Pokrenuta je inicijativa „Dupli kruh“ koja vraća osmijehe na lica

Kroštula Lab i Ožujsko pivo započeli su humanitarni projekt DUPLI KRUH u kojem svatko od nas može sudjelovati
05.05.2022.

Nedavno je u Hrvatskoj započeo inovativni prehrambeno humanitarni projekt Dupli kruh. Mnogi od nas odmah su ga prepoznali i u svoju svakodnevicu uvrstili kruh koji je drugačiji od ostalih po svemu. Kako bi mijenjali Hrvatsku stvarnost na bolje, mladi tim iz Kroštula Lab pekarnice te partnerima iz Ožujskog piva započeli su projekt DUPLI KRUH. Kupnjom jednog zdravog kruha u nekom od trgovačkih lanaca diljem Hrvatske, Kroštula jedan kruh daruje pučkim kuhinjama i socijalnim samoposlugama, a koje će isti darovati krajnjim korisnicima. Više od 10.500 komada je prodano dosada te isto toliko podijeljeno. Otkrivamo u čemu je njegova tajna.

 „Dupli kruh se razlikuje od velike većine kruhova u ponudi po potpuno prirodnoj izradi na bazi divljeg kvasca i izostanku bilo kakvih umjetnih spojeva i aditiva. To ga, uz njegov nutritivni profil, čini dodatno zdravim i lako probavljivim!“ – otkriva Domagoj Kordić iz Korštule i dodaje: „Receptura Duplog kruha je prilično jednostavna; u esenciji brašno voda i sol te naravno, pivski trop. Koristimo kvalitetno bijelo brašno s nešto više bjelančevina, prirodni kvasac te u zamjes dodajemo pivski trop, odnosno, ječam koji nastaje kao nusproizvod kuhanja piva. Razlog zbog kojeg koristimo pivski ječam jest njegova hranjivost jer sadrži visok udio vlakana, bjelančevina i minerala pa samim time poboljšava nutritivnu vrijednost ovog kruha. Koristimo namirnice isključivo domaćeg porijekla stoga su i brašno i trop proizvodi s hrvatskih polja!“ 

Pivski trop ili pivski ječam je uistinu jedinstveni i inovativan sastojak u recepturi za kruh. On nipošto nije nepoznata namirnica i njena hranjivost je dobro poznata. 

„U Kroštuli općenito sve i počinje od ideje proizvodnje zdravog i probavljivog kruha, osobito u poplavi industrijskog kruha napravljenog praktički bez prave fermentacije i zbog toga često škodljivog za ljudsko zdravlje i probavu. Naša proizvodnja zasnovana je na fermentaciji divljim kvascem što podrazumijeva dugo sazrijevanje tijesta u kojem se ono potpuno probavi i postaje probavljivije za ljudsku prehranu!“ – ističe Karlo Vulin te dodaje: „Kalorijski Dupli kruh ne odskače u vrijednostima od prosječnog kruha iako je, zbog korištenja zrna pivskog ječma svakako hranjiviji i time i kalorijski bogatiji. No, ne radi se o praznim kalorijama nego o hranjivim, složenim ugljikohidratima koji se sporo metaboliziraju i ne provociraju inzulinske skokove kao proizvodi od čistog bijelog brašna. Prvenstveno zbog duge fermentacije prirodnim (divljim) kvascem, tijekom koje se većina šećera u kruhu potroši, ovakav kruh ima i niži glikemijski indeks!“ 

Dupli kruh, unatoč egzotičnom imenu i recepturi, idealan je za sve slane i slatke kombinacije. Posebno će se svidjeti ljudima koji i inače vole nešto kompleksnije okuse i vrste kruha poput integralnog. Njegovom kupnjom jedan kruh darujemo potrebitima. 

Dupli kruh se može kupiti u sljedećim trgovinama: Interspar, Kaufland i Konzum. Za više informacija posjetite web stranicu www.duplikruh.hr.

SAZNAJ VIŠE: