,8 posto.

Važnost međuobroka

No, na sreću, postoji rješenje uz koje je moguće unijeti dovoljnu količinu nutrijenata u organizam te u isto vrijeme obaviti sve potrebne poslovne obveze. Radi se o međuobroku, malenom zalogaju koji, unatoč količini, može sadržavati niz potrebnih nutrijenta. Odličan primjer je Oat Bite, novi proizvod iz palete Boom Boxa napravljen bez dodanog šećera, bez umjetnih aroma ili boja. Radi se o ukusnom zobenom veganskom zalogaju kockastog oblika u praktičnom pakiranju koji dolazi u tri okusa: šumsko voće i bijela čokolada, lješnjak i tamna čokolada te badem i tamna čokolada.

Koliko je za normalni rad organizma bitno konzumiranje međuobroka, objasnila nam je i nutricionistica Karmen Matković Melki.

- Redovita konzumacija obroka, svaka četiri sata, omogućava normalnu izmjenu gladi i sitosti, zbog čega su i međuobroci važni. Predugo gladovanje tijekom radnog/aktivnog dijela dana može dovesti do značajnijeg pada glukoze u krvi i osjećaja slabosti, nervoze, slabije koncentracije i kasnijeg prejedanja. Laganiji i hranjivi međuobroci omogućavaju adekvatan i ravnomjeran unos energije kroz dan – objašnjava Matković Melki te dodaje da laganiji ili manji međuobrok može imati od oko 100 do 300 kcal, ovisno o sastavu i količini.

Odličan su izbor zato snackovi od cjelovitih žitarica poput zobi jer se polako probavljaju što daje duži osjećaj sitosti te polagano podižu i spuštaju šećer u krvi, a ujedno su odličan izvor dijetalnih vlakana i vitamina B skupine. Upravo jedan takav snack jest novi Oat Bite iz Boom Boxa.

SAZNAJ VIŠE: