Filteraj coffee & refills: novo coffee mjesto u Zagrebu koje ćete odmah zavoljeti

Filteraj je novi coffee shop u Zagrebu koji se u potpunosti vodi zero waste i plant base načelima i gdje ćete se uz dobru šalicu kave osjećati kao kod kuće
24.06.2022.
IMAGE SOURCE: Coffee shop Filteraj

Zagreb je obogaćen za još jedno sjajno mjesto gdje se može popiti vrhunska kava. Naime, riječ je o coffee specialty shopu „Filteraj“, mjestu s posebnim konceptom gdje ćete popiti izvrsnu šalicu kave znajući da sve što se priprema je domaće, na biljnoj bazi, vodeći se pritom zero waste principima. Ovaj jedinstveni coffee shop smjestio se u strogom centru grada, točnije na adresi Vlaška 10, a iza njega stoji mlada poduzetnica Lori Brnčić koja nam je otkrila sve detalje svog novog mjesta. Kako je Lori došla na ideju otvaranja posebnog coffee shopa te što sve nudi ovo šarmantno mjesto, otkrijte u nastavku teksta.

Kako si odlučila pokrenuti svoj coffee shop? Koja je ideja iza otvaranja ovoga mjesta?

Želja za time se kuhala već jako dugo, ma sigurno preko 7 godina, ali tek sam se prije 4 mjeseca stvarno odlučila za to kada mi je ovakav koncept legao u mislima u razgovoru s dragim. S obzirom da je to prvi koncept na koji on, moj kako kažu “đavolji odvjetnik” nije bacio kontru, znala sam da je to to. 🙂

S obzirom da se i sami u kući već nekoliko godina vodimo i plant based i zero waste načelima, same ideje, načela i neki proizvodi su već bili nam u svakodnevnici pa nije bilo teško ih pronaći (taj teži dio smo odradili prije par godina).

Što se sve može pronaći na meniju? Kakvu kavu nudiš?

Na meniju se može naći skoro sve što možete i očekivati u jednom tipičnom coffee shopu, ali kod nas je sve u homemade, rinfuznom ili povratnoj verziji. Tu ima od fini specialty kavica, slanih (by #weare50) i slatkih zagriza (by Žlica Šećera), osvježavajućih soda, kombuche, cijeđenih sokova i wellness shotova. Alkoholnu ponudu smo minimalno uveli, te se bazirali samo na tome što bi eventualno pasalo uz kakvu kavicu popodne i uzeli smo pivice u suradnji s Garden Brewery za popodnevna osvježenja.

Kave su sve specialty arabice, osnovno uvijek poslužujemo jedan blend Brazila, Meksika i Kostarike, ali možete se i odlučiti za single origin arabice iz Meksika ili Kolumbije. Single origine ćemo više posluživati za filter kave. Sve kave nam pripremaju u Hug & Punch Coffee Co. te ćemo u suradnji s njima i svako toliko mijenjati ponudu. 

Koja je posebnost u tvojim napitcima i u coffee shopu općenito?

Pa u principu najveća razlika od ostatka je da nam skoro ništa nije pakirani napitak, već sve radimo u Filteraju s ciljem da minimiziramo svoj otpad. Tako da sami radimo svoja biljna mlijeka, većinu ponude kupujemo u rinfuzi ili povratnoj ambalaži, a ubrzo će to biti i situacija s cijelom ponudom pošto ćemo zadnje dvije stavke koje imamo u pakiranom staviti na točionik te time i tu eliminirati otpad s prelaskom na povratne bačve.

Cilj nam je kroz naš koncept osvjestiti ne samo naše goste, već i kolege ugostitelje da postoji puno noviteta i alternativa postojećem s kojim se može puno efikasnije i s manje utjecaja na okoliš živjeti. Svakako želimo to pokazati dobrim primjerom, te dati mogućnost da svi to dožive, radije nego da se samo ostane na može se, trebali bi, budemo i sličnim željama. Tako da će ubrzo i na police u našem shopu doći i mnogo proizvoda s kojima si možemo život učiniti efikasnijim i lakšim, a samim time i boljim. Sve te proizvode i sami koristimo dugo te ćemo drage volje podijeliti naša iskustva, jer vjerujemo da mnogi zaziru od pojmova poput zero waste, plant based i slično, jer ih možda asocira na restriktivnost, dok zapravo stvarno nije. 

Zašto je po tebi važno da u gradu postoji zero waste i plant base mjesto gdje se može popiti kava?

Pa najviše prije svega jer se sve više povećava interes za takvim mjestima. Znam po sebi, jednom kad uđeš u takav stil života, ne možeš ne primjetiti neke stvari koje drugi rade, najčešće čisto iz navike, i onda to više nije opuštajuća kava, što ustvari želimo postići odlaskom na kavu. 

Htjela sam ponuditi jedno malo utočište svima nama kojima lagano i sve objave o klimatskim promjenama stvaraju anksioznost, da mogu opušteno otići na kavu i fokusirati se samo na kavu i ekipu. 🙂

Što se sve može kupiti u coffee shopu?

Konzumirati se može sve gore navedeno, bilo u samom Filteraju ili za ponijeti ( to go ambalaža nam je kompostabilna, kako šalica, tako i papirnati poklopac). Za ponijeti čak možete uzeti i naša biljna mlijeka, radimo ih u Filteraju samo s prirodnim sastojcima, bez ikakvih aditiva i stabilizatora i slično. Potičemo da dođete sa svojom ambalažom, ali i ako nemate, možete ih uzeti u našoj staklenoj to go ambalaži, pa nju sljedeći put iskoristiti. A kasnije ćete puno stvari moći i kupiti za svoje domove, evo samo da dozvolu za trgovački dio dobijemo, to još mrvicu čekamo. 

Biti će tu zero waste alternativa uobičajenim kućnim proizvodima, sitnica za raditi kavu kod kuće, ali i s idućom godinom i tekućina u rifuzi. Kroz kojih 6 mjeseci nam stiže i refill aparat u sklopu kojeg će se moći kupiti tekućine u rinfuznoj varijanti, ne samo za kućanske potrebe, već i prehrambene poput ulja, octeva i soja sosa, i tome se jako jako veselimo.

Koja je bila ideja iza uređenja mjesta?

U interijeru, kao i u cijelom konceptu, smo se fokusirali na to da komuniciramo opuštenost, pozitivu, ali i olakšavamo komunikaciju. Tako da u prostoru će se naći i jedan veliki community stol za kojim ćemo u budućnosti imati i radionice, debate, diskusije, te je cijeli ostatak prostora na otvorenom principu. Jako, jako veliki dio toga smo sami napravili i prilagođavali činjenici da je pravi kut u prostoru očito nepoznanica koja je malo otežavala željeni dizajn. Koliko smo uspjeli u komunikaciji željenog, to nam slobodno recite kada svratite na kavicu, nešto osvježavajuće ili koji slatki ili slani zagriz. 

SAZNAJ VIŠE: