Azelaična kiselina je novi hit sastojak! Obožava ju koža sklona aknama i rozaceji

16.03.2022.

Azelaična kiselina još nije u potpunosti ušla u mainstream rječnik ključnih sastojaka za njegu kože sklone aknama, no nalazi se na uzlaznoj putanji. Zanimljiva je po svom višestrukom učinku. Istovremeno ubija bakterije koje uzrokuju akne, pruža vrlo blagi eksfolirajući učinak i uz to umanjuje upale kao i pigmentacijske mrlje. S jednim sastojkom ciljamo na sve probleme s kojima se može susresti svaka koža.

Naravno mora postojati “catch 22”. Ona je užasno teška i nezahvalna za formuliranje. Gotovo pa je netopiva u većini otapala koja smijemo stavljati na kožu, a kad se i uspije otopiti, lako se odvoji u prvobitno stanje. Iako postoje neki proizvodi s čistom azelaičnom kiselinom, uglavnom ju susrećemo u obliku azeloglicina. Ovaj je spoj mnogo više susretljiv u kozmetičkom laboratoriju i ne zadaje toliko muka. No kako bi dobili bezbroj ranije navedenih sjajnih učinaka, koži je potrebna azelaična kiselina.

Azelaična kiselina je novi hit sastojak! Obožava ju koža sklona aknama i rozaceji (фото 1)

PAULA’S CHOICE

Azelaična kiselina je novi hit sastojak! Obožava ju koža sklona aknama i rozaceji (фото 2)

THE ORDINARY

Kad nanosimo proizvod s azeloglicinom, koža najprije mora rastaviti ovu molekulu kako bi došla do kiseline koju može iskoristiti za protuupalno, eksfolirajuće i antibakterijsko djelovanje.

Ono što je sjajno kod nje ujedno je i razlog zašto polako postaje zvijezda u usponu – pogodna je i za rozaceičnu kožu koja je vrlo nezgodna za tretiranje, pogotovo kad rozaceična koža ima akne. Zato nastupa azelaična kiselina koja je spas za ovu nezgodnu kombinaciju.

Najbolje je koristiti ju u večernjoj rutini nakon čišćenja i toniranja lica, i potom nanijeti hidratantnu kremu. Izbjegavajte kombiniranje s drugim jakim aktivnim sastojcima u istoj večernjoj rutini poput retinoida ili eksfolirajućih kiselina (AHA ili BHA).

Azelaična kiselina je novi hit sastojak! Obožava ju koža sklona aknama i rozaceji (фото 3)

SKINTEGRA

SAZNAJ VIŠE: