On a budget: savršene rutine za kožu sklonu aknama

Ako se borite s aknama, sada napokon možete pronaći savršenu rutinu za sebe bez obzira na tip kože, a da pritom ne morate potrošiti puno novaca
07.09.2022.
IMAGE SOURCE: Pinterest
RECOMMENDED

Jesen je savršeno vrijeme za povratak aktivnim sastojcima. Znamo da se koža sklona aknama i aktivni sastojci vole poput bijele i crne Linolade koju bi, ako se borite s ovim tipom kože, bilo dobro pustiti na miru. Ostavimo, na tren, po strani utjecaj hrane na probleme s kožom, i vratimo se brzo aktivnim sastojcima. U što uložiti, a što je lako zamijeniti jeftinijim verzijama – pitanje je sad?

Kao netko tko se bori s aknama od 22. godine života, moja je koža prošla brda i doline kozmetičkih odjela proizvoda za kožu sklonu aknama, stoga vam sa srećom donosim ovaj članak u nadi da ću vam dati odgovor kojeg ste tražili. Aktivnih sastojaka koji pomažu je mnogo. Nitko ne voli gužvu pa tako ni naša koža. Previše aktivnica ju može iziritirati, stoga je dobro ograničiti količinu na maksimalno tri aktivna sastojka po rutini. Ako se trenutno borite s aknama, savjetujem ipak odlazak dermatološkoj ordinaciji. Ovo su savjeti za sve koji su se riješili akni, ali imaju problema s održavanjem kože.

Generalno pravilo kojim je dobro voditi se, štedimo na čistačima, tonerima i kremama, dok za eksfolijante, serume i SPF odvajamo veći dio budgeta. Ponekad ćemo pronaći eksfolirajući gel za čišćenje ili kremu obogaćenu sastojcima poput seruma. Multifunkcionalni proizvodi zauzimaju najdraže pozicije u slaganju kompletnih budget friendly rutina. Da vam olakšam potragu, pronađite kompletan prijedlog routine ovisno o vašem tipu kože.

Mješovita koža sklona aknama

Aktivni sastojci: Salicilna kiselina + Niacinamid + Azelaična kiselina

Što postižemo aktivnim sastojcima: Kombinacijom aktivnih sastojaka nastojimo uspostaviti balans mješovite kože. Salicilna kiselina koju susrećemo još pod nazivom BHA u maksimalno dozvoljenoj koncentraciji od 2% (kad je riječ o slobodnoj prodaji) izuzetno učinkovito odčepljuje  pore. Ona nam pomaže da se riješimo mitesera te komedona koji su zarobljeni ispod kože. Salicilna kiselina također djeluje protuupalno te umanjuje crvenilo. Ako ju uparimo s niacinamidom (vitaminom B3) dobit ćemo bolje zaokruženu priču. Ovaj nevjerojatan sastojak broji mnoštvo učinaka. Pomaže u regulaciji sebuma, pomaže u posvjetljivanju mrljica koje ostaju nakon upala na koži te podupire zdravlje kožne barijere. Zajedno sa salicilnom, niacinamid pomaže uspostaviti balans. Kao šećer na kraju predlažem azelaičnu kiselinu. Nemojte se prepasti ideje da vam rutina sadržava ove dvije kiseline, jer imaju potpuno drugačije djelovanje. Azelaična kiselina pomaže kod upala na koži, jer djeluje protiv bakterija koje uzrokuju upale. Također, azelaična kiselina pomaže u umirivanju crvenila i brisanju mrljica.

U predloženoj rutini salicilnu kiselinu imamo samo u gelu za čišćenje kojeg ne držimo dugo na licu, stoga svakodnevno dobivamo blagi eksfolijacijski učinak. Infrared serum bogat je umirujućim, protuupalnim i hranjivim sastojcima, koji će pomoći mješovitoj koži da se oporavi poput niacinamida i azeloglicina (oblik azelaične kiseline kojeg je lakše otopiti u serumu). U jutarnjoj rutini predlažem Olival niacinamid serum, hidratantnu kremu te lagani SPF 50.

NOĆNA RUTINA

ČIŠĆENJE – Clarion 2% BHA cleanser, 139 kn

SERUM – 4x tjedno Infrared serum, 169 kn

KREMA – Mixa Anti-imperfection krema, 43,90 kn

DNEVNA RUTINA

ČIŠĆENJE – umivanje

SERUM – Olival B3 serum, 119,90 kn

KREMA – Mixa Anti-imperfection krema

SPF – ISDIN Water fusion, trenutno na popustu 94,50 kn

UKUPNO – 427,80 kn

Masna koža sklona aknama

Aktivni sastojci: Salicilna kiselina + Ceramidi + Retinol

Što postižemo aktivnim sastojcima: Slično kao s mješovitom kožom, kombinacijom salicilne kiseline i ceramida nastojimo riješiti problem začepljenih pora, upala na koži, crvenila, a da pri tome izbjegnemo isušivanje kože. Eksfolirajući serum kojeg ovdje predlažem sadržava ektoin – inovativni sastojak koji pomaže održati balans vlažnosti kože. Tako ćemo osigurati čišćenje kože, bez isušivanja. Sveukupni fokus ove rutine je na intenzivnom protuupalnom i hidratantnom djelovanju. Rutini dodajem retinol kojim rješavamo sve probleme s kojima se susreće masna koža sklona aknama, bez straha od isušivanja. Pharmaceris retinol pun je ceramidima, a tekstura, iako izrazito hranjiva, ne čepi pore. Hidratantna krema koju predlažem, kretirana je za njgu upravo masne kože sklone aknama, a u čijoj se rutini nalaze jaki aktivni spojevi poput salicilne i retinola.

NOĆNA RUTINA

ČIŠĆENJE – Olival dvostruko čišćenje Korak 1+ Korak 2 (69 kn+ 39 kn)

EKSFOLIJANT – 2 x tjedno  L’Adria Clarifying serum, trenutno na popustu, 143,20 kn

RETINOL SERUM – 3x tjedno kad ne koristimo eksfolijant, Pharmaceris, 150 kn

KREMA – Bioderma Sébium Hydra, 125 kn

DNEVNA RUTINA

ČIŠĆENJE – Olival Amino gel (Korak 2)

KREMA – Bioderma Sébium Hydra

SPF – LRP Anthelios Shaka Fluid, 140 kn

UKUPNO – 666,20 kn

Suha koža sklona aknama

Aktivni sastojci: PHA + Niacinamid + Centela

Što postižemo aktivnim sastojcima: Suhu kožu sklonu aknama nije lako njegovati. Potrebno je posvetiti mnogo vremena obnavljanju kožne barijere, te izrazito blagom keratolitičkom učinku kojim eksfoliramo kožu. SVR Sebiaclear serum kombinira najblaži PHA oblik eksfolirajućih kiselina s niacinamidom koji će pomoći u obnovi kožne barijere. Razlog zašto u njegu ovakve kože želimo vidjeti centelu je njezino izrazito protuupalno djelovanje. S tim da kad kažem protuupalno, želim naglasiti kako najaktivniji spoj u travi centella asiatica ima čak i antibakterijski učinak.

Odabranim proizvodima tako pomažemo obnoviti kožnu barijeru, ali i djelovati na uzročnike problema kože. Sve te aktivne sastojke unosimo u iznimno njegujućim i hranjivim teksturama seruma, balzama za lice i kreme sa zaštitnim faktorom, jer nema oporavka suhe kože bez dovoljne količine lipida i ulja.

NOĆNA RUTINA

ČIŠĆENJE – Simple Kind to skin ulje (57,90) + BIOBAZA Gel za čišćenje (34,90 kn)

SERUM – 4x tjedno SVR Sebiaclear serum (219 kn)

KREMA – La Roche Posay Cicaplast baume B5 (69,90 kn)

DNEVNA RUTINA

ČIŠĆENJE – umivanje

SERUM – Olival Vitaminski B3 Serum

SPF – La Roche Posay Cicaplast baume B5 SPF 50 (99 kn)

UKUPNO – 600,60 kn

SAZNAJ VIŠE: