BURO.Vodič: Hidratacija kože nakon ljeta za svaki tip kože

Vratili smo se s ljetovanja s lijepim uspomenama i dehidriranom kožom. Uspomene čuvamo, ali dehidrirane se kože itekako želimo riješiti. Donosimo detaljan vodič za hidrataciju kože nakon ljeta za svaki tip i problem kože.
02.09.2023.
IMAGE SOURCE: Pinterest, Douglas, Opposite, Cult Beauty
RECOMMENDED

Nakon ljetne uživancije većina nas se vrati u svakodnevnu rutinu s tri problema kože. Dehidrirana koža koja nas ne želi napustiti, bore koje su istaknutije nego prije i još upornije mrljice od sunca. Pratite li beauty tekstove na BURO-u, vjerojatno već znate koje serume trebate kako bi riješili navedene probleme kože, no često dobijem upite prema kojima vidim da ste izgubljeni u moru izbora hidratantnih krema. Koju hidratantnu kremu odabrati s obzirom na ključni problem kože, otkrivam u današnjem vodiču.

HIDRATANTNA KREMA ZA MASNU KOŽU

Hidratacija masne kože je najveći problem s kojim mi dolazite. Kako pronaći dobar balans između dubinski hidratantne kreme koja je istovremeno vrlo lagana tako da ne moramo strahovati od začepljenih pora? Gel kreme se prve ističu kao rješenje. No svi vlasnici masne kože isto tako znaju da hidratacija od gel kremi vrlo brzo “ispari” ili ostavlja ljepljiv trag. 

CILJ: hidratacija i smanjenje vidljivosti bora kod masne kože

Kod problema dehidracije masne kože kojoj su najveći problem vidljive bore preporučujem Shiseido Benefiance Wrinkle Smoothing cream. No kod odabira nemojte se zabuniti jer ova krema broji nekoliko varijanti od kojih je jedna vrlo bogate teksture, a točno ova koju preporučujem je gel krema koja je vrlo ugodna na koži. Snaga se krije u ektraktu zelene, smeđe i crvene alge od kojih je za smanjenje vidljivosti bora najbitniji ektrakt crvene alge. U kremu je također utopljen ekstrakt kurkume koji je bogat antioksidansima.

CILJ: rješavanje dehidracije kod masne kože

Biotherm je već dugo obožavan kod problema dehidrirane kože, a ova lagana Aquasource HyaluPlump krema je voljena baš za rješavanje problema dubinski dehidriran i masne kože. Osim hijaluronske kiseline, krema sadržava Biotherm patent Life Plankton™ ekstrakt koji pomaže ojačati barijeru kože te joj pruža blistavost. Sastojci koji u marketingu ove kreme često nisu izdvojeni su ceramidi i dodatak ulja koštica marelice.

Oba su veoma bitna jer su to sastojci koji će popuniti pukotine u teksturi kože kako bi se spriječio gubitak vode, a upravo je ta funkcija važna kod oporavka kože od dehidracije.

CILJ: hidratacija i sprječavanje začepljenih pora kod masne kože

Iako vrlo nova krema na tržištu već je osvojila mnoge. Iznimno lagane prave gel teksture, ali koja ne ostavlja nimalo ljepljiv osjećaj na koži i uz to pruža dugotrajnu hidrataciju. S dodatkom nicacinamida pomaže u regulaciji sebuma, a sok aloe vere pomaže u obilnoj hidrataciji kože. Krema je također bogata aminokiselinama koje se prirodno nalaze na našoj koži stoga mogu pružati koži srodnu hidrataciju.

Sastojak kojeg bih još izdvojila jest betain koji ima vrlo zanimljivu sposobnost optimizacije hidratacije i upravo je on zaslužan za to da Skinlick Cloud Cream pruža hidratantan osjećaj koji dugo traje.

HIDRATANTNA KREMA ZA MJEŠOVITU KOŽU

Hidratacija mješovite kože ponekad može biti komplicirana. Tražimo kremu koja nije previše lagana, a opet niti previše teška. Kao idealan odabir za ovaj tip kože preporučujem emulzije. Vrlo su lagane u teksturi stoga neće ostavljati osjećaj težine na koži, dok će se suhi dijelovi mješovite kože popuniti i napokon hidratizirati.

CILJ: hidratacija i smanjenje vidljivosti bora kod mješovite kože

Dermalogica nam je Phyto Nature Oxygen Cream predstavila ovog proljeća i oduševila nas svojom inovacijom. Čitav kompleks biljnih ekstrakata opisala sam u članku ovdje, a kako ne bi potrošila čitav članak na pojašnjavanje svake biljne esencije ove emulzije, najbolje je pojasniti ovako. Krema pruža dva trenutna i jedan dugoročan učinak. Trenutno pri nanošenju emulzija veže kisik iz zraka uz kožu stoga se svo ostalo djelovanje kreme pojačava.

Drugo trenutno djelovanje krije se u ekstraktu električne tratinčice koja pomaže smanjiti vidljivost bora na površini kože. Ostatak biljnog kompleksa obskrbljuje kožu antioksidansima i sastojcima koji iznutra pomažu umanjiti vidljivost bora, a uz to nahrane i hidratiziraju kožu.

CILJ: rješavanje dehidracije kod mješovite kože

BIOLOGIQUE RECHERCHE je jedan od onih brendova koji kao da su obavijeni velom tajne. Kako je ovaj čitav brend fokusiran na istraživanje biologije kože (što je i doslovan prijevod imena ovog brenda – biološka istraživanja) često nam donose patentirane sastojke koje možemo pronaći samo kod njih poput BR kolostruma koji intenzivno hidratizira kožu.

Krema pomaže obnoviti hidro-lipidni štit kože odnosno prirodnu kožnbu barijeru kako bi se uravnotežila koža. Lagane tekstura ove emulzije popunjava pukotine u koži, a obilno hrani kožu lipidima. Krema je također bogata tripeptidima i antioksidansima koji će pomoću u regeneracii dehidrirane kože koja nam je nakon ljeta prijeko potrebna.

CILJ: hidratacija i sprječavanje začepljenih pora kod mješovite kože

Možda vas čudi što jedna gel krema radi na popisu gdje sam navela da najbolje pomažu emulzije, no ovdje je riječ o vrlo neobičnom spoju mikro gel kuglica koje kad se raspuknu pružaju osjećaj emulzije. Gel kuglice se rastope pri dodiru s kožom i pružaju dugotrajan osjećaj hidratacije kože. Idealna za hidrataciju mješovite kože koja je sklona začepljenim porama. Gel krema je bogata antioksidativnim kompleksom iz bijelog čaja koji umiruju upale i crvneilo na koži.

HIDRATANTNA KREMA ZA SUHU KOŽU

Iako se može činiti da je hidratacija suhe kože najlakša za postizanje to nije uvijek tako. Suhoj koži nedostaje i vlage u samoj strukturi kože i lipida na površini. Iako ovaj tip kože nije sklon prištićima, probamo li ju njegovati isključivo obilnim količinama ulja i masnim teksturama, mogli bi se iznenaditi.

CILJ: Suha koža i smanjenje vidljivosti bora

Chanel je obnovio svoju Le Lift liniju s njihovom posljednjom inovacijom – enzimatski sastojak iz melipona meda kojeg sami uzgajaju kako bi se osiguralo organsko i čisto podrijetlo sastojaka. Patentirani enzimatski sastoja kdjeluje n preko 70 bioloških procesa u koži potičući obnovu pa tako vidno smanjuje vidljivost bora i daje osjećaj zatezanja kože. Krema dolazi u vrlo ugodnoj svilenoj teksturi kože koja dubinski hrani, hidratizira i ostavlja kožu izrazito mekom. 

CILJ: Suha i dehidrirana koža

Iz samog imena kreme ovog popularnog brenda Water Bank daje se naslutiti koji učinak možeo očekivati. Laneige je s ovom intenzivno hidratantnom kremom osvojio mnoge skincare police. Izuzetno obilno hidratizira kožu, a s cremidima ostavlja okluzivni sloj kojim se sprječava gubitak vlage. Dugoročnim korištenjem, Laneige Water Bank krema pomaže olakšati probleme suhe i dehidrirane kože.  

CILJ: Suha koža s mrljicama

Suha koža češće ima problema s mrljicama nego prištićima. Istovremeno nije lako pronaći dovoljno hidratantnu kremu koja bi zaista zadovoljila potrebe suhe kože. Olivalova poboljšana Vitamin C+ krema obilna je uljima makadamije i badema koji će intenzivno obnoviti lipidnu barijeru kože koja je kod suhe kože narušena. Uz stabilni vitamin C (etilirana askorbinska kiselina) koji je visoko bioraspoloživ pomoći će brzo posvijetliti tamne mrljice dok hrani suhu kožu. 

Želite li riješiti i druge probleme kože koji nastaju tokom ljetovanja, pratite BURO beauty kolumne, jer ćemo detaljno prolaziti kroz čitav niz problema uz konkretne preporuke i objašnjenje proizvoda.

SAZNAJ VIŠE: