6 stvari na koje trebate obratiti pažnju ako razmišljate o oblikovanju lica filerima

Oblikovanje lica filerima može izgledati odlično ako usvojite ovih 6 osnovnih pravila. Pazite na lažne filere, odaberite najboljeg doktora i ne očekujte Instagram lice
04.02.2024.
IMAGE SOURCE: BURO.

Postovi o Kylie Jenner i filerima nam već skoro tjedan dana iskaču iz frižidera i čini se da će još neko vrijeme biti tako. Ovo se savršeno poklapa sa sve glasnijim općim neprijateljskim stavom prema filerima. Pardon, prema zloupotrebi filera. Ali što je zapravo definicija njihove zloupotrebe? Na pamet prvo pada pretjerivanje s količinom ali ono je daleko od jedinog razloga zbog kojeg bi rezultati, s vremenom ili odmah, mogli poći po zlu.

Možda vam nije jasno kako su fileri praktično preko noći prešli iz statusa miljenika industrije do crnog neprijatelja. Čini se da su nam do jučer obećavali čuda: definiranu vilicu, visoke jagodice, rješenje za sve podočnjake (na ovu temu predlažem da pročitate Anin tekst , sjajnu glatku kožu… A sve to u pauzi za ručak.

Stvari, ipak, nisu baš crno-bijele. Fileri nisu magični štapić, ali nisu ni put u propast. Izbor iskusnog doktora čija estetika se poklapa s vašom je svakako najbitniji, kao i realna očekivanja pacijenta, a evo na što još trebate obratiti pažnju kako se poslije ne biste kajali.

001 Originalan proizvod provjerenog brenda

Horor priče s neprovjerenim (čitaj: neregistriranim) brendovima su na vrhu liste mogućih komplikacija.
Ovo su stvari koje se ne kupuju na akciji, pogotovo ne na akciji koja djeluje suviše dobro da bi bila istinita. Nažalost, pored opskurnih brendova, na tržištu se koriste i “lažnjaci” poznatih brendova kao što su Juvederm, Belotero i Restylane, i tu se opet vraćamo na odabir doktora od povjerenja. Važno je da ordinacija ili klinika za koju se odlučite ima suradnju sa službenim distributerima filera.

Ako je tako, mogućnost da organizam odreagira loše na filer svode se na minimum, a ako do nekog problema ipak dođe, protokol za njegovo rješavanje je odmah dostupan.

002 Pogrešan odabir vrste filera za oblikovanje

Manje opasno po zdravlje, ali jednako presudno za rezultat jest da doktor odabere pravu vrstu filera za određenu korekciju.

Osnovna podjela filera je po njihovom sastavu: fileri mogu biti na bazi hijaluronske kiseline ili kalcija. Obje vrste imaju svoju primjenu i svoje karakteristike, kao i podvrste. Na primjer, hijaluronski fileri se jako razlikuju po svojoj gustoći što uvjetuje i njihovu namjenu. Oni najgušći apliciraju se dublje i mogu se koristiti i za mijenjanje oblika vilice ili jagodica, dok se oni manje gustoće koriste za podočnjake i oko usana, kao i za popunjavanje plitkih bora. Ako se gušći filer koristi na pogrešnom mjestu, on postaje vidljiv golim okom.

Pored filera za nadomještanje volumena, postoje preparati obje vrste namijenjeni kvaliteti kože koji ne mijenjaju oblik lica i ne treba ih svrstavati u istu grupu.

003 Novo lice za sat vremena

Samo apliciranje filera ne traje dugo. Ipak. očekivati drastičnu promjenu osobnog opisa u pauzi za ručak nije realno. Kada se radi o krupnijim promjenama i/ili dodavanju većeg volumena, neophodno je to raditi u etapama.

Čuvajte se onih koji vam nude brza rješenja: poslije velike količine filera injektirane u jednoj seansi lice izgleda dobro neposredno nakon procedure ali nitko ne može predvidjeti kako će organizam reagirati. Nakon mjesec ili dva postaje vidljivo realno stanje stvari, tj. koliko filer privlači vodu, koliko ste skloni oticanju i slično. Manje je uvijek bolje, a fine tuning je, kao i kad je kirurgija u pitanju, čarobna riječ bez koje nema dobrih i prirodnih rezultata.

Ne dajte se zavesti before/after postovima na mrežama i stranicama, oni su uglavnom snimljeni neposredno nakon aplikacije. Nezadovoljavajući rezultati koji se pokažu s vremenom neće završiti ni na jednoj službenoj stranici.

004 Svima isto

Fileri se mogu aplicirati iglom ili kanilom, a iskusan doktor vladat će i jednom i drugom tehnikom zato što poštuje individualne anatomske razlike pacijenata i zna kako da dobije željeni rezultat na različitim anatomijama lica.

Vještina doktora je presudna kako za estetiku tako i za izbjegavanje potencijalnih komplikacija, od kojih je stvaranje grudica najmanja – nepravilno plasiran hijaluronski filer može u rijetkim slučajevima dovesti i do blokiranja krvnih žila i odumiranja tkiva. Iskusan doktor će prepoznati komplikaciju čim se pojave prvi simptomi i odreagirati na vrijeme “otapanjem” hijaluronskog filera prije nego što nastane trajna šteta.

005 Osobna povijest pacijenta je važna

Mnoge komplikacije se mogu izbjeći jednostavnim uzimanjem anamneze. Neke kronične i autoimune bolesti, kao i terapija lijekovima ili uzimanje određenih suplemenata su kontraindikacija za apliciranje filera.

006 Nepostojanje indikacija i nerealna očekivanja

Na kraju, najveći problemi s konturiranjem lica filerima nastaju kada vam oni nisu zapravo potrebni.
Na primjer, dodavanje volumena tamo gdje to nije potrebno (je li prirodno ili zato što je već aplicirana neka količina filera), kao i osobama koje su jako sklone zadržavanju vode, put su za estetsku katastrofu. Isto tako, filer jednostavno ne može otkloniti veći višak opuštene kože, kao ni vrećice ispod očiju (one se rješavaju kirurškim putem) i ne može parirati rezultatima kirurškog oblikovanja lica.

SAZNAJ VIŠE: