Wine & Friends: novo mjesto u gradu za najveće gurmane

Na Vrbanima se otvorilo novo it mjesto za ljubitelje vina i dobre hrane, nešto čega nam uvijek fali u Zagrebu. Mi smo porazgovarali o tome sa sommelierom Mladenom Livajom i evo što nam je otkrio o novom baru
30.12.2022.
IMAGE SOURCE: press
RECOMMENDED

Lu-Ma Ekskluziv, jedan od utjecajnijih dostributera vina na ovim prostorima, prije koju je godinu otvorio Wine & Friends vinoteku u kojoj možete kupiti neka od najboljih svjetskih vina. Ove su godine odlučili uz vinoteku otvoriti i prostor u kojem ćete u ugodnoj atmosferi uz vino kušati i nešto iz pomno osmišljene ponude hrane. Poznati sommelier Mladen Livaja osmislio je cijeli koncept bara i za vas odabrao delicije kojima ćete u nekoliko zalogaja proputovati Europu.

Mladena Livaju već smo imali priliku upoznati u  zagrebačkom restoranu Nav u kojem surađuje s Tvrtkom Šakotom i slaže izvrsne vinske karte, a vi ga možda znate kao glavnog sommeliera restorana Boškinac. Bilo kako bilo, sada se upustio u projekt “za dušu” i stvorio ponudu po vlastitom ukusu. Po pristupačnim cijenama ljubitelji vina i narezaka doći će na svoje jer je Livaja za njih isplanirao putovanje Španjolskom koju je i sam dugo istraživao, Italijom, Francuskom i Hrvatskom. Ove su zemlje središta europske gastronomske ponude i mjesta okupljanja najvećih gurmana pa se ni ponuda u zagrebačkom Wine & Friends baru ne razlikuje od njihovih. Uz odabir putovanja, možete se odlučiti i za pojedinačne plate, a svakog će tjedna u ponudi biti nešto novo. Ovog je tjedna to sir reblochon uz kojeg se mogu naći nekoliko vrsta talijanskih pecorina i taleggia, kao i španjolskog manchega. Za one koji više cijene hrvatsku proizvodnju, tu su mladi pršuti obitelji Badanj ,sirevi s plemenitim plijesnima i salama od jelena ranča Lepec.

Uz dobro društvo i vino kod vas se može podružiti i uz hranu, što sve uključuje vaša ponuda i kako se ona izdvaja od ostalih?

Wine & Friends priprema niz nacionalnih i regionalnih hladnih plata: španjolsku s pet godina starim serrano pršutom, sirom manchego i chorizom: talijansku s ndujom, mortadelom, pecorinom sardom i pršutom San Daniele; francusku s comteom, reblochonom, camembertom i terinom od patke, hrvatsku s kulenom Damjanović i tako dalje. Svi sastojci sa plata mogu se naručiti samostalno. Također nudimo bogati doručak od 8 h ujutro gdje gosti mogu uživati u tramezzinu s dimljenim lososom, gourmet sendvičem od pesta, mortadelle i burrate, domaćoj granoli i slatkim i slanim kroasanima u suradnji s Kroštulom. Što se ponude tiče, vlasnici Daniel Bilobrk i Marko Baničević su mi dali potpunu podršku, odvezane ruke. Namirnice sam birao po onome što ja želim kada pijem čašu vina i prema tome birao selekciju pršuta, sireva i mesnih narezaka. Ono što je meni zanimljivo iz ponude je španjolska tlaćenica od glave Iberico svinje, jedan od najboljih mesnih narezaka u svijetu.

Možete li nam reći nešto više o konceptu wine bara?

Htjeli smo biti drugačiji i ponuditi tržištu nešto novo i zanimljivo, wine bar je usko povezan s vinotekom iz koje gosti mogu izabrati što vole po cijeni koja je na polici,uz nadoplatu od 100 kuna za uslugu otvaranja vina. Ogromna selekcija broji više od dvije tisuće etiketa, a tu je i široka ponuda sireva, pršuta i terina iz nama najdražih zemalja Mediterana kojoj svaki tjedan dodamo nešto novo. U našem izlogu trenutno imamo preko 50 proizvoda, a svaki tjedan ga preslaguje naš iskusni tim.

Koje su vaše preporuke ljubiteljima vina, u čemu uživati, što kušati?

Najčešće znamo zapeti za jednu etiketu, jednu zemlju, regiju, sortu.

Treba uvijek kušati nešto novo iz regija koje su ljudima manje poznate, sorte za koje možda nikad nisu ni čuli, jako puno vinskih stilistika postoji i svaka zaslužuje istu pažnju. A s čim početi dok se istražuje , pa definitivno čašom šampanjca, jer uz mjehuriće sve je zanimljivije.

Imate li osobnih favorita na bogatoj vinskoj listi? 

Obožavam našu policu vina gdje se nalaze Talijani, Španjolci i Francuzi, zadnje vrijeme sam zapeo na par super etiketa kao što su šampanjac Lanson La Black Label Brut, maslasti chardonnay iz Languedoca Marie Rose, svježi verdejo obitelji Marques de Riscal sa njihovih prirodnih vinograda iz Ruede itd.

U karijeri sommeliera ste stekli zavidno iskustvo i stručnjak ste u svom području. Koji biste savjet dali nekome tko tek kreće u istraživanje vina, odakle krenuti? 

Internet je nepresušni izvor informacija, početi sa jednom od mnogih vinskih enciklopedija kao što Wine Simple koju je napisao jedan od najpoznatijih sommeliera svijeta Aldo Sohm, krenuti na tečaj vina ….. 

Atmosfera u baru je prekrasna, a tome doprinosi i prekrasno uređenje. Tko stoji iza toga?

Ideja i izvedba uređenja je bila u suradnji sa Unio Drvom, Beograd. Podijelili smo mišljenja i došli do zajedničkog rješenja. Želimo da se ljudi u našem prostoru osjećaju komotno, zbog čega ni ne puštamo glasno glazbu i nemamo veliki broj stolova,, želimo da ovo bude poput ugodnog dnevnog boravka.

SAZNAJ VIŠE: