Bilo je DOSTA. Dođite na današnji prosvjed u znak solidarnosti i otpora

12.05.2022.
IMAGE SOURCE: Ira Payer

Slučaj Mirele Čavajde digao je javnost na noge i više nego što se moglo očekivati, a to je odlična stvar. Jer se napokon pokrećemo, a svatko tko dođe na današnji prosvjed dat će beskrajnu podršku Mireli, a i svim ostalim ženama kojima je uskraćen zakonski zajamčen prekid trudnoće i drugi oblici zdravstvene skrbi. Mirela je jedna od onih koja je hrabro progovorila o vlastitoj stravičnoj situaciji gdje ju je sustav omalovažavao i maltretirao, a koliko je onih žena koje šute jer su posramljene i jer se boje ogromne osude. Upravo se radi njih izlazi danas na ulice i time se iskazuje solidarnost i apsolutni otpor sustavu.

Organizirani prosvjed „DOSTA!“ počinje danas u 18:00 sati i održat će se u devet gradova diljem Hrvatske, a to su: Zagreb (Trg bana Jelačića) , Rijeka (Jadranski trg), Osijek (Trg slobode), Zadar (Narodni trg), Split (Narodni trg), Pula (Trg Portarata), Sisak (kod ure), Šibenik (Poljana) i Korčula (Spomenik). Prosvjed organizira Udruga RODA-Roditelji u akciji u suradnji sa Solidarnom- zakladom za ljudska prava i solidarnost. Osim prosvjeda, pokrenuta je i akcija prikupljanja novčanih sredstava za Mirelu te je prikupljeno više od 200 000 kuna. Aktivistica Sanja Sarnavka rekla je za Dnevnik N1 da je toliko odaziv gradova pokazatelj ljutnje i nezadovoljstva ljudi koji se gomilaju tjednima.

Ako dolazite na prosvjed, a ne želite doći praznih ruku,  grafička dizajnerica Ira Payer na svom je Facebook profilu podijelila vizuale koje možete preuzeti i isprintati kao transparent.

SAZNAJ VIŠE: