BURO. predstavlja: suradnja koja spaja tehnologiju, modu i umjetnost i o kojoj želite znati više

17.11.2021.
IMAGE SOURCE: BURO.

Tehnologija, umjetnost i moda su uvijek bili isprepleteni na jedan zanimljiv način. Sami čin stvaranja nečega bio to novi pametni telefon, slika, tekst, odjeća, priča je proces koji u svakoj kategoriji iziskuje talent, vrijeme, strpljenje, maestralnost i posvećenost. Kad se svi navedeni elementi spoje nastane proizvod koji zahtijeva pažnju. Upravo to je slučaj sa novim pametnim telefonom Samsung Z Flip3 5G koji je predstavljen na tržištu prije nekoliko mjeseci i koji se već našao na vrhu liste najpoželjnijih gadgeta jesenske sezone. Njegov dizajn i performanse su ga uvrstile na prestižnu listu najboljih inovacija godine koju je napravio ugledni magazin Time.

Od uređaja koji je odjeknuo u svijetu zbog svog besprijekornog i funkcionalnog dizajna očekujemo i posebne suradnje, a jedna od takvih se upravo dogodila i predstavlja savršen spoj umjetnosti, mode i tehnologije. Glavni akteri ove priče su najpoznatiji hrvatski street style fotograf Goran Čižmešija i lifestyle platforma BURO. Adria koji su za Samsung Galaxy Z Flip3 5G osmislili trakice koje će dodatno naglasiti svu posebnost dizajna i urbanog duha koje ovaj uređaj ima. 

Tko bolje da nam predstavi vlastitu viziju ove suradnje od samih tvoraca – Gorana Čižmešije i art direktora BURO. Adria, Davida Gaže. Ova dva kreativca smo upitali sve o inspiraciji, procesu kreiranja i značaju tehnologije u njihovom životu. 

GORAN ČIŽMEŠIJA

– STYLE SECONDS

Processed with VSCO with a6 preset

POZNAT SI VEĆ GODINAMA KAO NAŠ NAJPOZNATIJI STREET STYLE FOTOGRAF. KAKO JE DOŠLO DO OVE SURADNJE? JE LI TO BIO NEKI LOGIČAN NASTAVAK TVOG DJELA IZA APARATA?

Prije nego sam se aktivno počeo baviti fotografijom, radio sam deset godina kao modni dizajner u industriji, što je i moja osnovna profesija za koju sam se školovao. U skladu s time je bilo i logično da se specijaliziram za modnu i street style fotografiju, ali dizajn je i dalje moja prva ljubav s kojom se povremeno „družim“. To su primijetili i iz Samsunga čiji sam ambasador i predložili mi da u svome stilu dizajniram remene za maskicu najtrendi telefona Galaxy Z Flip3 5G. Uz sam remen, palo mi je na pamet da bi bilo praktično da se na to nadoveže trakica koja se može prikopčati na maskicu, a na kraju i praktična torbica. Zamislio sam torbicu u koju stanu sve veličine mobitela iz Samsung kolekcije, pa čak i najveći Galaxy Z Fold3 5G. Stanu i dva mobitela, primjerice, ako imate poslovni i privatni, a također i ostale svakodnevne sitnice koje želite da vam se nađu pri ruci uz mobitel. Logičan izbor mi je bio da torbica bude od trapera, i još bolje, da bude od recikliranog trapera što je veliki globalni trend. Za izradu torbica angažirali smo Socijalnu zadrugu Humana Nova koja je poznata po svojoj društvenoj toleranciji, te zapošljava osobe s invaliditetom i ostale marginalizirane skupine, a nedavno su dobili i priznanje za jedan od najboljih modela gospodarenja tekstilnim otpadom u Europi. Selektirali su stare donirane traperice i od njihovih iskoristivih dijelova iskrojili i sašili torbice koje su svaka za sebe unikat; jedne traperice – jedna torbica. Torbica se kopča na trakicu koja je podesive dužine i zahvaljujući tome se može nositi na razne načine; oko vrata, na jedno rame, kao remen na hlačama… Smatram da dizajn osim estetske funkcije podjednako mora imati i onu praktičnu.

S ČIME SI SE INSPIRIRAO PRILIKOM KREIRANJA TRAKICA?

Obožavam simboliku, kako u fotografiji, tako i u dizajnu, stoga sam se odlučio za tu smjernicu u crno – bijeloj varijanti kako bi se simbolika time još više naglasila. Početna ideja mi je bila poigrati se slovom „S“ kao poveznicom sa Samsungom i mojim društvenim profilima Style Seconds. Kada se „S“ preokrene, dobije se slovo „Z“ što je poveznica sa linijom „Z“ Samsung mobitela. Ispreplitanjem tih slova se na sredini stvara brojka „3“ što je ujedno i serija mobitela. Kada se ta brojka gleda s jedne strane, ona postaje slovo „W“ što predstavlja „World“, a gledajući s druge strane postaje slovo „M“ kao „Mobile“. Sve te linije podsjećaju i na isprepletene linije metroa i elektroničkih sklopova, a motiv na trakici predstavlja imaginarnu metro liniju „Style Seconds“ i njene stanice. Uz urbani elektronički dojam, prisutan je i modni jer motiv podsjeća na trend logomanije.

Processed with VSCO with a6 preset

KAKO ZAMIŠLJAŠ OSOBU KOJA NOSI TVOJ DIZAJN? IMAŠ LI POSEBNU OSOBU NA UMU?

Generacija Z, Milenijalci, ali i svi oni koji vole urbane praktične kombinacije hudica, traperica i tenisica – njih zamišljam da nose moj dizajn. Oni mobitel ne ispuštaju iz ruke, a kada ga ne drže u ruci, toliko im je bitan da ga nose u posebnoj torbici. Vole putovati i općenito biti stalno u pokretu – svjetski putnici. Dizajn sam prilagodio da bude unisex što je jedan od vodećih svjetskih trendova koji će uskoro postati mainstream. Crno-bijeli izgled odgovara onima koji vole monokromatski minimalizam, ali i onima koji žele umiriti svoje kolorističke kombinacije. Namijenjeno modno osviještenima i onima koji žele svoju torbicu za mobitel uskladiti sa omiljenom nijansom traperica. Svaka osoba koja za svoj mobitel odabere Galaxy Z Flip3 5G moja je ciljna skupina!

Processed with VSCO with a6 preset

KOLIKO TI PAMETNI TELEFON ZNAČI U DNEVNOM FUNKCIONIRANJU, KAKO PRIVATNO TAKO I POSLOVNO? KAKO GA SVE KORISTIŠ?

BURO. predstavlja: suradnja koja spaja tehnologiju, modu i umjetnost i o kojoj želite znati više (фото 5)

Gotovo da nema osobe koja mobitelom ne započinje i završava dan, pa tako i meni. Ujutro gasim alarm, provjeravam poruke i notifikacije, čitam vijesti, a navečer pratim zanimljivosti na društvenim mrežama, pogledam koji film ili video na Youtube i palim alarm. Kroz dan je uvijek uz mene, pa čak i kada radim na računalu, draže mi je poruke i mailove čitati i pisati na mobitelu. Kao fotografu mi je u puno slučajeva praktičnije snimiti neku fotografiju mobitelom, pogotovo ako je želim brzinski podijeliti s prijateljima ili na društvenim mrežama. Uvjerio sam se da fotografije snimljene Samsung mobitelima imaju najljepše boje i detalje, zato je uvijek gušt dokumentirati svaki trenutak. Ovo sve dolazi do potpune iskoristivosti na putovanjima kada mobitel doslovno ne ispuštam iz ruke jer u takvim prilikama je on savršeni turistički vodič, asistent i prevoditelj.

ŠTO TE POSEBNO ODUŠEVILO KOD SAMSUNG GALAXY Z FLIP3 5G TELEFONA?

Kako mene, tako i sve koji su ga vidjeli u mojoj ruci odmah oduševi njegova mala dimenzija kada je preklopljen, a još više ih oduševi kada se otvori i vide da je zapravo veći od mobitela na koje su navikli. Mogućnost podjele zaslona na dvije različite aplikacije po želji i multitasking je nešto što mi je pomoglo u puno slučajeva, pogotovo na putovanjima. Praktično je što je glavni zaslon zaštićen od eventualnih ogrebotina ako se nalazi u istom džepu s ključevima. Kada snimam fotografije ili video iz donje pozicije, više se ne moram saginjati da bih vidio kadar, a isto tako ga mogu presavinutog odložiti na bilo koju podlogu i snimati video bez stativa. Iako ima mali vanjski zaslon na kojem se prikazuju notifikacije, jednostavno ne mogu odoljeti da ga ne otklopim i zaklopim – Galaxy Z Flip3 5G mi je kao super-pametna antistresna igračka..

DAVID GAŽO

– ART DIREKTOR BURO.ADRIA

KAO ART DIREKTOR BURO. ADRIJE KOLIKO IMAŠ SLOBODE U KREIRANJU STVARI KOJE ŽELIŠ? KOLIKO TE SAM POSAO INSPIRIRA NA DNEVNOJ BAZI?

Uglavnom imam dosta slobode u kreiranju, a naravno da puno toga ovisi i od samih čitatelja i klijenata. Kad to kažem mislim da upijam komentare i u odnosu na njih manje ili više mijenjam koncepte. 

S ČIME SI SE INSPIRIRAO PRILIKOM KREIRANJA OVIH TRAKICA?

Najveću inspiraciju sam pronašao u „dokumentima“ s kojima se svakodnevno susrećemo: računi, priznanice, karte, poštanske oznake.

KAKO ZAMIŠLJAŠ OSOBU KOJA NOSI BURO. DIZAJN? IMAŠ LI POSEBNU OSOBU NA UMU?

Nisam puno razmišljao o tome, ali sada kada me pitate zamišljam jaku i neovisnu osobu koja je čak možda i workaholic. 

KOLIKO TI PAMETNI TELEFON ZNAČI U DNEVNOM FUNKCIONIRANJU, KAKO PRIVATNO TAKO I POSLOVNO? KAKO GA SVE KORISTIŠ?

Kao i svima pametni telefon je nezaobilazan svakodnevni gadget. Koristim ga najviše za online komunikaciju (mailovi, vođenje kalendara, whatsapp) ali isto ga tako koristim za čuvanje i sakupljanje inspiracija, skiciranje ideja, obrađivanje fotografija. 

ŠTO TE POSEBNO ODUŠEVILO KOD SAMSUNG GALAXY Z FLIP3 5G TELEFONA?

Najviše me oduševilo kako je jedno od meni omiljenih dizajn rješenja iz 2000-ih, točnije flip phone, prilagođen modernom vremenu. 

Unikatne Samsung vezice nastale u suradnji s lokalnim dizajnerima bit će dostupne kao poklon Samsung korisnicima na blagdanskim pop up punktovima. Na punktovima ćete pronaći i kompletnu ponudu Samsung preklopnih pametnih telefona, pametnih satova i bežičnih slušalica. Popis lokacija bit će dostupan na Samsung web stranici (www.samsung.com) od 26.11.2021.

SAZNAJ VIŠE: