Hrvatske slastičarke čija biste imena trebali znati

Kod izbora kolača, uvijek prepoznajemo i biramo kvalitetan proizvod. Posebno se ponosimo sa slastičarkama koje su pripremu slastica podigle na novu razinu. Upoznajte ih
28.01.2023.
IMAGE SOURCE: : NFOTO/ SweetLab/ Instagram @amelie_slastice/ @petra_jelenic ( od petre sliku ubaciti iz nase arhive s otvaranja SALA) / @sweetlab_by_mirjana_spoljar/ @teamamut

Najbolji  macaronsi u Hrvatskoj, Esplanadini štrukli i Amelie torta, iza svih ovih slastica  stoje prekrasne žene  koje su karijere gradile godinama. Zasluženu pažnju javnosti stekle su svojim  inovativnim konceptima i kreativnošću zbog koje od svih kolača biramo baš njihove. Ako do sada niste bili upoznati s njihovim radom, donosimo vam mali pregled  naših omiljenih hrvatskih slastičarki.

ŽAKLINE TROSKOT

Žakline Troskot mogli ste upoznati na malim ekranima kao članicu žirija RTL-ovog showa “Tri, dva, jedan- peci” gdje se istaknula svojim stručnim savjetima i simpatičnim komentarima. Slasticama se počela baviti 2010. godine kad je otvorila svoju prvu slastičarnicu “Amelie” u kojoj se danas družimo na čak tri lokacije u gradu.

Filozofija izrade kolača Žakline Troskot je jednostavna- sve je izrađeno od svježih, domaćih sastojaka po provjerenim receptima što je prepoznao i francuski Gault & Milau. Prema sudu prestižnog vodiča, Žakline je proglašena najboljom hrvatskom slastičarkom 2021. godine, a status je opravdala svojom kesten pitom koju možete probati u sezonskoj ponudi kolača.

 PETRA JELENIĆ

Nedavno smo posjetili SALO, jednu malu gastro oazu na Dolcu koja nudi nevjerojatno dobar kruh, svježe mljevenu kavu i slastice s potpisom Petre Jelenić. Jedan je to od mnogih projekata poznate slastičarke koju su proslavili macaronsi,, a njena slastičarnica “Mak na konac” u Dukljaninovoj, u svoje je vrijeme bila it mjestom ljubitelja slatkoga. Nakon HRT-ove “Slatke kuharice”, Petru nismo vidjeli neko vrijeme, a osvanula je u SALU i gostima ponudila slavnu tortu “mak na konac” zbog koje su zagrepčani ovog ljeta jurili u njen pop up “O slatkom”.

O otvaranju vlastitog prostora za sada ne razmišlja iako je s javnosti podijelila kako mašta o malenoj slastičarnici u Samoboru gdje bi služila svoje najbolje kreacije. Mi nestrpljivo iščekujemo nove Petrine pothvate, a do tada se družimo u Salu.

 MIRJANA ŠPOLJAR

 Hotel Esplanade već je godinama simbol izvrnosti i upravo tamo radi izvrsna Mirjana Špoljar, jedna od najcjenjenijih slastičarki ovih prostora. Glavnom cheficom slastičarnice hotela postala je nakon usavršavanja u inozemstvu gdje je stekla vještine izrada egzotičnih slastica koje je spremala za mnoge državne uglednike.

Široj publici poznata je i po proslavljenim štruklima o kojima smo već pisali. Iako Iako je možda znate i sa televizije, malo tko zna da se simpatična Mirjana Špoljar nekada (davno) bavila i pisanjem, bila je glavna urednica slastičarskog časopisa “Dolce Vita”, dok danas predaje moderno slastičarstvo na kulinarskoj akademiji u Varaždinu. Izbrušene vještine prenošenja znanja Mirjane Špoljar do izražaja posebno dolaze u “Sweet Lab” radionicama na koje se mogu prijaviti i najnespretniji u kuhinji.

TEA MAMUT

Tea Mamut jedna je od sretnica koja je svoj hobi pretvorila u posao i sada stoji iza uspješne splitske slastičarnice “O’š kolač”.  Nakon stjecanja diplome na prestižnom američkom kulinarskom institutu CIA (Culinary Institute of America), okušala se u radu u mnogim svjetski pznatim restoranima od kojih poseban prestiž drži Kellerov “Per se”. O’š kolač prvi je samostalni Tein brend i svojim modernim slasticama privlači mlađu populaciju, ali ova je slastičarka postala već dobro poznato ime hrvatskih kućanstava.

SAZNAJ VIŠE: