Najbolji macaronsi u Hrvatskoj, Esplanadini štrukli i Amelie torta, iza svih ovih slastica stoje prekrasne žene koje su karijere gradile godinama. Zasluženu pažnju javnosti stekle su svojim inovativnim konceptima i kreativnošću zbog koje od svih kolača biramo baš njihove. Ako do sada niste bili upoznati s njihovim radom, donosimo vam mali pregled naših omiljenih hrvatskih slastičarki.
ŽAKLINE TROSKOT
Žakline Troskot mogli ste upoznati na malim ekranima kao članicu žirija RTL-ovog showa “Tri, dva, jedan- peci” gdje se istaknula svojim stručnim savjetima i simpatičnim komentarima. Slasticama se počela baviti 2010. godine kad je otvorila svoju prvu slastičarnicu “Amelie” u kojoj se danas družimo na čak tri lokacije u gradu.
Filozofija izrade kolača Žakline Troskot je jednostavna- sve je izrađeno od svježih, domaćih sastojaka po provjerenim receptima što je prepoznao i francuski Gault & Milau. Prema sudu prestižnog vodiča, Žakline je proglašena najboljom hrvatskom slastičarkom 2021. godine, a status je opravdala svojom kesten pitom koju možete probati u sezonskoj ponudi kolača.
PETRA JELENIĆ
Nedavno smo posjetili SALO, jednu malu gastro oazu na Dolcu koja nudi nevjerojatno dobar kruh, svježe mljevenu kavu i slastice s potpisom Petre Jelenić. Jedan je to od mnogih projekata poznate slastičarke koju su proslavili macaronsi,, a njena slastičarnica “Mak na konac” u Dukljaninovoj, u svoje je vrijeme bila it mjestom ljubitelja slatkoga. Nakon HRT-ove “Slatke kuharice”, Petru nismo vidjeli neko vrijeme, a osvanula je u SALU i gostima ponudila slavnu tortu “mak na konac” zbog koje su zagrepčani ovog ljeta jurili u njen pop up “O slatkom”.
O otvaranju vlastitog prostora za sada ne razmišlja iako je s javnosti podijelila kako mašta o malenoj slastičarnici u Samoboru gdje bi služila svoje najbolje kreacije. Mi nestrpljivo iščekujemo nove Petrine pothvate, a do tada se družimo u Salu.
MIRJANA ŠPOLJAR
Hotel Esplanade već je godinama simbol izvrnosti i upravo tamo radi izvrsna Mirjana Špoljar, jedna od najcjenjenijih slastičarki ovih prostora. Glavnom cheficom slastičarnice hotela postala je nakon usavršavanja u inozemstvu gdje je stekla vještine izrada egzotičnih slastica koje je spremala za mnoge državne uglednike.
Široj publici poznata je i po proslavljenim štruklima o kojima smo već pisali. Iako Iako je možda znate i sa televizije, malo tko zna da se simpatična Mirjana Špoljar nekada (davno) bavila i pisanjem, bila je glavna urednica slastičarskog časopisa “Dolce Vita”, dok danas predaje moderno slastičarstvo na kulinarskoj akademiji u Varaždinu. Izbrušene vještine prenošenja znanja Mirjane Špoljar do izražaja posebno dolaze u “Sweet Lab” radionicama na koje se mogu prijaviti i najnespretniji u kuhinji.
TEA MAMUT
Tea Mamut jedna je od sretnica koja je svoj hobi pretvorila u posao i sada stoji iza uspješne splitske slastičarnice “O’š kolač”. Nakon stjecanja diplome na prestižnom američkom kulinarskom institutu CIA (Culinary Institute of America), okušala se u radu u mnogim svjetski pznatim restoranima od kojih poseban prestiž drži Kellerov “Per se”. O’š kolač prvi je samostalni Tein brend i svojim modernim slasticama privlači mlađu populaciju, ali ova je slastičarka postala već dobro poznato ime hrvatskih kućanstava.