Zašto koža kroz dan postaje sve masnija i kako to spriječiti

Događa li vam se stalno da koža lica na kraju dana izgleda kao da ste ju upravo nauljili, saznajemo zašto. Što se događa s našom kožom kroz dan i kako spriječiti masni sjaj kože otkrivamo u današnjoj kolumni.
30.09.2023.
IMAGE SOURCE: Pinterest, Jenna Gang Photography, Jane Iredale, Institut Esthederm, Beauty Garden, Dermstore, @yadavillaret, @haileybieber, @narella

Kad otkrijete koji je stvarni razlog zašto koža kroz dan prosija odnosno dobije masni sjaj, mislit ćete da se šalim. Vjerujem da znate na što mislim. Ujutro se probudimo. Koža izgleda normalno ili kao da je blago dehidrirana. Potom odradimo svoju klasičnu jutarnju rutinu, nekad nanesemo puder nekad ne, ali kad smo gotovi sjaj na koži je ujednačen na čitavom licu. Potom se vratimo doma, pogled u ogledalo otkriva masni sjaj kože umjesto onaj sočni hidratizirani, a izgled čela pogotovo podsjeća na izgled disko kugle. 

Zašto koža kroz dan postaje sve masnija?

Prva stvar koju moram pojasniti je činjenica da gotovo svi kremasti skincare proizvodi (osim ako je naznačeno da je proizvod oil-free) nastaju kao mješavine ulja i vode. Oni se zahvaljujući emulgatorima spoje u kremastu teksturu koja prodire u kožu, ali na koži se vodene molekule ponašaju kao vodene molekule, a uljne kao da smo stavili čisto ulje na kožu.

Kemičari među vama vjerojatno mogu natuknuti u kojem smjeru ide odgovor. Voda ima jednu zanimljivu sposobnost koju zovemo hlapljenje. Vjerujem da vam je poznat pojam trans-epidermal-water-loss odnosno gubitak vode kroz površinski sloj kože. Baš kao što voda koja se nalazi u koži voli hlapiti tako se ponaša i voda iz kreme (ili pudera) koju smo nanijeli.

Kako odmiče dan sve je više vode kroz dan ishlapilo s površine naše kože, a na koži ostalo je ulje. Tako je pred kraj dana koncentracija ulja na površini kože mnogo veća, što se odražava s izrazito jakim sjajem kože koja tad izgleda kao da smo se upravo dobro nauljili.

Kako spriječiti masni sjaj kože?

Mnogi ne vole taj masni izgled kože. Najjednostavniji način za kontrolu masnog sjaja kože je primjena mineralnog pudera u kamenu. Minerali će upiti višak ulja, a pigment se potom spaja s teksturom kože te se dobije lijepi satenski finiš. Ovo je za većinu ljudi najjednostavniji i najpraktičniji način.

Jane Iredale

Druga metoda su SPF stikovi koji ostavljaju mat finiš. Visoka koncentracija minerala doprinosi mat tragu kojeg SPF stik može ostaviti na koži te se dobije sličan blur efekt. 

Beauty of Joseon

Treća metoda su hidratantne maglice, pogotovo ako smo čitav dan na zatvorenom, s kojima kroz dan možemo obnavljati hidrataciju kože i nadomjestiti vodu koja je ishlapila iz kože.

Esthederm

Primjena proizvoda koji dubinski hidratiziraju kožu, kao i redovita primjena hidratantne rutine njege kože sa sastojcima koji su mnogo bolji u zadržavanju vlage od hijaluronske kiseline, mogu pomoći da se vlaga zadrži u koži. Tako će kroz dan što manje vode ishlapiti kroz epidermis i time ćemo spriječiti prosijavanje kože odnosno masni sjaj.

SAZNAJ VIŠE: