Večera u Noelu traje tri sata. Uživat ćete od početka do kraja

Iako u Zagrebu postoji cijeli niz vrhunskih restorana, Noel je posebna klasa. Probali smo njihov proljetni menu
06.06.2023.

Noel je 2019, godine dobio Michelinovu zvjezdicu i tako se upisao na mapu svjetskih restorana koji su dobili ovo važno priznanje. Ne znamo jeste li ikada posjetili ovaj elegantno uređeni prostor na adresi ul. Popa Dukljanina 1, ali preporučujemo da se ovdje zaputite za neku posebnu prigodu. Noel je fine dining restoran i cijene prate to iskustvo. Za proljetni menu „Spring Blossom ćete izdvojiti 175 eura po osobi i od 85 do 105 eura po osobi za drink pairing (ovisno koje opcije odaberete). Za početak ćemo pohvaliti osoblje koje je nevjerojatno uglađeno, pristojno, srdačno i educirano. U svakom trenutku su na usluzi, čaša s vodom vam nikada nije prazna, kreću se po restoranu u elegantnoj koreografiji koja je ugodna svakome tko ih promatra.

Proljetni menu je baziran na povrću, ali ako ste ljubitelj mesa (kao mi) neće vam nedostajati okusa. Naša rezervacija je bila u 19h sati jer večera traje puna tri sata, a i dulje ako skoknete na cigaretu ispred restorana kada vam netko od osoblja da znak da možete izaći. Nemojte krivo shvatiti. Nitko vas ne drži za stolom bez pauze, ali iz poštovanja prema kuhinji i cijeloj filozofiji posluživanja hrane, dobro je upitati osoblje kada imate malo dulju pauzu ako želite zapaliti cigaretu.

Kako smo napisali, menu je baziran na povrću, a kao „light motiv“ večere se pojavljuju tartufi i kavijar koji su vješto ukomponirani u veći broj jela. Večera je počela s hladnim čajem iz Kyota i mini tartom od krumpira koji je hrskav i mekan u isto vrijeme. Ponudit će vam kombuchu koju sami spravljaju i onda službeno krećete na put raznovrsnih povrtnih okusa. Na samom početku večere smo probali zanimljiv spoj tartufa i kavijara. U posudici ćete dobiti tartuf koji se nalazi na „zemlji“ od mrvica raženog kruha, a potom možete kušati mini zalogaj koji izgleda kao prhki kornet od tijesta ispunjen kavijarom. Jedno od nama zanimljivijih jela na meniju je mrkva u tempuri koja je poslužena s mini salatom/umakom od maslina.

Vjerojatno znate da Noel ima artisan pekaru koja se nalazi odmah do restorana. Jedan slijed je upravo posvećen njihovoj pekari i zove se Who Doesn’t Like Bread. Odgovor na to pitanje smo dali u trenutku kada nam je konobar na stol donio najmekanije pecivo koje smo ikada probali. Pecivo ima glazuru od meda (nije jako slatko, ali osjećate slatkoću) i cijelu selekciju kruhova iz pekare. Uz ovaj slijed je poslužen maslac od maslinovog ulja i kuglica kajmaka koja se rastopila na toplom mliječnom pecivu. Moramo vam priznati da ćete do ovog slijeda već biti poprilično siti pa pripazite s kruhom jer vas nakon tog slijeda čeka još puno jela koja morate probati. O desertima da ne govorimo.

Slijed koji su nazvali ART je izazvao posebno oduševljenje među gostima (da, malo smo špijunirali okolne stolove) jer vas vraća u djetinjstvo i poziva da budete kreativni. Na tanjuru smo dobili tri jestive boje i kist uz ohrabrenje da nacrtamo nešto što nas inspirira. Priznajemo da nismo briljirali u tom dijelu, ali bilo je zabavno. Na vašu sliku na tanjuru potom stiže hrskava artičoka a la Julienne kao nagrada za umjetnost koju ste stvorili. Na meniju se našla i jedna gljiva koja nije iz našeg područja. Radi se o gljivi koja se zove lavlja griva i dolazi iz Azije, ali je tim Noela pronašao dobavljača koji je uzgaja u Hrvatskoj. Da ne znate da jedete gljivu pomislili biste da se radi o komadu bifteka jer je jako mesnata i ima teksturu bifteka. To je vjerojatno bio i cilj jer je poslužena s BBQ umakom.

Deserti su dolazili u nekoliko sljedova i kao najdraži ćemo izdvojiti Island Vis lemon & chamomile. Iznimno svjež citrusni desert koji se sastoji od kuglice sladoleda napravljene od viškog limuna i crispy slatkog kolačića koji izgledom imitira cvijet. Na karti deserta se nalaze i minijaturne štrukle s tartufima, a ako volite osvježavajući okus kokosa (mi ga volimo) oduševit će vas kuglice od čokolade punjene sladoledom od kokosa.

Jelovnik možete spariti s tri vrste pića, a u ponudi je i bezalkoholna opcija sastavljena od japanskih čajeva. Mi smo se odlučili za vinski pairing na kojem su se našla birana domaća i inozemna vina. Dominiraju domaća vina, a između ostalih možete probati Rose od Bastijana, Malvaziju iz Dvorca Belaj, Pinot Noir od Bedekovicha i Muškat Prelac. Za jedan slijed ćete dobiti i japanski sake.

Spring Blossom možete kušati još dva tjedna, a onda slijedi novi ljetni menu koji će biti baziran na ribi. Dotad ćete nas pronaći u Noel Bakery. Kucamo im na vrata i tražimo ono najmekše mliječno pecivo s medom.

SAZNAJ VIŠE: