Imanje koje je iz ruševine pretvoreno u elegantni rustikalni dom

Stoljetno imanje na otoku Mallorca pretvoreno je u moderni rustikalni dom u kojem su jasno vidljive lokalne povijesne značajke, kao i suvremeni način života
02.11.2022.
IMAGE SOURCE: Instagram

Ako išta više volimo iz svijeta arhitekture i dizajna, onda je to restauracija starih i oronulih domova koji postaju prekrasne i otmjene prostorije za življenje. Vizije vlasnika, arhitekata i dizajnera stapaju se u svakom detalju novouređenih domova. Eleganciju i rustikalni štih pronašli smo u kući na Mallorci koja odražava topli obiteljski ugođaj u kombinaciji s modernim elementima.

Staro imanje pretvoreno u moderan dom

Cases de Son Serra je imanje koje se nalazi na južnom kraju planinskog lanca Sierra de Tramuntana, koji se nalazi na UNESCO-vom popisu svjetske baštine, u općini Bunyola na otoku Mallorca. Kuća je bila tipična građevina Mallorce, a imanje je izvorno sadržavalo rezidenciju, skladište i proizvodni pogon okružen poljoprivrednim zemljištem. Imanje datira još iz 1773. godine i sadašnji vlasnici su željeli kompletno renovirati rezidenciju.

Arhitektonsku obnovu vodili su Bernat Oliver i Javi Márquez, a iza dizajna interijera stoje Feliu Rullán i Victoria Vidal, vlasnici trgovine za dizajn interijera i dodataka Bon Vivant Concept.

Feliu Rullán i Victoria Vidal nikada prije nisu dizajnirali kuće, no vlasnici Cases de Son Serra imanja zaljubili su se u njihovu trgovinu te ih upitali žele li upravo oni biti glavni u uređenju interijera njihove rezidencije. Imanje se proteže na 800 kvadratnih metara  i većinom je bilo u ruševinama pa je austrijska obitelj, koja ljetuje na imanju, željela što je više moguće obnoviti svoju rezidenciju. Razvilo se povjerenje između vlasnika i dizajnerskog dvojca te je restauracija vrlo brzo krenula i trajala je dvije godine. Dovršeni projekt predstavlja dom u kojem je jasno vidljiv lokalni povijesni i suvremeni način života.

Korištenje lokalnih materijala u restauraciji

Imanje je podijeljeno na dva dijela, a tu podjelu dizajneri i arhitekti zadržali su netaknutom. Pročelje glavnog segmenta krasi solarni sat iz 1867. godine. Unutra je tradicionalna peć s Mallorce koja je pretvorena  kamin. Izvorni kamen korišten je za izradu baze kamina, a s novostvorenim pločama od kamena Binissalem, koji je poznat i kao mramor s Mallorce, popločen je pod u znak poštovanja prema činjenici da je prolaz služio magarcima za pristup tafoni ili uljari imanja. Drugi dio imanja je stilski razrađeniji i uključuje neogotičke i modernističke elemente. U ovom dijelu se nalazila kapelica, ali je bila previše trošna da bi se obnovila. Mjesto kapelice na kraju je pretvoreno u lječilište.

U cijelom interijeru dizajneri s koristili tradicionalne, lokalne materijale uključujući puno drvo, kamen Binissalem, željezo, mjed i keramiku. Također su koristili Trespol, materijal nalik terazzu, koji je napravljen od praškastog lokalnog mares kamena, cementa i sitnog šljunka. Suvremeni dojam projekta vidljiv je u namještaju  pokućstvu. Namještaj je većinom kreirao dvojac iz Bon Vivant Concepta, uključujući i kadu, kupaonske pultove i zaobljen stol za blagovaonicu.

SAZNAJ VIŠE: